Google Earth ve Google Earth Pro nasıl kullanılır?

Google Earth ve Google Earth Pro nasıl kullanılır?

Gelişen son teknoloji sayesinde artık dünyanın neresinde olursak olalım her yeri haritadan görebiliyoruz. Bugün, bu hizmeti sağlayan Google Earth ve Google Earth Pro‘nun özelliklerini, nasıl kullanıldıklarını anlatacağız.

Tüm dünyanın uydu görüntülerini farklı çözünürlüklerde bir sistemde buluşturan Google Earth, 2006 yılında hayatımıza girdi. Kısaca bunu Google Labs’ın bünyesine kattığı Keyhole isimli bir firma tarafından ortaya çıkarılan bir bilgisayar yazılımı olarak tanımlayabiliriz. 2005 yılında sadece Amerika Birleşik Devletleri’ne ait yüksek çözünürlüklü görüntülerin yüklendiği uygulamaya, 2006’dan itibaren tüm dünyadaki şehirlerden ayrıntılı görseller eklendi. Mesela İstanbul’da otururken Amerika’nın bambaşka eyaletlerine kadar uzanabilir, Afrika’da dolaşabilir, İtalya kıyılarına gezinebilir, Paris caddelerinin keyfine varabilir, hatta Uzak Doğu’da neler olup bittiğine bile bakabilirsiniz… Aynı anda pek çok yerde bulunmak imkansızken neden Google Earth kullanarak bu muhteşem deneyime kendinizi bırakmayasınız ki?

Özellikle yerleşimin yoğun olduğu bölgelerin detaylı fotoğrafları, web sayfası üzerinden incelenip arzu edilirse bilgisayara da kaydedilebilir. Yazılımın özelliklerinden biri olduğu için, koordinatları bilinen bir yere ulaşabilmek Google Earth ile çok kolaydır. Kolay ve işlevsel olsa da Google Earth ilk ortaya çıktığı zaman özellikle Ruslar tarafından zararlı bulundu. Onlara göre uygulama sayesinde terör eylemlerinin sayısı artabilir, onların ekmeğine yağ sürülebilirdi. Rusya o zaman girişimin durdurulmasını talep etse de benzer uydu görüntülerinin farklı yerlerde insanlar tarafından satın alınabilir olması bu davayı geçersiz kılmıştır. Ancak Google yine de Earth’te yayınlanan görüntülerin anlık değil de birkaç sene evveline ait olmasına özen göstererek güvenlik problemine bu şekilde önlem almıştır.

GOOGLE EARTH PRO İLE GOOGLE EARTH ARASINDAKİ FARK

Google Earth‘ün çok daha güçlendirilmiş donanımlı haline Google Earth Pro adı verildi. Uygulamanın Pro versiyonu ilk olarak belli bir ücret karşılığında kullanıma sunulmuştu. Ancak 2015 senesinde Google tarafından bu fiyatlandırma kaldırılarak Google Earth Pro ücretsiz olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Google Earth Pro‘yu neden kullanmanız gerektiğinin cevabına gelecek olursak… Dünya üzerindeki tüm şehirleri,  ülkeleri, coğrafi yapıları üç boyutlu ayrıntılı bir şekilde görüntüleyip size sunan uygulama, detaylı bir keşif yapmanızı sağlıyor. Google Earth’ten farklı olarak kullanıcılarına standart versiyonda bulunmayan 4800×3200 piksel boyutlarındaki görüntüler de servis ediliyor. Bunun yanı sıra adresleri çekmek, kaliteli düzeyde video kaydı almak da bu Pro versiyon sayesinde elde edebileceğiniz özellikler arasında bulunuyor. Programda yer alan gelişmiş ölçümlerle istediğiniz alanları ölçebilirsiniz. İstediğiniz görünümlerin yüksek çözünürlükteki hallerini 4800×3200 boyutunda çıkış alabilirsiniz. Özel Pro veri katmanları ile sistemden demografi, parseller ve trafik sayısına dair bilgi edinebilirsiniz. E-tablo içe aktarma özelliğinde de eş zamanlı olarak neredeyse 2500’e kadar adresin yer işaretlerini ve stil şablonlarını atayabilirsiniz. Coğrafi Bilgi Sistemi İçe Aktarma ise ESRI shapefile (.shp) ve MapInfo (.tab) dosyalarını görselleştirmeye yarıyor.

