Seo Uyumlu Makale Nedir ? SEO Çalışmalarında İçeriğin Önemi

Seo Uyumlu Makale Nedir ? SEO Çalışmalarında İçeriğin Önemi

SEO Makale Nedir

SEO Makale arama motorları ( Google, Yahoo, Bing vs. ) tarafından son kullanıcıya gösterilmeyi hak edecek kalitedeki içeriklere verilen isimdir. Pek çok kişi SEO Makale dendiği zaman 300 kelime ve fazlası olarak yazılmış özgün ( başka yerde bir benzeri olmayan ) makaleleri SEO Makale olarak kabul eder. Bu doğru bilinen yanlışların başında gelen bir hatadır.

SEO Makale şu 3 özelliği taşımadığı sürece SEO Makale istenilen etkiyi tam anlamı ile vermeyecektir.

1- Makale arama motorlarında oluşmuş bir arama teriminin veya sorunun karşılığı olmalıdır.

Yanlış Makale Başlığı: Dünyanın En Güzel Kırmızı Elması ile Sos yapalım

Doğru Makale Başlığı: Elma Sosu Nasıl Yapılır?

Çünkü arama motorunda kimse “Dünyanın en güzel kırmızısı ile sos yapın” diye bir arama yapmayacaktır.

2- Yazacağınız makalenin son kullanıcı tarafından ilgi çekici ve okunur bulunması çok önemlidir. Eğer makaleniz bu özelliklere sahip değilse kısa sürede Google için çöp içerik olarak gerilerde yerini alacaktır.

Doğru makale içeriği: Okuyanı merak ettiren, okumaya devam ettiği zaman sıkmayacak bir anlatım tarzı olmalıdır.

Elma sosu nasıl yapılır öğrenirken size elmanın kullanıldığı çok ilginç 3 yer açıklayacağız.  ( Şu an okuyucu ilginç bir bilgi alacağını anladı ve okuyarak öğrenmek istiyor )

Yanlış makale içeriği: Okuyanı sıkan anlamsız cümle tekrarları ile devam eden sadece yazılmak için yazılan benzer içeriklerin çok fazla biçimde bulunduğu makaleler.

Elma sosu yapımını anlatacağımız bu tarifimizde elma sosu yapımı için gerekli olan malzemelerimizi okuyunuz……

3- Kullanıcıya tam olarak ulaşmak için merdiven tekniğini kullanabilirsiniz. Bu teknikte sadece anahtar kelimeleriniz değil kullanıcının ilgi duyacağı kelime ve cümlelerde koyu yazılarak yazıda bir akış sağlanabilir.

Elma sosu yapımı kadar ilginç olan başka bir özellik ise elma ile hayat kurtarabileceğimizin bilgisidir. Eğer elma ile sabun arasındaki gizli bağlantıyı biliyor iseniz

Koyu yazılan yerler aynı bir merdiven gibi kullanıcının ilgisini çekerek onun yazı içinde gezmesini sağlar bu sayede makaleniz daha ilgi çekici ve akıcı olacaktır.

SEO Makale Nasıl Yazılır

SEO Makale çok yanlış bilinen bir tanım. Genel olarak 300 kelime üstü ve içinde anahtar kelimelerin koyu olarak yazıldığı makalelere SEO Makale gözü ile bakılıyor. Bu yanlış yüzünden pek çok internet sitesi makale çöplüğüne dönmüş biçimde.

SEO Makale içerik olarak son kullanıcıya faydalı olacak ve okunacak kalitede içeriklerden oluşmalıdır. Sadece içerik olsun diye yazılmış makaleler Google üzerinde sitenizin hareketlenmesini sağlayabilir ama zaman içinde son kullanıcının o makaleleri okumadan hızlı bir biçimde sitenizden çıkıyor olması size yarardan çok zarar getirecektir.

