Google Scholar Nasıl Kullanılır?

Google Scholar Nasıl Kullanılır?

Google Akademik olarak Türkçe’ye çevrilen Google Scholar, çeşitli alanlarda akademik makalelerin bir araya getirilip yayınlandığı, indirilebilir bir şekilde arşivlendiği sistemdir.

Bir arama motoru olarak da tanımlayabileceğimiz Google Scholar, bilimsel gerçeklere dayanan ve güvenilir kaynakların ışığında oluşturulan makalelere bünyesinde yer verir. Sistem içerisinde bulunmaya hak kazanmış makalelerin nasıl sunulduğunu, Google Scholar’ı nasıl daha rahat kullanabileceğinizi yazının devamında anlatacağız…

Ayrıca Google Akademik makalemizi okumak isterseniz tıklayınız: https://yemlihatoker.com/google-akademik-nedir/

GOOGLE SCHOLAR NEDİR?

Google destekli bir akademik makale yayınlama ve arama hizmeti sunmak için kurulan Google Scholar, dünya üzerinde milyonlarca kullanıcıya sahiptir. Araştırmacıların kaynak bulmak için kullandığı sistemde, hemen hemen herkesin konusuna destek olacak bir yayın bulmak mümkündür. Makale yazarları ise hem böyle bir platformda yayınları bulunduğu için prestij kazanır hem de akademik alanda ün kazanır. Özellikle kişilerin kendi makalelerini takip edebilmeleri de sistem içerisinde mümkündür.

Aynı konu hakkında yazılmış makaleleri, yapılan atıfları, index değerlerini vb. bilgilendirmeleri Google Scholar’da bulabilirsiniz. Özellikle fen bilimleri, sağlık ve mühendislik sektörlerine ait bilimsel araştırmalar Web of Science, Sciencedirect ve Scopus gibi mecralardan bulunabiliyordu. Fakat sosyal bilimler konusu oldukça geniş ve zengin içeriğe sahip bir alandır. Bu çember içerisinde yayınlanan akademik makalelerin yayınlanacak ve arşivlenecek bir paltforma ihtiyacı vardı. İşte Google Scholar tam da burada devreye girdi ve milyonlarca kullanıcının vazgeçemediği bir yer oldu. Her yerde bulunmayan en bilimsel makaleler bile bu mecrada araştırmacıların kendisini bulmasını bekliyor…

Peki, Google Scholar’da makale yayınlamak size nasıl avantajlar sağlar? Alanınızla ilgili akademik teşvik başvuruları sırasında atıf kaçırma oranının en aza iner. Dünyaca ünlü arama motoru Google üzerinde araştırma yaparak erişemeyeceğiniz tüm akademik yayın, kitap ve dergilerin Google Scholar’da yer alması da oldukça önemlidir.

Google Scholar’ın gelişmiş arama özellikleri size sistem içerisindeyken büyük kolaylıklar sağlamaya devam eder. Mesela araştırma yaparken dosyanın hangi formatta olmasını istediğiniz, hangi ülkelerin yayınlarını görmek istediğiniz belirtilebilir. Hatta yazar filtresi bile kullanabilirsiniz. Bütün dünyada kullanılan bir sistem olduğu için Google Scholar’da onlarca dilde içerikle karşılaşacaksınız. Bunun için bir çeviriye ihtiyaç duyarsanız Google Translate ile güvenilir tercümeler yapabilirsiniz. Ya da gelişmiş arama özelliklerinden istediğiniz bir dili seçerek sadece o dilde yayınlamış içeriklerle karşılaşırsınız.

GOOGLE SCHOLAR GİRİŞİ NASIL YAPILIR?

İlk olarak tarayıcınız üzerinden Google Scholar’ın web sitesine girin. Eğer Google destekli bir gmail adresini varsa mail ve şifrenizi yazarak sistemi rahatlıkla kullanabilirsiniz. Bu noktada sizden varsa çalıştığınız kurumun ismi ve araştırma alanınızla ilgili bilgiler istenebilir. Siteye girdikten sonra ise çok kolay bir şekilde işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Google Scholar’ın işlevsel arayüzü sayesinde aramalarınızın ve incelemelerini vakit kaybı yaşamadan yaparsınız.

