Teknik SEO kolay değildir ama bu yazımızda uzman olmayan kişilerin dahi yapacakları temel düzeyde web sitesinde hangi yönlere dikkat etmeniz gerektiğini açıklayacağız.
Teknik SEO Nedir?
Teknik SEO, hedef sayfaların arama motorlarındaki sıralamasını yükseltmek için sitesin teknik yönlerini iyileştirmeyi ifade eder. Bir web sitesini daha hızlı taranması, daha kolay ve arama motorları için anlaşılır hale getirmek teknik optimizasyonun temelini oluşturur.
Sitenizi neden teknik olarak optimize etmelisiniz?
Google ve diğer arama motorları, kullanıcılarına sorguları için en iyi sonuçları sunmak isterler. Bu nedenle, Google’un botları web sayfalarını çok sayıda faktöre göre tarar ve değerlendirir . Bir sayfanın ne kadar hızlı yüklendiği gibi bazı faktörler kullanıcının deneyimine bağlıdır. Diğer faktörler, arama motoru botlarının sayfalarınızın ne hakkında olduğunu anlamasına yardımcı olur. Yapılandırılmış verilerin diğerlerinin yanı sıra yaptığı şey budur. Bu nedenle, teknik yönleri geliştirerek, arama motorlarının sitenizi taramasına ve anlamasına yardımcı olursunuz. Bunu iyi yaparsanız, daha yüksek sıralamalarla ve hatta zengin sonuçlarla ödüllendirilebilirsiniz.
Bunun tam tersi de geçerlidir: Sitenizde ciddi teknik hatalar yaparsanız, bunlar size kötü sonuçlar olarak geri dönecektir.
Ancak, sadece arama motorlarını memnun etmek için bir web sitesinin teknik detaylarına odaklanmanız yanlış bir fikirdir. Bir web sitesi ilk etapta kullanıcılarınız için hızlı, açık ve kullanımı kolay olmalıdır . Neyse ki, güçlü bir teknik temel oluşturmak genellikle hem kullanıcılar hem de arama motorları için daha iyi bir deneyimle sonuçlanır.
Teknik olarak optimize edilmiş bir web sitesinin özellikleri nelerdir?
Teknik olarak sağlam bir web sitesi kullanıcılar için hızlıdır ve arama motoru botları için taranması kolaydır. Uygun bir teknik kurulum, arama motorlarının bir sitenin neyle ilgili olduğunu anlamasına yardımcı olur ve örneğin yinelenen içeriğin ( tekrar eden içerik ) neden olduğu kafa karışıklığını önler. Dahası, çalışmayan bağlantılarla ziyaretçileri veya arama motorlarını çıkmaz sokaklara göndermez. Burada, teknik olarak optimize edilmiş bir web sitesinin bazı önemli özelliklerine kısaca inceleyeceğiz.
1. Web Site Hızı
Günümüzde web sayfalarının hızlı yüklenmesi gerekiyor. İnsanlar sabırsız ve bir sayfanın açılmasını beklemek istemiyorlar. 2016 yılında yapılan araştırmalar, bir web sayfası üç saniye içinde açılmazsa mobil web sitesi ziyaretçilerinin% 53’ünün siteden ayrılacağını gösterdi. Dolayısıyla, web siteniz yavaşsa, insanlar sinirlenir ve başka bir web sitesine geçer ve tüm bu trafiği kaçırırsınız.
Google, yavaş web sayfalarının optimum deneyimden daha azını sunduğunu bilir. Bu nedenle daha hızlı yüklenen web sayfalarını tercih ederler . Dolayısıyla, yavaş bir web sayfası, arama sonuçlarında daha hızlı eşdeğerine göre daha da aşağıya iner ve daha da az trafikle sonuçlanır.
Web sitenizin yeterince hızlı olup olmadığını mı merak ediyorsunuz? Site hızınızı kolayca nasıl test edeceğinizi okuyun . Çoğu test, nelerin iyileştirilmesi gerektiği konusunda size ipuçları verecektir.
2. Arama motorları için kolay taranabilirlik
Arama motorları, web sitenizi taramak için botlar kullanır. Bu tarayıcı botlar, sitenizdeki içeriği keşfetmek için bağlantıları izler.
Okumak için tıklayınız: Taranabilirlik ve Google Bot Çağırma
Ancak botları yönlendirmenin daha fazla yolu var. Örneğin, oraya gitmelerini istemiyorsanız, belirli içerikleri taramalarını engelleyebilirsiniz. Ayrıca bir sayfayı taramalarına da izin verebilir, ancak bu sayfayı arama sonuçlarında göstermemelerini veya o sayfadaki bağlantıları takip etmemelerini söyleyebilirsiniz.