Google Earth Pro‘nun kullanımı son 5 yıldır Google tarafından ücret alınmadan kullanılıyor. Yapmanız gereken sadece lisans formunu doldurmak; sizden istenilen kişisel ve işle ilgili bilgileri vermektir.

google-earth

GOOGLE SKY NEDİR?

Google Sky uygulaması, Google Earth’ün uzayı izleme hizmeti veren bir başka versiyonudur. Bu programı kullanarak kişiler uzayda gezebiliyor. Yıldızları, galaksileri, uzaya dair ne varsa her şeyi Google Sky sayesinde görebilirsiniz. Aynı zamanda gezegenlerin ve diğer uzayı oluşturan parçaların zaman içerisindeki gelişimi, dönüşümü de bu uygulamada takip edilebilir durumdadır.

GOOGLE EARTH VE ÖZELLİKLERİ

Google Earth kullanan kişiler aynı anda birçok özelliği bir arada buluyor. Mesela bu uygulamayı edinen şanslı kişiler yıldızları, Mars’ı ve Ay’ı adım adım gezebilirler. Zaman içerisindeki görünümleri karşılaştırarak görür, aradaki değişiklikleri fark edebilirler. Su ve açık deniz tutkunları okyanusta dalış yapabilir, dünya üzerindeki tüm dağları ve tepeleri üç boyutlu görebilir. Bu arada bir kıtadan diğer kıtaya çok kısa bir sürede geçebilirsiniz. Bunun için arama motoruna arzu ettiğiniz lokasyonu yazıp Enter’a basmanız yeterli olacaktır. Ayrıca sistem içerisinde var olan yerel işletmeleri de bulabilirsiniz. Binaları 3 boyutlu görüp, harita katmanlarına bakıp, yer işareti atayabilirsiniz. Uçuş simülatörü ve dar sokakları bile net bir şekilde görebilmek de Google Earth ile yapabilecekleriniz arasında yer alıyor.

Google Earth ile yapabilecekleriniz elbette yukarıda saydıklarımızdan ibaret değil, çok daha fazlası da bu geniş dünyada mevcut. Coğrafi yapıları ve şehirleri yakından, detaylı bir şekilde sanal turla gezmenin yanı sıra Google Earth’ü navigasyon olarak da kullanabilirsiniz. Sürekli güncellenen ve çeşitli sürümlerle kullanıcılarına sunulan program versiyonlarına bağlı olarak; trafik durumu, yol bilgisi, hava durumu tahminleri, askeri alanlar, yasak bölgeler öğrenilebilir. Bunun için gerekli olan eklentileri kurmayı unutmayın.

Google Earth

GOOGLE EARTH İLE YER KOORDİNATLARINI BULMA

Yer koordinatlarını hem bulmak hem de kullanmak uygulama sayesinde gerçekleştirilebiliyor. Dünyada yer alan bir enlem ve boylam bilgisini girerek Google Earth‘te yer koordinatörleri görebilirsiniz. Bunun için sistemi açıp fareyi görseller üzerinde gezdirerek sağ alt köşede koordinat bilgilerini görebilirsiniz. Eğer fareyi harita üzerinden çekerseniz o zamanda harita merkezine ait koordinat bilgilerini edinmiş olursunuz.Google Earth ile koordinatlarınızın nasıl görüneceğini kendiniz seçebiliyorsunuz. Farklı biçimlerde koordinat ifade şekilleri bulunuyor. Mesela koordinatlar ondalık derece, derece-dakika-saniye, derece-ondalık dakika ya da evrensel transvers merkatörü olarak yazılabilirler.

GOOGLE EARTH’TE GÖRÜNTÜLER NASIL TOPLANIR?

Sistem içerisinde kayıtlı onlarca görüntü vardır. Bunlar Google Earth tarafından uydu, hava aracı, 3D ve Street View sayesinde koleksiyona dahil edilmiş fotoğraflardan ibarettir. Farklı platformlardan da toplanan görüntüler, eş zamanlı gerçek ve anlık değildir. Peki Google Earth’te görüntüler nasıl toplanır?