Google yeni içerikleri son kullanıcıya göstererek onlar tarafından beğenilip beğenilmediğini test eder. Sitemize düzenli ve yeni içerikler girdiğimizde sitemize gelen ziyaretçi sayısının artmasının sebebi budur. Ama siz bu içerikleri düşük kalitede tutar ve sadece 300 kelime olması ile ilgilenir iseniz zaman içerisinde makaleleriniz Google tarafından alt sıralara doğru itilecektir.

Gerçek anlamda SEO Makale yazmak istiyor iseniz aşağıdaki kuralları göz ardı etmeden makale yazmaya çalışın.

  • Yazacağınız konuda üst sıralarda çıkan makaleleri okuyarak neden üst sıralarda çıktıklarını anlamaya çalışın.
  • Başlık kısmı en önemli kısımdır. Maksimum 70 karakter olmasına dikkat edin.
  • Başlıkta Anahtar kelimeyi geçirmeyi dikkat edin. Mümkünse başta geçmeli.
  • Başlığımızın arama motorlarında oluşmuş bir arama terimi veya bir sorunun karşılığı olmasına dikkat ede edelim
  • Başlığımızda geçen anahtar kelimemizi makale içinde ilk cümlede geçirmeye dikkat edelim.
  • Yazacağınız SEO Makalelerin üst sıralarda çıkan içeriklerden daha akıcı ve son kullanıcı dostu olmasına özen gösterin. Okuduğunuzda gerçekten birilerinin işine yarayacak olmasına dikkat edin.
  • Makalenizin içinden bir kaç değişik siteye bağlantı çıkışı yaparak arama motorlarına içeriğinizin referans verir kalitede olduğunu gösterin. Link çıkışı otorite sitelere olduğu sürece çok yararlıdır.
  • Anahtar kelimelerinizi uygun sayısı makale içinde geçirin ama makaleyi anahtar kelime çöplüğüne döndürmeyecek şekilde olmalı. Her 100 kelime için en fazla 2 adet anahtar kelime kullanın.
  • Makalenizi kelime sayıları ile sınırlamayın. Konunuz 150 kelime yazılacak bir konu ise 150 kelime yazın ama akıcı ve kaliteli olarak yazın.
  • Makalenizin okuyan kişinin sıkılmadan sonuna kadar okuyacağına ve hatta okumak isteyeceğine emin olun.
  • 300 kelime üzeri uzun makalelerin iç bölümlerinde ara başlıklar kullanalım. Bu ara başlıklarda anahtar kelimemizi geçirelim. Ara başlıklar sırasıyla maksimum 4 adet H2 ( heading tag) mak. 4 adet H3 başlık olabilir.
  • Makale içinde görsel kullanalım. Görsel isimlerini konusu ne ise o şekilde adlandıralım.
  • Dünyanın en fazla trafik alan içeriklerin 2500-3000 kelime olduğu açıklanmıştır. Bu kadar uzun yazamasak ta, buradan ders çıkaralım.

Yukarıda belirttiğimiz kurallar içinde makale yazdığınız takdirde gerçek anlamda başarıya ulaşma şansınız çok daha yüksek olacaktır.

SEO Çalışmalarında İçeriğin Önemi

Şirketiniz için ya da kişisel olarak bir web sitesi yaptınız ya da yaptırdınız. İçeriğinde mesleğiniz, işiniz, hizmetlerinizle ilgili detaylar eklediniz. Güzel görseller seçtiniz. Peki devamında bu bilgileri ziyaretçilere ulaştırmak ve sitenizi amacına uygun kullanmak için nasıl bir yol izlemeniz gerekiyor?

Google SEO, yani arama motoru optimizasyonu en basit haliyle, sitenizin arama motorlarında taranabilmesi, bulunabilmesi ve konumlandırılması detaylarını kapsar.

Arama motorunda başarılı olmanın sırrı nedir?

