İnternetin yaşamın bir parçası olmasıyla beraber başlayan serüvende bilginin temelini oluşturan hal yavaş yavaş ortaya konulmuştur. Akıllı telefonlar, tabletler ve bilgisayarlar aracılığı ile istenilen bilgilere erişim çok daha hızlı ve etkili olmuştur. Bu noktada sadece bilgi değil aynı zamanda alışveriş ve bilgi akışı da rahatlıkla internet sayesinde kurulmuştur. Hal böyle olunca sitelere erişim için arama motorlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Tüm dünyada sıklıkla tercih edilen arama motorları en iyi hizmet sunarak birbirleri ile rekabet halindedir. Dünya’da sıklıkla kullanılan arama motorları genel itibari ile Türkiye’de tercih edilmiştir. Türkiye’de en çok kullanılan 5 arama motoru hakkında sizlere bilgi sunacağız. Rekabet konusunda daha iyi seviyeleri planlayan yapıda kullanım çokluğunu sizde görebilirsiniz. Türkiye’de en çok kullanılan 5 arama motoru listesi ise şu şekildedir.
Tüm dünyada olduğu gibi en fazla rağbet gören arama motoru kuşkusuz Google olurken günlük ortalama ziyaretçi sayısı 12.000.000 civarıdır. Ayrıca site günlük olarak 120.000.000 sayfa görüntülemesi ile zirvede yer alıyor. En çok kullanılan arama motoru olmasının yanı sıra en fazla ziyaret edilen web sitesi unvanına da sahip oluyor. Her yüz kişiden 87’si internet işlemlerini Google üzerinden gerçekleştirmektedir. Hal böyle olunca da diğer rakiplerine çok büyük farklar attığı da açık şekilde görülüyor. Hızlı, etkili ve aradığınızı bulmada en iyiyi sunuyor olması da tercih bakımından ön plana çıkmasını sağlıyor. Başka bir arama motorundan yapılan aramalarda dahi öncelikle Google sitesine girilmekte ve işlemler buradan sürdürülmektedir. Kullanım konusunda bu denli zirvede olmasında kullanım kolaylığı ön plana çıkarken hızlı çözümlerde etkili olmaktadır. Türkiye’de en çok kullanılan 5 arama motoru arasında Google açık ara ile zirvede yerini alıyor. Gün geçtikçe de kendini geliştiren arama motoru hakkını fazlası ile veriyor.
Yandex
Farklı uygulama ve esaslarla ön plana çıkmaya çalışan Yandex yüksek beklentilerin altında kalsa da günlük ortalama olarak 1.500.000 ziyaretçiyi ağırlamaktadır. Kuşkusuz en çok tercih edilen ve beğeni toplamayan arama motorları listesinde 2. Sırada yer alan Yandex, Google karşılaşma yapıldığında az gibi görünse de rakamsal olarak durumu kötü değildir. Farklı sponsorluk anlaşmalarına imza atması ile birlikte bir nebze ön plana çıkması da diğer arama motorlarına göre ileri seviyeyi yakalamasına etki etmiştir. Güçlü rakibine karşı oran değerlendirmesi yapıldığında alt seviyelerde kalsa dahi 2. Sırada olması da bir başarıdır. Pazarlama stratejisi ile yükselişini sürdüren Yandex arama motoru zaman içerisinde daha iyi oranlara ulaşabilecektir. Doğru etkiyi elde edebilme adına yapılan çalışmalar da sonucu olumlu yönde etkileyecek gibi duruyor. Türkiye’de alışkanlıkları değiştirmek her ne kadar zor olsa da yine de artışı görmek mümkün.
Bing
Google ve Yandex’e göre rakamsal olarak alt seviyelerde kalmış olsa da Türkiye’de arama motorları listesinde 3. Sırayı alan Bing farklı tarzı ve uygulama esası ile dikkat çekiyor. Günlük ortalama olarak kullanıcı sayısı 350.000 civarı olan arama motorunun sitesi ise 750.000 tıklanmayı bulmaktadır. Genel itibari ile oranlarda düşük görünse de siteye giren ve arama motorunu kullanan sayı bu derece bir arama motoru için fena değildir. Düşük rakamlara rağmen Türkiye’de 3. Sırada yer alması da başarılı işlere imza attığının bir nevi göstergesidir. Farklı stratejik işlemleri yürütüyor olmanın etkisi ile de son derece güzel sonuçları beraberinde getirmektedir. Bing kullanım kolaylığına bakıldığında da gayet şık bir yapıyı ortaya koymaktadır. Farklı sponsorluklar ve farklı kullanım tarzlarını ortaya koyabilecek yapıyı da kısa zamanda kullanıcılarına sunmaya hazırlanmaktadır.
Yahoo
En eski arama motorlarından bir tanesi olan Yahoo, Google’den daha önce kullanıma başlanmıştır. Kullanım ağı açısından bakıldığında üst seviyelerde olsa da Türkçe destekli hizmet sunmamasından dolayı Türkiye’de fazla tercih edilmese de yine 4. Sırada yer almaktadır. Günlük görüntülemesi 250.000 civarı bulunması da rakamsal bazda fena olmadığını da göstermektedir. Oran açısından çok düşük bir paya sahip olması kullanımın da çok az olduğunu göstermektedir. ABD’de Google’den sonra 2. Sırada bulunan Yahoo bu bağlamda iyi seviyede olduğunu da açık şekilde ortaya koymaktadır. Türkiye’de çok iyi seviyelerde olmasa da dünya genelinde sıklıkla kullanılan arama motorlarından bir tanesidir. Türkçe destekli hizmet sunmadığı sürece üst seviyelere çıkma ihtimali de şuan için görünmüyor. İlerleyen zamanlarda Türkçe destek sunar ve gelişim açısından farklılıkları ortaya koyarsa Türkiye’de en çok kullanılan 5 arama motoru listesinde üst seviyelere çıkacaktır.
Baidu
Birçok kişinin ismini dahi duymadığı Çin merkezli Baidu, Çin’de Google kullanımına yasak gelmesi üzerine kurulmuştur. Tarz olarak bakıldığında sunduğu hizmet Google tarzını yansıtmakta olup istenin düzeyi de kullanıcılarına sunmaktadır. Dünya’da kullanım açısından bakıldığında rakamsal olarak iyi seviye de olsa da Türkiye’de pek tercih edilmemektedir. Buna rağmen ilk 5’e girmeyi de başaran Baidu tüm platformlarda kullanılabilmektedir. Güvenilir arama motorları arasında en iyi noktada bulunmasında Çin hükümetinin izlemiş olduğu politika oldukça etkilidir. Hızlı olması da büyük avantaj olarak görünürken her açıdan ileri seviyelere çıkmanın planlarını yapmaktadır. Her zaman daha iyiyi hedefleyen Baidu bu noktada ülke nüfusuna bağlı gelişimi oluşturmaktadır. Beklentileri karşılama da sonuca ulaşma da doğru planlamanın sonucunu görmek mümkün. Rekabet anlayışını artırma açısından bakıldığında kendi arama motorlarına sahip olmanın hesabı üzerine kurulu olduğu da söylenebilir.