Robots.txt dosyası
Robots.txt dosyasını kullanarak sitenizde botlara talimatlar verebilirsiniz. Dikkatlice kullanılması gereken güçlü bir araçtır. Başlangıçta da bahsettiğimiz gibi, küçük bir hata, robotların sitenizi taramasını (önemli kısımlarını) engelleyebilir. Bazen insanlar robot.txt dosyasında sitelerinin CSS ve JS dosyalarını istemeden engeller . Bu dosyalar, tarayıcılara sitenizin nasıl görünmesi gerektiğini ve nasıl çalıştığını söyleyen bir kod içerir. Bu dosyalar engellenirse, arama motorları sitenizin düzgün çalışıp çalışmadığını bulamaz.
Sonuç olarak, nasıl çalıştığını öğrenmek istiyorsanız robots.txt’ye gerçekten iyi araştırmanızı öneririz . Ya da daha da iyisi, bırakın bir SEO uzmanının sizin için halletmesine izin verin!
Meta Etiketler
Meta etiketler, sayfada ziyaretçi olarak görmeyeceğiniz bir kod parçasıdır. Bu, bir sayfanın kaynak kodunda üst bölümde yer alır. Tarama botları bir sayfayı tararken bu bölümü okur. İçinde, sayfada ne bulacakları veya bununla ne yapmaları gerektiği hakkında bilgiler yer alır.
Arama motoru robotlarının bir sayfayı taramasını, ancak herhangi bir nedenle onu arama sonuçlarının dışında tutmasını istiyorsanız, onlara robots meta etiketi ile söyleyebilirsiniz. Robots meta etiketiyle, onlara bir sayfayı taramaları talimatını da verebilir, ancak sayfadaki bağlantıları takip etmemelerini sağlayabilirsiniz.
Detaylar için tıklayabilirsiniz. https://yemlihatoker.com/taranabilirlik-ve-google-bot-cagirma/
3. Kırık Bağlantılar
Yavaş web sitelerinin sinir bozucu olduğunu tartıştık. Ziyaretçiler için yavaş bir sayfadan daha can sıkıcı olabilecek şey, hiç var olmayan bir sayfaya gitmektir. Bir bağlantı sitenizde olmayan bir sayfaya yönlendirirse, insanlar bir 404 hata sayfasıyla karşılaşır
Dahası, arama motorları da bu hata sayfalarını bulmaktan hoşlanmaz. Ve ziyaretçilerin karşılaştığından daha fazla ölü bağlantı bulma eğilimindedirler çünkü gizli olsa bile karşılaştıkları her bağlantıyı izlerler.
Ne yazık ki, çoğu sitenin ( azda olsa) kırık bağlantıları vardır, çünkü bir web sitesi sürekli devam eden bir çalışmadır: insanlar bir şeyler yapar ve bir şeyler bozar. Neyse ki, sitenizdeki ölü bağlantıları almanıza yardımcı olabilecek araçlar var. Siteniz Google Search konsola ekli ise kapsam bölümünden 404 sayfalara ait detayları görebilirsiniz.
Search Consol Kullanımı :https://yemlihatoker.com/google-search-console-ne-ise-yarar/
Gereksiz kırık bağlantıları önlemek için, bir sayfanın URL’sini sildiğinizde veya taşıdığınızda her zaman yeniden yönlendirmelisiniz. İdeal olarak, onu eski sayfanın yerini alan bir sayfaya yönlendirirsiniz.
Bu makaleye gözatabilirsiniz: https://yemlihatoker.com/e-ticaret-siteleri-icin-301-yonlendirmenin-onemi/
4. Yenilenen İçerik (Duplicate Content)
Sitenizin birden çok sayfasında aynı içeriğe sahipseniz arama motorlarının kafası karışabilir. Çünkü bu sayfalar aynı içeriği gösteriyorsa hangisi en yüksek sırada yer almalı? Sonuç olarak, aynı içeriğe sahip tüm sayfalar daha düşük sıralama alırlar.
Maalesef, farkında bile olmadan yinelenen bir içerik sorununuz olabilir. Teknik nedenlerden dolayı, farklı URL’ler aynı içeriği gösterebilir. Bir ziyaretçi için bu herhangi bir fark yaratmaz, ancak bir arama motoru için fark yaratır; aynı içeriği farklı bir URL’de görecektir.
