2012 yılından itibaren başlayan Google sıralamalarındaki en büyük değişikliklerin kalitesiz içerik oluşturan ve backlink çalışmaları yapan siteleri olumsuz yönde etkilediğini hepimiz biliyoruz. Bundan dolayı birçok platformda artık SEO’nun öldüğü ve içeriğe odaklanılmasına gerektiğine dair yazılar ve yorumlar okuduk.
SEO’mu yoksa İçerik Pazarlaması mı? Sorularıyla muhatap olduk.
Hâlbuki ki bir önceki ve aynı yıl içerisinde birçok istatiği incelemiştik;
- 2018 yılında pazarlamacıların %77 si içeriklerini geliştirecek,
- B2B pazarlamacıların %91’İ içerik pazarlaması kullanıyorlar,
- Pazarlamacıların %66’ı SEO ve SEM’e zaman ayırıyorlar,
- Online Pazarlamacıların %64’ü 2018 yılında SEO’ın büyüyeceğini düşünüyor.
Burada sorulması gereken soru şu, içerik pazarlaması ve SEO birlikte mi yürütülse daha iyi olur, yoksa sadece birisine mi yoğunlaşmak gerekir?
Cevap ikisini de eş zamanlı yürütmek gerekir olmalıdır.
İçerik pazarlaması ve SEO birbirinden farklı gibi görünse de aynı amaç doğrultusunda kullanıldığında benzerlik gösterirler ve eş zamanlı ikisi de kullanılmalıdır.
Şimdiye kadar yemlihatoker.com’da yayınlanan makaleleri incelediğinizde, hep SEO ve içerik pazarlamasının birlikte yürütülmesi gerektiğine dair vurguların yapıldığını göreceksiniz.
Kaliteli İçerikle Birlikte Backlink çalışması nasıl yapılır adlı makalemiz buna vereceğimiz en bariz örneklerden birisi.
İçerik Pazarlaması ve SEO Nerde Birleşiyorlar
İnsanların içerik pazarlaması ile SEO’nu birleştirememelerinin nedeni resmin tamamını göremediklerinden kaynaklanıyor. Konuyu daha iyi açıklamak için her iki terimin anlaşılır ve kısa tanımını yeniden yapalım:
İçerik Pazarlaması: Sitenin ziyaretçi kazanması için içerik oluşturma ve yayma.
SEO: Sitenin organik ziyaretçi sayısını arttırmak için yapılan her şey demektir.
Bu iki kavram için daha hassas ve kompleks açıklamalar yapmak mümkün ama resmi daha iyi görmemiz adına kısa ve basit açıklamalar işe yarıyor.
Aralarındaki Benzerlikler: Her ne kadar ikisi de ziyaretçi artışını sağlamak için farklı stratejiler içerse de amaç noktasında aynı yere çıkarlar.
İçerikle başlayalım…
SEO için içerik şarttır, aynı şey içerik için de geçerlidir
Farklı formatlardaki içeriklerin yardımıyla, örneğin 500 kelimelik yazıyla belirlediğiniz anahtar kelimede yükselebilirsiniz.
Geçtiğimiz birkaç yıl içerisinde içerik SEO için gerekliydi, şimdi aynı zamanda içerik pazarlaması için çok çok önemli hale gelmiştir.
Kalite ve değer içeriğin en önemli unsurlarıdır.
Maksimum seviyede ikisi nasıl kullanılır? Mükemmel bir içerik oluşturarak daha büyük rakiplerinizden daha fazla trafik alacağınızı düşünün.
Eğer mükemmel içerik oluşturur ve farklı şekillerde optimize ederseniz, kolayca trafiğinizi yükseltebilirsiniz.
Arama motorları sıralamalarında ilerleme kaydetmek için kaliteli makaleler/içerik oluşturmanın yanında, onların sıralama kaydetmesi içerik pazarlaması taktikleri ve sosyal medyayı etkili şekilde uygulamanız gerekir.