Bu sorunun tek bir cevabı yoktur elbette. Bir çok detay için ayrı ayrı emek vermek, sabır ve devamlılık sağlamak en temel gereklilik olarak kabul edilebilir. Google aramalarında başarılı olmak için yapılması gereken pek çok detay bulunmaktadır. Öncelikle muhakkak ve muhakkak web siteniz mobil cihaz uyumlu olmalı, ssl sertifikası bulunmalı, Google dostu linklemelere, içerisinde bulunması ve otomatik güncellenebilir olması gereken dosyalara sahip olmalıdır. Altyapısal olarak saydıklarımız ve daha bir çok öğeyi altyapısında barındırmalı ve Google taleplerine uygun bir altyapıya sahip olmalıdır. Fikir edinmeniz açısından kısaca maddeleştirdiğimiz bu detayların her biri ayrı ayrı bir yazı konusu olacak kadar kapsamlı ve önemli içeriklerdir.

Biz bu yazımızda sizlere, uygun bir altyapı kullandığınızı varsayarak Google’da içeriğin öneminden bahsedeceğiz.

Kaliteli İçeriğin Önemi

Burada kaliteli içerikten kastımız; tamamen özgün olarak kaleminizden çıkmış, açıklayıcı, anlatmak istediğiniz konuda anlamını açıklayıcı ve doygun bir şekilde ifade eden, imla kurallarına dikkat edilmiş, ziyaretçiyi sıkmayacak, özenilmiş bir içeriktir. Herhangi bir kelimeyi Google’da ararken, Google’ın size çıkardığı sonuçları dikkatle inceleyin. Genel bir kapsam olarak Google, bir çok kritere bir arada dikkat etmekle birlikte, içerik olarak aranan kelimeyi en çok karşılayan siteden en az karşılayan siteye doğru sıralamaktadır. Burada da Google’ın misyonu, ziyaretçisinin aradığı kelimeyle alakalı içeriklere ulaşabilmesini sağlamak ve bunu en uygun şekilde yapan site ve sitelere kullanıcısını ulaştırmaktır.

İçeriğiniz ne kadar kaliteli olursa Google gözünde değeri o kadar artar. Hizmetleriniz, açıklamak istediğiniz konular, sektörünüzde yer alan önemli kelimeler ve bulunmak istediğiniz kelimeler gibi tüm detayların karşılandığı içerikler üretmeniz gerekir.

Özgün İçerik Neden Bu Kadar Önemli?

Google’ın içerikte dikkat ettiği en önemli içeriksel detaylardan birisi, sitede yayınlanan içeriğin özgün olması ve başka web sitelerinde bulunmamasıdır. Çok doğru bir şekilde vermek istediğiniz mesajı karşılıyor olsa bile, başka hiç bir siteden içerik kopyalamamalısınız. Google, bütün bu içerikleri taramakta ve çalıntı içeriği hemen tespit etmektedir. Sadece içerik eklemek için kopya içerik eklediğinizde, sitenize faydadan çok zarar sağlarsınız. Elbette başka siteleri incelemeniz, paylaştıkları yazıları okumanız ve fikir edinmenizde hiç bir sakınca yok. Burada önemli olan detay, başka web sitesinde olan bir metnin bir cümlesini dahi aynı şekilde kullanmamanızdır. Google, algoritmasıyla siteye eklediğiniz en ufak içeriğe ve detaya kadar tarama yapar. Dolayısıyla sitenize özendiğinizi her alanda göstermelisiniz.

Süreklilik Sağlamak Nasıl bir Fayda Getirecek?

Sitenizdeki yazılarınız ne kadar çok, güncel ve özgün olursa Google’a sizi indekslemesi için daha çok içerik vermiş olursunuz. Sitenizi yayına aldınız, bir blog sayfası yaptınız ve birçok içerik eklediğinizi düşünelim. Bunu bir alışkanlık haline getirerek düzenli aralıklarla yeni içerikler eklemelisiniz. Bu sayede siteniz atıl kalmaz ve düzenli olarak güncellenen bir site haline gelir. Bir hafta 20 yazı ekleyip takip eden 1 ay boyunca hiç içerik girişi yapmazsanız, siteniz yavaş yavaş güncelliğini ve özen gösterilen bir site olma özelliğini kaybetmeye başlar. İçeriklerinizi 2 günde bir; haftada 2-3 yeni yazı ekleyecek şekilde düzenleyebilirsiniz. Emin olun bilgi verilebilecek çok konu vardır her sektör için. Güncel gelişmeleri takip edip yaptığınız işle bağlantılarını paylaşacak içerikler yayınlayabilirsiniz.

