Sayfa hızı günümüzde çok önemli SEO kriterlilerinden birisidir. Çünkü Google arama motorunun en büyük masrafı Dünyadaki tüm siteleri taramak ve indexine almaktır.
Burada Crawl Budget yani tarama bütçesi kısmında hızlı olmazsanız, indexlenme tarafında da gecikmeler yaşanması çok doğaldır. Google web sayfalarınızı dizine eklemezse, SEO çalışmalarının anlamı olmaz. Google her site için belirli kıstaslara göre bir tarama zamanı belirler. Bu tarama zamanında websitenizin virtual clock load hızına göre sayfalarınız indexlenir. Güçlü server yükleme hızları ile benzer tarama zamanında çok daha fazla indexlenme avantajına sahip olabilirsiniz.
https://www.onely.com/tools/tldr/ buradan virtual clock load hız ölçüm değerinize bakarak, sitenizin taranma maliyet oranlarınıza bakabilirsiniz. 0-100 arasında puanlama olacaktır. Daha yüksek puan daha fazla taranma maliyeti anlamına geliyor. Bartosz Góralewicz ve ekibi, özellikle JavaScript’e bağlı içeriklerin bir kısmının dizine eklenmediği ile alakalıda tespitleri ter alıyor. https://www.searchenginejournal.com/rendering-seo-manifesto-beyond-javascript-seo/374283/
Aynı zamanda Google page speed sayfasından mobil ve masaüstü hızlarınızı kontrol edebilirsiniz. Burada önemli olan mobil hızınızın yüksek olmasıdır. Özellikle 40-50 puan üzeri alıp almadığınıza bakınız. Masaüstü puanları, mobile göre herzaman çok daha yüksek çıkacaktır. Aldığınız sonuçlarda özellikle resimlerin boyutuna dikkat çekiliyorsa, yazılımsal müdehale öncesi, tüm görselleri optimize ederek, sayfa hızınızı arttırabilirsiniz. https://tinypng.com/ gibi sitelerde toplu görsel ortimizasyonu yapabilirsiniz. Bu çalışmalar sonundada hala çok düşük puan alıyorsanız, yazılımsal çalışma zorunlu olacaktır.