Title kelimesinin Türkçe karşılığına baktığımızda , unvan veya başlık anlamına geldiğini görebiliriz. Daha farklı versiyonlarına baktığımızda isimlendirmek, başlık atmak veya unvan vermek gibi kullanımları olduğunu da görüyoruz.
Arama motoru optimizasyonu açısından Title, herhangi bir sayfanın başlığı anlamına gelmektedir. Yüzlerce SEO kriteri arasında en önemli yakalanma faktörlerinden birisi olan title, yani sayfa başlığı, optimizasyon sürecinde üzerinde en fazla durulması gereken konulardan birisidir.
SEO Analizi ve OnPage Sürecinde Title İlk Sırada Gelir
OnPage yani site içi optimizasyon çalışmalarına başladığımızda Meta Title kısmı bizler için önceliklidir. Çünkü SEO analiz çalışmalarıyla hedef sayfaya trafik kazanmak için title kısmını hedef olarak, aylık aranması yüksek olan kapasiteleri kelimeleri seçerek, bu bölüme girişini yaparız. Bu sayede tüm websitesi için yüksek organik trafik hedeflemiş oluruz.
“META BAŞLIĞINIZI” Nasıl Optimize Edebilirsiniz?
Hem İnternet kullanıcılarına hem de arama motorlarına yönelik olduğu için, başlık etiketinin mükemmel optimizasyonu ve SEO sorunları ile pazarlama açısından önemli bir çekicilik arasında ince bir uzlaşma.
Kaç Karakter?
SERP’lerde, herhangi bir sayfanın teaser’ının uzunluğu, belirli bir piksel sayısıyla sınırlıdır. Ancak, bunun yaklaşık altmış karaktere karşılık geldiği genel olarak kabul edilmektedir.
Bu sınırın ötesinde, arama motoru başlığı kendisi kesecektir. Bu durumda, bunun artık bir anlamı kalmayabilir ve görünürlüğünüz veya sayfanızın Google’dan gelen ziyaretçi sayısı üzerinde aşağı yönlü bir etkisi olabilir. Bu bölümde özel bir bilgi verelim. Google’dan gelen resmi bilgilere göre title uzunluğu tarafında kesin bir sınır yoktur. Burada sadece görünürlük rakamlarından bahsediyoruz.
1 sayfa = 1 TITLE etiketi
Başlık etiketinin amacı, bulunduğu sayfanın konusu hakkında bilgi vermektir. Bir blog, bir e-ticaret veya bir vitrin sitesi zorunlu olarak farklı içeriğe sahip sayfalardan oluşuyor ve her birinin mantıksal olarak farklı bir META BAŞLIĞI olması gerekiyor.
Anahtar kelime ekleme
Herhangi bir META TITLE, hedeflediğiniz sorgunun anahtar kelimesini içermelidir. Bu nedenle, “uzun ömürlü portakal çiçekleri” kategorisine sahip bir mağaza örneğini alırsak, mantıksal olarak <title> ve </title> arasında “uzun ömürlü portakal çiçekleri” anahtar ifadesini bulmalıyız.
Başlığınızın Çekiciliği
Bugün hiçbir arama motoru, sloganınızın çekiciliğini ölçemez.
Öte yandan, gerçekten alakalı olup olmadığını bilmek, tıklama oranı (TO) veya hemen çıkma oranı gibi belirli sayıda kritere dayanır.
Başlık etiketi kullanımında kaçınılması gereken hatalar nelerdir?
Başlık etiketinin önemini ihmal etmenin yanı sıra, en yaygın hata, örneğin çok sayıda anahtar kelime ekleyerek veya belirli terimleri kasıtlı olarak tekrarlayarak onu çok fazla optimize etmek istemektir.
Kasıtlı olsun ya da olmasın, bu aşırı optimizasyonun arama motorları tarafından spam veya sonuçları değiştirme arzusu olarak yorumlanması çok muhtemeldir. Ancak, Google yönergelerine aykırı olan bu tür uygulamalar, arama devinden bir ceza ile cezalandırılır. Meta etiketlerin aşırı optimizasyonu bu nedenle amaçlananın tersi bir etkiye sahip olabilir ve görünürlük kaybına neden olabilir.
Otomasyon Tehlikeli midir?
Black Hat SEO genellikle otomasyonla ilişkilendirilirken White Hat SEO, otomasyonun SEO için mutlaka kötü olduğu anlamına gelen bir teknik olarak sunulur.
Aslında, Google tarafından dayatılan yönergelere uyan iyi bir SEO, belirli sıkıcı veya tekrarlayan görevleri tamamen otomatikleştirebilir. Bu, örneğin otomatik yönlendirmeler, 404 hata tespiti, dahili bağlantı veya İnternet kullanıcı isteklerinin sayfasının bir bölümüne entegrasyonu, Google yönergelerini ihlal etme riski olmadan tamamen otomatikleştirilebilen temel görevler için geçerlidir.
BlackHat tekniklerinin sitenizin orta ve uzun vadeli görünürlüğü için riskler oluşturduğu ve günümüzde çok az şirketin size bu tür bir hizmet sunacağı anlaşılmaktadır.
Örneğin yemlihatoker.com Google kılavuzlarıyla bağlantılı olarak yalnızca WhiteHat hizmetleri sunar.
Taytıl ne demek araması katlanarak yükseliyor
Analiz araçlarına baktığımızda en çok şaşırdığımız sonuçlardan biriside, Title kelimesinin okunuşunun yani taytıl kelimesinin sürekli aranma sayısının arttığını görmek oldu. Gördüğümüz kadarıyla İngilizce kelimelerin yazılışını aratmak yerine direkt okunduğu şeklinde aratmak, bir Türk adeti olmaya başlamış gibi gözüküyor.