Güncelliğini Kaybeden İçeriklerinizi Gözden Geçirin

Yukarıda saydığımız önerilerimizi takip ettiniz ve yıllar içerisinde sitenizde çok sayıda içerik birikti. Peki en eski yazılarınız ne olacak? Aralıklı olarak sitenizi gözden geçirmeli ve güncelliğini kaybeden, çok eskide kalan içeriklerinizi sitenizden kaldırmalısınız. İçeriğinde verdiğiniz bilgiler dönemin şartlarına göre değişkenlik göstermiş olabilir. Faydalı bir bilgi olarak eklediğiniz açıklamalar, belki detay için başka sitelere verdiğiniz link bağlantıları artık kullanılmıyor olabilir. Bu içeriklerinizi düzenli olarak takip etmeli ve kaldırılması gerekenleri de sitenizden kaldırmalısınız.

İçeriklerinizin Uzun Olması Ne Derece Önemli?

Yayınlayacağınız her içeriğinizin, anlatmak istediğiniz konu hakkında detaylı bilgiyi veriyor olması gerekir öncelikle. Yalnızca yazı eklemek için 2-3 paragraf girilen bir içeriğin sitenize faydası olmayacaktır. Eğer kafanızda kısa kısa pek çok yazı konusu varsa ve bunlar kendi içlerinde detaylandırılamıyorsa, bu konuların birbirleriyle bağlantılarını bularak daha kapsamlı bir yazı üretebilirsiniz.

İçerikler İçin Görsel Desteği

İçeriklerinizi hazırlarken her zaman metin aralarında anlattığınız konuyu ifade edecek görseller kullanmalısınız. Yazı arasında hem paragrafları bölüp okuyucunun ilgisini canlı tutmanız; hem de açıkladığınız detayı bir görselle pekiştirmeniz ziyaretçinizin sayfada daha uzun süre vakit geçirebilmesi için önemli bir detaydır. Kullanacağınız görseller için de yine özenli olmalısınız. Çözünürlüğü yüksek, boyutları uygun ve özgün görseller kullanmalısınız. Yine aynı şekilde içerikleriniz nasıl özgünse, görsellerinizin de özgün olmasına özen göstermelisiniz. Hiçbir koşulda başka bir sitede yayınlanan ya da Google görsellerde bulduğunuz görselleri kullanmamalısınız. Bunun için fotoğrafları yüksek çözünürlükte ve telif hakkı ödemesi olmadan kullanabileceğiniz çok sayıda kullanışlı web sitesi mevcut. Görsel konusunda faydalanabileceğiniz siteleri bu yazımızda inceleyebilirsiniz.

Her zaman bahsettiğimiz gibi, Google’da başarıyı yakalamak istiyorsanız bolca emek ve sabır sitenizi başarıya götürecek yolun temel taşlarıdır. Günlük planınızda yalnızca yarım saatinizi web sitenize ayırıp önerilerimizi takip ederek güncel ve kaliteli bir web sitesi kurgulayabilir ve geri dönüşlerinizi takip edebilirsiniz.

blog author

SEO Uzmanı Yemliha Toker

Author

Profesyonel SEO Uzmanı ve E-ticaret uzmanıyım. https://yemlihatoker.com web adresim aracılığı ile SEO hakkında yanlış bilinen gerçekleri bildirmek ve SEO'yu öğrenmek isteyen herkese yardımcı olmaya çalışıyorum.

Leave a Comment