Neyse ki, bu sorunun teknik bir çözümü var. Canonical bağlantı öğesi ile orijinal sayfanın – veya arama motorlarında sıralamak istediğiniz sayfanın – ne olduğunu belirtebilirsiniz. Canonical meta etiketi arama motorlarına orjinel URL’in ne olduğu sinyalini verir.
5. Güvenli Web Siteler
Teknik olarak optimize edilmiş bir web sitesi güvenli bir web sitesidir. Web sitenizi, kullanıcıların gizliliklerini garanti altına almaları için güvenli hale getirmek günümüzde temel bir gerekliliktir. (WordPress) web sitenizi güvenli hale getirmek için yapabileceğiniz birçok şey vardır ve en önemli şeylerden biri HTTPS yani SSL sertifikasını aktif etmektir.
HTTPS, tarayıcı ile site arasında gönderilen verilere kimsenin müdahale etmemesini sağlar. Yani, örneğin, insanlar sitenize giriş yaparsa, kimlik bilgileri güvende olur. Sitenize HTTPS uygulamak için sözde bir SSL sertifikasına ihtiyacınız olacak. Google, güvenliğin önemini kabul eder ve bu nedenle SSL bir sıralama faktörü haline gelmiştir. Güvenli web siteleri, güvenli olmayan web sitelerinden daha üst sıralarda yer alır.
Web sitenizin çoğu tarayıcıda HTTPS olup olmadığını kolayca kontrol edebilirsiniz. Tarayıcınızın arama çubuğunun sol tarafında, güvenli ise bir kilit göreceksiniz. “Güvenli değil” kelimesini görürseniz, sizin (veya geliştiricinizin) yapacak bazı işleri vardır!
6. Artı: yapılandırılmış verilere sahip olma
Yapılandırılmış veriler, arama motorlarının web sitenizi, içeriğinizi ve hatta işletmenizi daha iyi anlamasına yardımcı olur. Yapılandırılmış veriler ile arama motorlarına, ne tür bir ürün sattığınızı veya sitenizde hangi tariflere sahip olduğunuzu söyleyebilirsiniz. Artı, size bu ürünler veya tarifler hakkında her türlü detayı sunma fırsatı verecektir.
Bu bilgileri sağlamanız gereken sabit bir format (Schema.org‘da açıklanmıştır) olduğundan, arama motorları bunu kolayca bulabilir ve anlayabilir. İçeriğinizi daha büyük bir resme yerleştirmelerine yardımcı olur.
Yapılandırılmış verileri uygulamak, size arama motorları tarafından daha iyi bir anlayıştan daha fazlasını sağlayabilir. Ayrıca içeriğinizi zengin sonuçlar için uygun hale getirir; Bu yıldızlar ve ayrıntıları ile parlak sonuçlar arama sonuçlarında göze çarpıyor.
7. Artı: XML site haritasına sahip olma
Basitçe ifade etmek gerekirse, XML site haritası sitenizdeki tüm sayfaların bir listesidir. Sitenizdeki arama motorları için bir yol haritası görevi görür. Bununla, arama motorlarının sitenizdeki önemli içeriği gözden kaçırmamasını sağlayacaksınız. XML site haritası genellikle gönderiler, sayfalar, etiketler veya diğer özel gönderi türlerinde kategorize edilir ve her sayfa için resim sayısını ve son değiştirilme tarihini içerir.
İdeal olarak, bir web sitesinin XML site haritasına ihtiyacı yoktur. Tüm içeriği güzel bir şekilde birbirine bağlayan dahili bir bağlantı yapısına sahipse, robotların buna ihtiyacı olmayacak. Ancak, tüm sitelerin harika bir yapısı yoktur ve bir XML site haritasına sahip olmak herhangi bir zarar vermez.
8. Artı: Uluslararası web siteleri hreflang kullanır
Siteniz aynı dilin konuşulduğu birden fazla ülkeyi veya ülkeleri hedefliyorsa, arama motorlarının hangi ülke veya dile ulaşmaya çalıştığınızı anlamak için biraz yardıma ihtiyacı vardır. Onlara yardım ederseniz, arama sonuçlarında insanlara kendi bölgeleri için doğru web sitesini gösterebilirler.
Hreflang etiketleri tam da bunu yapmanıza yardımcı olur. Bir sayfa için hangi ülke ve dile yönelik olduğunu tanımlayabilirsiniz. Bu aynı zamanda olası bir yinelenen içerik sorununu da çözer: ABD ve İngiltere siteniz aynı içeriği gösterse bile, Google bunun farklı bir bölge için yazıldığını bilecektir.
