Bir tedavi türü olan aromatherapy bedeni, zihni ve ruhu tedavi etme yöntemidir. Uçucu yağlarla yapılan bu terapinin geçmişi Mısırlılara kadar uzanır. İlk çağlarda mumya yapımında kullanılan aromatherapy uygulamasında bitkiler şükür belirtmenin bir ifadesi olarak görülmüştür. Günümüzde kısa süreli sağlık problemlerinin giderilmesi için kullanılan bu uygulama aşamalar halinde uygulanır. Özellikle kas ve eklem ağrısı, kronik stres ya da kaygı, sindirim sorunları, solunum yol enfeksiyonları, kan şekeri dalgalanmaları, uykusuzluk, menopoz belirtileri terapinin kullanıldığı alanlar arasında yer alır.
Hem uyarıcı hem de sakinleştirici etkileri olan aromatherapy uygulaması merkezi sinir sistemi ve bağışıklık sistemi üzerinde fayda sağlar. Duygusal tepkileri ve davranışları kontrol etmeye yardımcı olan bu işlemde yapraklardan, köklerden ve çiçeklerden damıtılan yağlar kullanılır. Doğanın iyileştirme gücünden yararlanılan aromatherapy kişinin her yönden iyileşmesini destekler. Güçlü bir antioksidan görevi görmesi sayesinde cildin genç görünmesini ve yumuşak kalmasını sağlar. Özellikle saf esansiyel yağlar ve mumlar aromatherapy uygulamalarının olmazsa olmazlarındandır.
Aromatherapy Uygulaması
Uzmanlar tarafından gerçekleşen aromatherapy uygulaması soluma, banyo, kompres, masaj gibi yöntemlerle uygulanabilir. Banyo sırasında suyun içerisinde 6 ya da 8 damla yağ ilave edilir. Su ve ısı emilimini artıran yöntem uykusuzluk, stres, solunum gibi sıkıntılara karşı iyi gelir. Soluma yöntemiyle aromaterapi uygulamasında oda spreyleri, aroma lambası, buhurdanlık, mumlar ile işlem yapılır. Kaynayan suyun içerisine birkaç damla yağ damlatılarak da soluma ile sinüsler ve akciğerler üzerimde olumlu etki yaratılabilir. Kompres şeklinde yapılan aromaterapi adet ağrısı, bağ ağrısı ve kas ağrısı için tercih edilir. Uçucu yağ ve su karışımı vücuda uygun bir bez ile sarılır. Buna alternatif olarak morarma ya da cilt problemleri için de aromatherapy işlemlerinden destek alınabilir.