Özellikle SEO dünyasında kullanılan birçok terim insanlara çok uzak gelmektedir. Bizlerde bu konuda bilgi sahibi olmak isteyen insanlar için SEO terimler sözlüğü hazırladık. Aşağıda A’dan Z’ye bu sektörde kullanılan SEO terimleri yer almaktadır.
Dijital Pazarlama Cep Sözlüğü
Analytics ya da
Web Analytics Tools: Analiz: Web sitelerini veya pazarlama kampanyalarını geliştirmenin yeni yollarını bulmak amacıyla insanların web sayfalarındaki veya mobil uygulamalardaki aktivitelerinden elde edilen verinin analiz edilmesidir.
App (Application): Uygulama: Akıllı telefonlarda, tabletlerde ve diğer mobil cihazlarda kullanılmak üzere tasarlanan programlardır.
Banner Ad: Banner Reklam: Web sayfalarında ve mobil uygulamalarda genellikle görsel formatında bulunan bir ilan türüdür.
Blog: Blog: Genellikle konuşma tarzında ve belli bir konuya odaklı olmak üzere, bireysel olarak yazılan ve düzenli olarak güncellenen bir web sayfasıdır.
Browser: Tarayıcı: Bilgisayarlarda, tabletlerde ve akıllı telefonlarda internet üzerinde gezinmeyi sağlayan programlardır. Örnek olarak Chrome, Firefox, Internet Explorer, Safari.
Click-through-rate (CTR): Tıklanma Oranı: Bir reklamı tıklayan kişilerin aynı reklamı görüntüleyen kişilere oranıdır.
Content: İçerik: Metin, video, ses, görsel vb formatında kullanıcılara sunulan dijital materyallerdir.
Conversion ya da
Goal: Dönüşüm ya da
Hedef: Ziyaretçilerden istenen hedef, hedeflenen aksiyon. Örneğin; e-ticaret satın almaları, doldurulan formlar, telefon aramaları, video izlenmeleri.
Conversion Optimization: Dönüşüm Optimizasyonu: Hedeflerinizi gerçekleştiren ziyaretçilerin yüzdesini arttırma eylemi.
Conversion Rate: Dönüşüm Oranı: Dönüşümlerin sayfa ziyaretine oranıdır, dijital performansı ölçmek için kullanılır.
Cost per Click: Tıklama Başına Maliyet: Dijital bir reklamda her bir tıklama başına ödenmesi gereken maliyet.
Crawler ya da Spider: Örümcek: İnternette arama yapan kullanıcıların aradıklarını bulabilmesi için tasarlanmış, İnternetteki içeriği sistematik olarak tarayan ve bununla ilgili bilgi toplayan bir programdır.
Desktop: Masaüstü: Kişisel bilgisayar veya dizüstü bilgisayarlar gibi mobil olmayan cihazlardır.
E-commerce: E-ticaret: Ürün veya servislerin çevrimiçi (online) satılmasına verilen isimdir.
Home Page: Ana Sayfa: Bir web sitesinin giriş sayfası veya ana sayfasıdır.
HTML (Hypertext Markup Language): Hiper Metin İşaretleme Dili: Web geliştiricilerin sayfa yaratmak için kullandıkları bir dildir.
Impressions: Görüntüleme: Bir reklamın toplam gösterilme sayısıdır.
Index: Dizin: Arama motorları tarafından alakalı sonuçlar sunmak için kullanılan, web sayfası ve dijital içeriklerden oluşan aranabilir katalogdur.
Keyword: Anahtar Kelime: İşletmelerin reklam kampanyalarının parçası olarak hedefleyebildiği, arama motoruna yazılan kelime veya kelime gruplarıdır.
Landing Page: Karşılama Sayfası: Web sayfasında kullanıcının gördüğü ilk safadır – ana sayfa olması şart değildir.
Mobile Device: Mobil Cihaz: Tablet, akıllı telefon gibi İnternete bağlanıp uygulamaları çalıştırabilen taşınabilir cihazlardır.
Natural Listing ya da Organic Listing: Organik Sonuçlar: Ücretli (reklam) olmayan arama sonuçlarıdır.
Paid Listings: Ücretli Sonuçlar: Arama sonuçlarında çıkan reklamlardır.
Pay-Per-Click (PPC): Tıklama Başına Maliyet: Kullanıcılar tarafından tıklanılan reklam başına, reklam verenin ödediği maliyet.
Query ya da Search Term: Aratılan Kelime: Kullanıcıların aradıklarını bulmak için arama motoruna yazdıkları anahtar kelimeler.
Ranking: Sıralama: Bir arama sonucunun sonuç sayfasındaki sırası.
Search Engine: Arama Motoru: Kullanıcıların anahtar kelimelerine karşılık gelen ilgili sonuçları sıralayan bir araç. Popüler arama motorları: Google, Bing, Yahoo, Baidu, Yandex
Search Engine Optimization (SEO): Arama Motoru Optimizasyonu: Organik arama sonuçlarında görünürlüğü artırmak için web sayfasında, içeriklerde ve bu içeriklerin tanıtımında değişiklikler yapmaktır.
Search Engine Marketing: Arama Motoru Pazarlaması: Kullanıcıların yazdıkları anahtar kelimelerin arama sonuçlarında gösterilecek reklamlarınız için teklif vermenizi sağlayan bir reklam türüdür. Bu işletmelerin sayfalarının arama yapıldığı anda kullanıcılar tarafından görüntülenmesini sağlar.
Search Engine Results Page: Arama Motoru Sonuç Sayfası: Kullanıcının arattığı kelimelere arama motorunun cevap olarak çıkardığı sonuç listesidir.
Session ya fa Visit: Oturum: Belli bir süreçte web sayfasında yapılan etkileşimlerdir. Mesela tek bir oturum farklı sayfa görüntülenmelerini ve e-ticaret satın almaları kapsayabilir.
Social Media: Sosyal Medya: Resimler, metinler veya videolar gibi içeriklerin kullanıcılar tarafından oluşturulması ve internette paylaşılmasıdır.
Social Network: Sosyal Ağ: Kullanıcıları içerik üretip paylaştığı topluluk.
Traffic Acquisition: Trafik Kazanma: Web sayfasına, mobil uygulamaya veya diğer dijital mecralara ziyaretçi çekmektir.
Unique Visitor: Tekil Ziyaretçi: Belli bir süreçte bir web sayfasına gelen her bir ziyaretçiye tekil ziyaretçi denir.