Görsel SEO, web sitenizdeki görselleri arama motorlarının daha iyi anlamasına ve sıralamasına yardımcı olacak şekilde optimize etmek demektir. İşte bazı temel teknikler:
Kaliteli ve İlgili Görseller Kullanın: Görsellerinizi ilgi çekici ve kaliteyi bozmadan küçük boyutlu hale getirin.
Görsel Optimizasyonu Yapın: Görsellerin boyutunu kaliteyi koruyarak küçültün ve web sitenizin hızını artırın.
Doğru Görsel Boyutlarını Kullanın: Web siteniz için önerilen görsel boyutlarını kullanarak performansı iyileştirin.
Görsel Alt Etiketlerini Ekleyin: Görseller için alternatif metin yazarak arama motorlarının görsellerinizi anlamasına yardımcı olun.
SEO ilgili daha fazla şey öğrenmek
Bu yazımızda kısaca bazı teknik detaylara değinmeye çalıştık. Aslında SEO’nun teknik yönüyle konuşulacak çok fazla detay var. Sıralamaları veya indexi etkileyen yüzlerce faktör var. Yapılacak en iyi şey hiç bıkmadan araştırmaya ve yeni gelişmeleri takip etmeye devam etmektir. Bizlerde zaman buldukça bu detaylardan sizlere bahsetmeye devam edeceğiz.
Teknik SEO Başlıklarından…
Başlangıç Kılavuzu: Web sitenizin arama motorlarının taraması için erişilebilir olduğundan emin olun SEO Temelleri: Kullanıcı sorgularına hitap eden ilgi çekici içerik oluşturun
SEO Sözlüğü: SEO jargonu kafanızı karıştırıyorsa, tanımlar ve faydalı bağlantılar içeren bölüm bazlı sözlüğümüze göz atın.
Anahtar Kelime Analizi: Etkili SEO içeriği oluşturmada anahtar kelimelerin önemli rolü hakkında bilgi edinin
Tarama, Dizine Ekleme, Sıralama: Arama motorlarının web sitelerini nasıl taradığını, taradığını, dizine eklediğini ve sıraladığını anlayın
Site İçi SEO: Sayfa içi optimizasyon teknikleriyle görünürlüğü ve organik trafiği artırın
Teknik Optimizasyon: Etkili web sitesi performansı için teknik SEO’nun temel yönlerinde uzmanlaşın
Bağlantı Oluşturma Stratejileri: Arama sonuçlarında görünürlüğü artırmak için snippet/şema işaretlemesini uygulayın
Analitik ve İzleme: SEO çalışmalarınızın başarısını ölçüm ve izleme süreçleriyle izleyin
İçerik Stratejisi: Etkili içerik pazarlama taktikleriyle markanızı dijital alanda yükseltin
SEO ile Google Ads Entegrasyonu: Site trafiğini ve marka bilinirliğini artırmak için Google Ads’ten yararlanarak SEO performansını artırın
Web Sitesi Taşıma SEO’su: Optimum SEO ayarlarını korurken web sitelerini taşımanın karmaşık sürecinde gezinin
Web Sitesi Denetimi: Optimum SERP sonuçlarını, kullanıcı deneyimini ve genel web sitesi performansını sağlamak için rutin kontroller yapın
Site Dışı Optimizasyon: Sayfa dışı SEO etkinlikleriyle trafiği artırın ve marka görünürlüğünü artırın
Mobil Optimizasyon: Mobil uyumlu SEO stratejilerine odaklanarak rekabet gücünüzü koruyun
Interactive Next Paint (INP): 200 milisaniyenin altında bir INP değeri hedefleyerek kullanıcı deneyimini iyileştirin
Google Arama Üretken Deneyimi (SGE): Google’ın yapay zeka odaklı arama motoru deneyimi dönüşümünü keşfedin
Sıfır Tıklamayla Aramalar: Kullanıcıların arama sonucu bağlantılarına tıklamadan bilgiye ulaşabilecekleri dijital pazarlamada yeni bir dönemi benimseyin
Yanıt Motoru Optimizasyonu (AEO): Yapay zeka teknolojisinin desteklediği AEO stratejileri aracılığıyla kullanıcı sorgularına hızlı yanıtlar sağlayın
Konularda Otorite: İçeriğinizin Google’daki görünürlüğünü artırmak için konu otoritesi oluşturun
SEO ve CRO Entegrasyonu (Dönüşüm Oranı Optimizasyonu): Web sitesi performansını artırmak ve dönüşüm oranlarını optimize etmek için CRO stratejilerinden yararlanın.