Kimi fotoğraflar sağlayıcılar tarafından tek bir tarih içerisinde edinilebilir. Bir yerin uydudan ya da hava aracından farklı zamanlara ait görüntüleri varsa eğer, o fotoğraf için çekime başlanan tarih ve bitiş tarihi belirtilir. Görüntüyü sağlayan kişi tarafından bu bilgiler eksik verilmişse, çeşitli çıkarımlar yapılarak tahmini bir tarih konulur. Yerleşim yerine nispeten daha yakın olan fotoğraflar, çoğunlukle bir tek görüntüden meydana gelir. Fareyi üzerinde gezindirdikçe tarih her yerde aynı görünür. Havadan görüntülerde ise pek çok görüntü bir araya getirilir. Bu sebepler imleç oynadıkça tarihler de aynı fotoğraf üzerinde farklılıklar gösterebilir.

GOOGLE EARTH VE PRO’DA HARİTA KAYDEDİLEBİLİR Mİ?

Uygulamayı kullanan herkes Google Earth ve Pro versiyonlarında harita kaydedebilir. Bu şekilde çok daha kolay aradığınız yerleri bulabilir, unutmamak için o lokasyonu not alabilirsiniz. Sınırlar, etiket ve simgeler, tüm veriler kaydedilebilir konumdadır.

Windows ve Linux için kaydetme işlemi şu şekildedir: Google Earth uygulamasını açarak harita üzerinden gitmek istediğiniz yeri belirleyin. Orada ‘Yerler’in alt kısmındaki sol panele gidip ‘Yerlerim’e tıklayın. Çift tıklayarak üstte kalan menüden ‘Dosya’ ve ‘Görüntüyü Kaydet’ seçeneklerini onaylayın. Dosyayı kaydedeceğiniz klasöre iki kere tıkladıktan sonra haritanın adını belirleyip yazın ve yine kaydedin.

Aynı işlemi MAC işletim sistemlerine sahip cihazlarda ise şu şekilde yapabilirsiniz: Google Earth’e girin ve haritadan arzu ettiğiniz bir lokasyonu belirleyin. Görseli Kaydet bölümüne kadar aynı işlemleri gerçekleştirin ve Farklı Kaydet alanına haritaya vereceğiniz ismi yazın. İsteyenler Nereye bölümünde yön oklarına basarak da klasör seçebilirler.

Google Earth Pro‘da harita kaydetme ise farklı yoldan yapılıyor. Burada kaydetme işleminin yanı sıra resmin çözünürlüğüne karar verebilir, açıklama bilgisi yazabilir, haritanın zürinde görünen metinlerin büyüklüğünü belirleyebilirsiniz. Uygulamayı açtıktan sonra Yerlerim’e tıklayıp Görseli Kaydet kısmına kadar aynı şekilde ilerleyin. Daha sonra menüdeki Harita Seçenekleri’ne gelerek cihazınıza daha önceden kaydedilmiş harita seçenekleri varsa yüklemeyi başlatın yoksa yeniden belirleyin. Kaydetme tamamlandıktan sonra “Adsız Harita” kategorisine gelip düzenleme işlemlerine başlayabilirsiniz. Başlık ve açıklama yazmak, haritaya metin koymak gibi düzenlemeler sonrasında tekrar kaydetmeyi unutmayın.

GOOGLE EARTH EKLENTİ KURULUMU

Kullanıcısına pek çok avantaj sağlayan bu program, farklı eklentilerle çok daha işlevsel bir hale bürünebiliyor. Öncesinde tam olarak uygulamadan neler beklediğinizi, istediğinizi belirlemeniz gerekmektedir. Mesela coğrafi keşifleri yeniden yaşamak ve buna uygun bir gezzi yapmak istiyorsanız eklenti olarak Google Earth Community ve Placemark kurmanız gerekir. Böylece yeryüzündeki her bir parçayı üç boyutlu keşfedebilirsiniz. Nerdeyse 120 eklentinin bulunduğu Google Earth, gideceğiniz ya da gitmek istediğiniz yeri size yakından göstererek bir fikir sahibi olmanızı da sağlıyor. Gerekli eklentiyi kurduktan sonra o bölgenin kooridnatlarını girerek o yeri gitmeden görmüş kadar olabilirsiniz.

Google Earth Sürümleri

Google Earth Kaynaklar

https://earthengine.google.com/

https://www.google.com/earth/studio/

https://vr.google.com/earth/

https://www.google.com/earth/outreach/

blog author

SEO Uzmanı Yemliha Toker

Author

Profesyonel SEO Uzmanı ve E-ticaret uzmanıyım. https://yemlihatoker.com web adresim aracılığı ile SEO hakkında yanlış bilinen gerçekleri bildirmek ve SEO'yu öğrenmek isteyen herkese yardımcı olmaya çalışıyorum.

Leave a Comment