WordPress nasıl kurulur?

WordPress nasıl kurulur?

WordPress Nedir?

WordPress gelişen teknolojinin ve yazılım hizmetlerinin bir ürünü olarak ortaya çıkan web sitelerinin maliyet sorunlarına karşı hazırlanmış ücretsiz ve dileyen herkesin bir sayfa açabileceği kişisel web sitesi olarak tanımlanabilir. WordPress daha çok Blogger yani blog yazarlarının kullanmış olduğu bir ortam olsa da ücretsiz olması ve kolay erişilebilir bir mobil ara yüze sahip olması ile mobil kullanıcılara da açan içerik paylaşma ve tanımlama sistemi olarak tarif edilebilir.

WordPress Tema Nasıl Yüklenir?

Mobil dünyanın ilerlemesi ile sıkça karşımıza çıkan ayrıntılardan birisi hiç şüphesiz temalar. Aslında yazılım sistemlerinin en önemli halkalarından biri olan temalar internet sitelerinin giydirilmiş ara yüzleri olarak bilinmektedir. Bu temalar tamamen hazırlanıp yüklenebilir uygulamalar olmakla birlikte hali hazırda WordPress tema yüklemenize izin veren blog sayfalarından biri durumundadır. WordPress’e tema yüklemek için öncelikle Admin paneli olarak bilinen bölgeden Görünüme tıklamanız adından açılan küçük sekmede temalara tıklamanız gerekmektedir.

Daha sonra açılan temaları yönet bölümünden ise sağ kısımda bulunan sekmede Temaları yükle sekmesine geçiş yaparak binlerce tema arasından dilediğiniz zevkinize uygun filtreleme uygulamasını kullanarak uygun temayı bulabilirsiniz. Ardından istediğiniz tema üzerinde yer alan Şimdi kur bölümünü tıklayarak WordPress sayfanızın temasını değiştirmiş olacaksınız. Temanın blog sayfanıza uygulanması anlık bir işlem olmakla birlikte eğer görüntüleme de sorun yaşarsanız sayfayı yenilemeniz yeni WordPress temanızı kullanmanız için yeterli olaraktır.

Birçok sitenin alt yapısını oluşturan, blog açmak veya kişisel profesyonel bir site kurmak isteyenlerin tercih ettiği sitelerden biri olan WordPress internette aktif olarak kullanılmaktadır. WordPress alt yapısıyla kurulabilen blog ve siteler sonradan özgürce geliştirilebilmektedir.

Basamaklar dikkatle takip edilirse WordPress kurulumu sorunsuzca başarılabilecektir. Bu alt yapının kurulması için öncelikle internet kesintisi olmayacağından emin olunan bir bilgisayara ihtiyaç duyulacaktır. Ayrıca bir host, bir domain, bir veri tabanı ihtiyaçlarınız arasındadır.

Alan adı ve Host

Web sitesinin adresi demek olan alan adı hosta yönlendirilmişse kurulum başlatılabilir. Hostlar ücretli veya ücretsiz olabilir ancak tavsiye edilen ücretli olanlardır.

WordPress dosyalarının indirilmesi

WordPress’in son sürümü bilgisayara indirilmeli ve dosyalar hosta atılmalıdır.

FTP ile bağlanma

FTP, WordPress dosyalarını hoşta göndermede aracılık etmekte olan bir dosya göndericidir. Siteye bağlanarak indirilmiş olan wordpress dosyaları kopyalanmalıdır. FTP olarak Filezilla önerilebilir. Dosyalar daha sonra da servere gönderilecektir. Bunun için host kullanıcı panelinden de öğrenilebilecek server adresinden başka isim ve şifre gerekecektir.

WordPress kurulumu

Kurulacak site adresine giderek hoşta aktarılmış olan dosyalar siteye kurulmalıdır. Siteye girilince karşınıza çıkacak kurulum sayfasında “İleri” butonuna tıklayarak kurulumu başlatın.

Database oluşturma

Girilen panelden “Database oluşturma” butonu bulunup MySQL bilgilerini girerek Database’ınızı oluşturun.

Server bağlantısı

Wp-config.php dosyası oluşturduktan sonra Server bağlantısı yapılmalıdır. Dosyaların Web servere gönderilmesinin ardından kurulum tamamlanmış sayılır. Sistemin verdiği kullanıcı adı ve şifrenizi bir yere kaydetmeyi unutmayın.

Giriş

Artık sitenize admin sayfasından giriş yapıp kullanmaya başlayabilirsiniz. Sonradan tema, şifre değişikliği gibi her türlü değişiklik yapılabilmektedir.

Bir Sitenin WordPress Olup Olmadığını Nasıl Anlarsınız?

Günümüzde internet üzerinden hizmet veren birçok internet sitesi bulunuyor. Bu internet sitelerinin her biri farklı altyapı programlarını kullanarak hazırlanıyor. Bazen bilgisayar kullanıcıları herhangi bir web sitesinin altyapısını merak edebilmektedir. Örneğin sıklıkla kullanılan WordPress uygulaması ile sitenin hazırlanıp hazırlanmadığını öğrenmenin çok kısa bir yolu bulunuyor. Peki, bir sitenin WordPress olup olmadığını nasıl anlarsınız?

Bu işlemi yapabilmek için birkaç farklı yöntem bulunuyor. Öncelikli olarak sitenin admin panelini kontrol edebilirsiniz. Eğer adres satırına websitesiismi.com/wp-admin yazdığınızda kullanıcı şifre paneli geliyorsa bu site WordPress ile hazırlanmış demektir. Ayrıca sitenin kaynak kodlarında WordPress ya da wp-content şeklinde ibareler bulunuyorsa da sitenin WordPress ile hazırlandığı anlaşılabilir.

Ücretsiz WordPress Tema

WordPress tema satışı konusunda Dünya devi olan Envoto markete bağlı olan themeforest.net her ay olduğu gibi bu ayda ücretsiz wordpress temalarını sunmaya devam ediyor. Aşağıdaki linkten ücretsiz wordpress temanızı güvenle indirebilirsiniz.

Ücretsiz WordPress Tema İndir

blog author

SEO Uzmanı Yemliha Toker

Author

Profesyonel SEO Uzmanı ve E-ticaret uzmanıyım. https://yemlihatoker.com web adresim aracılığı ile SEO hakkında yanlış bilinen gerçekleri bildirmek ve SEO'yu öğrenmek isteyen herkese yardımcı olmaya çalışıyorum.

Leave a Comment