Aradaki Fark: İçerik pazarlamasıyla SEO’nın aynı şey olduğu düşüncesi de oldukça yaygındır, bazı bilimsel pazarlamacılar da böyle düşünüyor maalesef.
Site/sayfa içi ve dışı çalışmalarında SEO ile benzerlikleri vardır ama SEO içerik pazarlamadan çok daha farklı bir şeydir.
Örnek verecek olursak, teknik SEO arama motorlarında yükselmenize yardımcı olacaktır. Mesela sitenin kolay taranma seviyesini yükseltecektir ama içerik pazarlaması sonuçlarına etki etmeyecektir.
Uygulama ve fonksiyon noktasında birbirlerine yakın olmalarına rağmen sonuçları etkilemede farklıdırlar. Yani, yukarıda tabloda belirttiğimiz gibi, hepsinin toplamı sayfanın arama motorları sıralamalarında yükselmesine katkıda bulunurlar.
Aynı zamanda birbirlerine yardımcı olurlar: Çoğu SEO ve içerik pazarlamasının birbirini tamamladığını bilemez ve ikisini birbirinden ayırır.
Mesela teknik SEO’yu ilgilendiren şu faktörler;
- Site hızını arttırmak,
- Hassas içerik oluşturmak,
- Kırık linkleri düzeltmek,
- SSL sertifikasına geçmek,
- İçerik hiyerarşisi, H1,H2, sayfa açıklaması ve benzeri işlemleri uygulamaktır.
İçerik pazarlamaya ciddi anlamda katkıda bulunur.
Ziyaretçi nereden gelirse gelsin sayfaların hızlı açılması siteye daha iyi kullanıcı deneyimi sağlar, bunun yanında kırık ve yanlış yönlendirilmiş linkleri düzeltmek de kullanıcı deneyimini site üzerinde arttıran diğer önemli faktördür. Böylece ziyaretçileriniz diğer içeriklere daha kolay erişebilir.
Bununla birlikte düzgün içerik hiyerarşisi içeriğin okunabilirliğini arttırır.
İçerik pazarlaması ve SEO birbirine ne kadar doğru bütünleşmiş olarak ilerlerse arama sonuçlarındaki sıralamalarını olumlu yönde etkiler.
İçerik Pazarlaması mı? SEO’mu Daha Önemli
İçerik pazarlaması ve SEO birbirleriyle uyumlu olsalar da bazı konularda farklıdırlar. Örneğin harika bir rehber oluşturdunuz ve içeriğin önemli yerlerine yükselmek istediğiniz anahtar kelimeleri yerleştireceksiniz. O zaman yapmanız gereken şey ne? Önce anahtar kelimeleri bulup bunlara uygun içeriği mi oluşturmak, yoksa içeriği oluşturup anahtar kelimeleri uygun şekilde yaymak mı?
Cevap – her ikisi de olur ama her ikisinin de etkisi farklıdır.
İçerik Pazarlaması İçin Öncelik: Bu süreçte sitenizin ziyaretçilerini ilgilendiren içeriğin belirlenmesi, akabinde oluşturulması ve içerikle alakalı sayfayı arama motorlarında yükseltecek anahtar kelimelerin tespit edilip ilgili kısımlara, başlıklara, ilk paragrafa v.s girilmesidir.
Böylece birçok kişinin yaptığı şekilde içerik hazırlamış olursunuz.
Bu şekilde içerik hazırlamanın iki tane avantajı vardır.
Birincisi, esneklik sağlar.
Eğer oluşturmak istediğiniz içerikle alakalı anahtar kelimeleri önceden belirlerseniz, bunların etrafında dolaşan bir içerik oluşturmak zorunda kalırsınız dolayısıyla biraz zorlanırsınız.
İçerik oluşturma sürecinde esneklik sağlayacak uzun kuyruklu anahtar kelimeler tercih etmeniz işinizi kolaylaştıracaktır.
İkincisi, arama hacmi, kullanıcının içeriğe vereceği değerle aynı orantılı değildir.
Burası gerçekten çok önemli.