Peki, Google Scholar’da neler bulabilirsiniz? Yüzlerce konu hakkında milyonlarca makale, çeşitli bildiriler, akademik kitaplar ya da kitaplardan belli parçalar bu platformda araştırmacılara yardımcı olmak için bulunuyor. Siteye girdikten sonra arama motoru çubuğuna gelerek herhangi bir konuyu yazıp enter tuşuna basın. Karşınıza arattırdığını kavram ile ilgili ne kadar içerik varsa çıkacaktır. Burada göreceğiniz makale ismi, yazarı, yayınlanma tarihi, atıf sayısı gibi bilgilendirmeler eşliğinde istediğiniz makaleyi incelemeye koyulabilirsiz. Ya da konuyla ilgili başka bir anahtar kelime aratarak araştırmaya devam edebilirsiniz. Alıntılamak istediğiniz bir içerik varsa, ‘Alıntı Yap’ komutuna basarak yayını APA 6 formatında alıntılamış olursunuz.

İncelemek istediğiniz makaleye tıkladığınızda bütün metni görebilirsiniz. Çok daha geniş bir arama alanı isitiyorsanız, sistemde kullandığınız internet alt yapınızın üniversiteye açık olması gereklidir. Böylece oranın veritabanına kayıtlı yayınlara da ulaşabilirsiniz. Kendi internetinizi kullanmak zorunda kalırsanız da üniversitenizin kampüs dışı proxy ayarlarını kullanarak bu sorunu aşabilirsiniz.

H indeksi nedir?

H indeksi, bir akademisyenin ya da araştırmacının yayınlarının etkililik ve etkilerinin ölçümü için kullanılan bir göstergedir. H indeksi, bir araştırmacının yayınlarının kaç tanesinin en az o kadar kez atıf yapıldığını gösterir. Örneğin, bir araştırmacının h indeksi 20 ise, bu 20 adet yayını vardır ve bunların her biri en az 20 kez atıf yapılmıştır.

GOOGLE SCHOLAR VE İNDEKSLEME SİSTEMİ

Sisteme girip konu araştırarak onlarca makale ile karşılaşacaksınız. Konular kısmının altında yer alan ‘Atıflar’ kategorisinde belirtilen makaleye ait atıfta bulunan makalelerin isimleri ve sayısı belirtilir. Google Scholar, kullanıcılarına bu hizmeti hiçbir ücret almadan sunmaktadır. Sektördeki Scopus ve Web of Science gibi makalelere yapılan atıfları ücret karşılığında sunan programlardan uzak durmalısınız.

Google Scholar kullanan bireyler, neredeyse istedikleri her konu üzerinde makale yayını bulabilirler. Makalelere yapılan atıfları da alıntıları da rahatlıkla görebilirsiniz. Bunları dışında h-index ve i10-index bilgilerini de Google Scholar sayesinde öğrenebilirsiniz.

h-index, 2005 senesinde Jorge E. Hirsch adında bir bilim insanınca bulunmuştur. Araştırma yayınlarının değerlendirilmesi için sunulan bu kavram, hem yayınlanan içeriğin aktivitesini hem de makaleye yapılan atıf sayısını ölçmektedir. Çıkan sonuçta H göstergesi, içeriğin güvenilirliği ve doğruluğu arttıkça büyür. Yayının sayısı temele konulmadığı için h-indeks, bilimsel aktiviteleri ölçmek için oldukça uygundur. Örneğin h-indeksi 5 olan bir araştırmacı iseniz, sizin en az 5 makalenizin beşten fazla atıf aldığını anlamamız gerekiyor.

i10-index da yine sadece Google Scholar sistemi içerisinde kullanılan bir ölçme aracıdır. Akademik performansın derecesini ölçen i10-index, araştırma insanının minimum 10 tane atıf yapılan makalesini bizlere gösterir.