Çünkü sizin içerik oluşturma yaklaşımınız, banal, sığ olmayan ve farklı varyasyonlarda içerik oluşturmanızı sağlar:
- İçerik Pazarlaması Önceliği, hedeflediğinizi kitlenin sorunlarının ne olduğunu iyi belirleyerek onların sorunlarına çözümler sunmanız gerekir.
- SEO önceliği, detaylı anahtar kelime analizinden sonra, arama hacmi yüksek anahtar kelimeleri belirleyin.
Sıradan SEO araştırması yaptığınızda, aranma hacmi oldukça yüksek anahtar kelimeleri bulursunuz. Bu genel sorgulama anlamına gelir.
Anca, bu her zaman değere dönüşmez.
Bunu biraz daha örneklendirerek açıklayalım, anlaşılması o zaman daha kolay olur diye düşünüyorum.
Örneğin internet üzerinden satışlarını arttırmak isteyen yeni bir yatırımcı Google’da şöyle bir arama yapıyor:
SEO Nedir?
Beklendiği gibi bu anahtar kelime aylık 10 bin dan fazla önemli bir miktarda arandığını görüyoruz.
Fakat bu aramaları yapan kişiler sadece SEO’nın ne anlama geldiğini araştırıyorlar.
İçeriğiniz ne kadar iyi olursa olsun, kullanıcı açısından bir değer taşımıyor, yani onların işlerinde bir şey değiştirmeyecek, katkı sağlamayacak.
Ama bu aramayı yapan kişiler, SEO hakkında biraz bilgi edindikten sonra ilk arayacakları kelimeler şunlardır : ‘‘ SEO nasıl yapılır, SOE Nasıl yaparım’’.
Veya sitenizi ziyaret edecek olan kullanıcıların daha spesifik sorunlarına çözüm bulacak anahtar kelimeler seçersek;
Görsellerdeki veya benzeri daha fazla işlerine yarayacak bilgileri Google’da aramaya başlayacaklardır. İşte tam olarak bu anahtar kelimeler etrafında oluşturulmuş içerikler kullanıcı için değerli olabilir.
Aynı şekilde, yukarıda görsellerde gördüğünüz çok yüksek arama hacimli anahtar kelimeler ziyaretçilerin soru ve sorunlarını çözmezken, aranma hacmi düşük kelimeler onların işlerine daha çok yaramaktadır.
Bu çok önemli. Neden mi?
- Faydalı içeriğin olması: Sitenize gelen ziyaretçilere konu hakkında bütün bilgileri vermeye çalışmalısınız. Ziyaretçi sorun hakkında doyurucu bilgi almalıdır. Eğer ziyaretçi içeriğinizden istediği bilgiyi alamaz ise başka bir siteye gidecektir. Ama sitenize içerik için gelen ve tatmin olan ziyaretçi, diğer sefer ticaret için gelecektir.
- Yüksek dönüşüm: Eğer içeriğiniz ziyaretçilerinizin sorunlarına çözüm üretiyorsa, bunu her zaman hatırlayacaklardır. Bu şekilde sitenize abone olan kullanıcılar en önemli müşterilerinize dönüşecektir. Sitenizin binlerce ziyaretçisinin olması güzel bir şey ama bunlardan hiçbiri müşteriniz değilse, bu kalitesi düşük içerikten kaynaklanıyor.
Şunu kesinlikle unutmayın, aranma hacmi yüksek anahtar kelimeler büyük, aranma hacmi düşük anahtar kelimeler ise küçük sorunları çözerler. Hayır, bu kesinlikle yanlış bir yargı.
Bu bölümün sonunda vardığımız sonuç şu: diğer birçok SEO uzmanı gibi anahtar kelime araştırması yapıyorsanız, hedeflediğiniz kitlelerin asıl sorun ve isteklerine cevap verecek içerikler oluşturamayabilir ve çok büyük fırsatlar kaçırabilirsiniz. Bunun yüzünden pazarda ciddi bir potansiyelden mahrum kalabilirsiniz.
SEO’nun Önceliği: İlk bölümü okuduktan sonra içeriğe odaklanmak gerektiğine karar vermiş olabilirsiniz ama anahtar kelimelerin de öneminin altını çizdik.
İçerik oluşturmaya karar verdiğinizde, kullanıcı açısından en iyisini hazırlamaya çalışmalısınız. Google’ın son yıllarda yaptığı bütün güncellemelere baktığımızda, ceza alan ve sıralama kaybeden sitelerin başında kalitesiz içerik oluşturan ve backlink spamı yapanların başı çektiğini görüyoruz.
Yukarıda belirttiğim gibi SEO uyumlu içerik oluşturma sürecinde anahtar kelimelerin baştan belirli olmasının avantajları ve dezavantajları vardır. İçerik hazırlandıktan sonra da anahtar kelimeleri eklemenin yine avantajı ve dezavantajı vardır.
Bir makalenin başlığında kullanılan anahtar kelimeler içeriğin çok kaliteli olduğu anlamına gelmez, hayal kırıklığı yaratacak derecede kötü bir içerikle karşılaşmak hala mümkün.
Bu yüzden her iki ihtimalde de SEO amaçlı kullanacağınız anahtar kelimelerin kullanıcıya vermek istediğiniz mesajı hangi yönde etkileyeceğini tahmin etmelisiniz.
SEO uyumlu içerik oluşturma noktasında anahtar kelimelerin belirlenmesi önemli, fakat yapılan genel bir hata daha var, sadece aranma hacmi yüksek anahtar kelimelerle ilgili içerik oluşturmaya çalışmak veya bir içerikle kullanıcının birkaç problemine cevap verebilecek makaleler yazmak.
Hâlbuki burada izlenmesi gereken yol, anahtar kelimenin aranma hacmine göre bir soruna çözüm sunduktan sonra diğer sorun için başka bir çözüm üretecek içerikler oluşturmak olmalıdır.
Sıralama Nasıl Olmalı? Anahtar kelimeleri önceden tespit etmeninde, sonradan belirlenmesinin de avantaj ve dezavantajları vardır.
Bu yüzden içerik oluşturma noktasında en doğrusu her iki metodunda kullanılmasıdır.
Yani, anahtar kelime araştırması yaparak onların içerdiği içerikleride oluşturmalısınız.
Hedeflediğiniz kitlelerin sorunlarını araştırarak ne istediklerini tespit ederek sorunlara çözüm sunan içerikler de oluşturmalısınız (oluşturduğunuz bu içeriğe sonradan belirlediğiniz anahtar kelimeler ekleyerek).
3.Her İki Dünyaya Hitap Eden Unutulmaz İçeriklere Odaklanın
SEO ve içeriğin siteye ziyaretçi artışı sağlamak gibi ortak amaçları olsa da, daha önce belirttiğim gibi uygulama ve sonuçları farklıdır.
Mükemmel bir içerik oluşturduktan sonra, bunu arama motorları sıralamalarında yükseltmek için bir dizi çalışmalar yapmanız gerekebilir. Toplu e-mailler göndermek, Facebook, Twitter gibi sosyal paylaşım ağlarında paylaşmak veya haber bültenleriyle içeriği desteklemek.
Bu çalışmalar saman alevi gibidir, trafiği birden arttırır, etkisi geçince eski haline döner. Daha çok sezonluk SEO çalışmaları yapan firmalar ve kurumların trafiği görseldekine yakındır.
Buna benzer bir tablo yine;
Anlık ziyaretçi sayısını artırmak için oluşturulan içerikler eğer siteniz eski ve otoriter ise ilgili anahtar kelimede yükseltilmek istenen sayfanın uzun süre veya kalıcı Google’ın ilk sıralarında kalmasına yardımcı olur ama değilse, bağımlı trafik alan sayfaların popüleritesi aşağıdaki gibi zirveye çıkar…
Ve popülariteyi yitirince düşer. Burada bir parantez açarak özellikle Sosyal medyadan ziyaretçi almayı planlayan yeni siteler için bir tehlikeden bahsedeyim. Konumuzla kısmen alakalı olduğu için bundan bahsetmemek yazıyı eksik bırakmak anlamına gelir.