Bu indexlerin kullanılma sebeplerine gelirsek… 2005 yılından önce akademik makale yazan bireyler, yayın sayıları dikkate alanarak sıralanırdı. Ancak ülkemizde giderek artış gösteren akademik yazarların ve yayın kanallarının artması ile kalitesi düşük makaleler arttı. Bunlara yapılan atıf sayılarında ise azalma yaşandı.

GOOGLE SCHOLAR ID NASIL ALINIR?

Google Scholar id nasıl alınır sorusundan önce cevaplamamız gereken konu id nedir olmalıdır. Araştırmacı Kimlik Tanımlama sistemi olarak adlandırabileceğimiz sistem, akademik alanda ilerlemek ve çalışmalarını tüm dünyaya duyurabilmek amacıyla araştırmacılara verilen birer numaradan ibarettir. Kişisel başvurular sonucunda Google Scholar id bireylere verilebilmektedir. YÖK ile TÜBİTAK işbirliğinde gerçekleştirilen sistem için, araştırmacılar ORC-ID bilgisini kullanmalıdır. Ülkemizde bu platformda yer alabilmek veya başvurabilmek için makale ve yayın yazarlarının ORC-ID sahibi olması zorunludur. Bu bilgilendirme, kişinin yazmış olduğu makalenin ilk sayfasında belirtilmelidir.

Kişilerin yayınlarını tüm dünya ile paylaşmasına olanak sağlayan ORC-ID; Crossref, Elsevier, Thomson Reuters gibi isimlerin ortaklığında oluşturulmuştur. Hedeflenen nokta ise araştırmacının eserlerinin tek bir numara sistemi altında toplanmasıdır.

NEDEN ORC-ID NUMARASI ALINMALIDIR?

Neden bu id numarası almanız gerektiğine gelince… Akademik çalışmalar yapılırken bir akademisyenin yayınları bilgi edinmek için incelenebilir elbette. Ancak bazı isim benzerlikleri, İngilizce karakterler, çalışılan kurumun ya da bulunulan ülkede değişiklik yapmak birtakım karışıklıklar doğurabiliyor. Kadın yazarların soyadı değişiklikleri, yayınların çeşitli yerlerde farklı formatlarda görülmüş olması da araştırmacıların kafasını karıştıran noktalardandır. id numarası ile kişinin ve eserlerinin ne şekilde değişiklik yaşarsa yaşasın onun imzası altında olduğuna emin olabileceksiniz. Sistem, kullanıcılara hem büyük kolaylık sağlamış hem de güvenli bir araştırma ortamı sunmuştur. Siz de Dijital Akademik Kimlik Numarası sahibi iseniz özgeçmişlerinizde ORC-ID numarasına yer verebilir, çalışmalarınızı görmek isteyen bireyleri buraya yönlendirebilirsiniz. Bu kodu ve amblemini gördüğünüz her platforma numaranızı kullanarak giriş yapabilirsiniz. Son olarak unutmadan, eğer ORC-ID numarasına sahip bir akademisyen olmak isterseniz, bunu ücretsiz bir şekilde gerçekleştirmeniz mümkün olacaktır.

Bu yazıda size Google Akademik olarak da bilinen Google Scholar’ın ne olduğunu, nasıl kullandıldığını, sisteme nasıl giriş yapabileceğinizi ve akademisyenler için büyük önem taşıyan Diital Akademik Kimlik Numarası ORC-ID’yi nasıl ve neden edinebileceğinizi anlattık.

blog author

SEO Uzmanı Yemliha Toker

Author

Profesyonel SEO Uzmanı ve E-ticaret uzmanıyım. https://yemlihatoker.com web adresim aracılığı ile SEO hakkında yanlış bilinen gerçekleri bildirmek ve SEO'yu öğrenmek isteyen herkese yardımcı olmaya çalışıyorum.

Leave a Comment