Uyarı: Sosyal medyanın popülaritesi artmaya başladıkça, bir şekilde fenomen Twitter hesapları veya Facebook sayfaları yöneten kişiler zamanla bunu nasıl paraya dönüştüreceklerinin hesabını yaparak farklı konuları içeren siteler açmaya başladılar.
Google sırlamalarına sosyal medyadan gelen güçlü sinyaller olumlu anlamda etki ettiğini hepimiz biliyoruz ama…
Bu sitelerin önemli özelliği yukarıda sayfa bazında anlattığım sorunu site bazında yaşamaları, yani kısa sürede yönlendirme trafikle twitterkolik veya facebookkolik olarak adlandırdığım hasta siteler haline geldiler. Kısa sürede hedeflerine ulaşıp aynı hızla varlıklarını yitirenler oldu.
Eğer doğru hareket edilmiş olsaydı çok harika sonuçlar alınabilirdir. Evet, otoriter sosyal medya hesaplarıyla anlık 10 binlerce 100 binlerce ziyaretçi elde ettiler ama hep bağımlı kaldılar, çünkü mesele sadece kullanıcının siteye gelmesiyle alakalı değildi, ziyaretçinin sitede kaldığı süre de Google açısından bir o kadar önemliydi.
Bunu göz ardı ederek büyümeye çalışan bu tür siteler üzerine bir de yönettikleri sayfa veya hesap takipçilerinin sorunlarına çözüm sunan içerikler oluşturamayınca varlıklarını yitirdiler.
Çünkü sosyal medyadan gelen kullanıcı arama motorlarından gelenler kadar sadık değildir, bunun sebebi yönlendirilmiş olması belli bir arayış içerisinde olmadan siteye düşmesi ve aynı hızla çıkması.
Bunun yaşanmaması için sayfa ve hesap takipçilerinin çok iyi tanınması ve bu çerçevede içerik oluşturarak sitede kalma sürelerinin arttırılması kalıcı başarıyı getirebilirdir.
Genel anlamda konumuza katkıda bulunması için böyle bir örnek vererek parantezi kapayalım ve asıl konumuza geri dönelim.
Yukarıda belirttiğim şekilde kullanılan yollarla içerik kullanılarak anlık trafik artışının sağlandığını ve aynı şekilde düştüğünü belirtmiştir.
Sizi bilmiyorum ama ben içerik oluşturmak için saatlerimi hatta günlerimi bile ayırabilirim ve anlık trafikten ziyade uzun zaman yayılan sürekli yükselme grafiği izleyen ziyaretçi hedefleyen içerikleri oluşturmaya çalışırım.
Bunun sebebi, yıllar sonra bile benim tarafımdan oluşturulan içeriklerin arama sonuçlarında iyi yerlerde olduğunu görmek diyebilirim, başka bir nedeni de var tabii ama ikinci planda.
Bu yüzden unutulmaz içerikler oluşturmaya özen gösterin.
Unutulmaz içeriklerle trafiğinizi arttırın: Unutulmaz içerik – bugün ve yarın Google aramalarından içeriğinize ulaşan kullanıcılar açısından faydalı olandır.
Burada ve daha önce yazdığım makalelerde altını sürekli çizdiğim şey şuydu, Google’ın son 1-2 yıldır algoritmasında yaptığı değişikliklerde kalitesiz içerikleri cezalandırdığını söylemiştim. Bunu bireysel bir araştırmayla tekrar teyit edebilirsiniz.
Birkaç yıl öncesine geri dönerek SEO için önemli kıstas olan link inşası ve Backlink stratejilerine şimdi bakın, bugün neredeyse çoğu zararlı veya riskli ya da güncel değil.
Ama burada bahsettiğim ‘‘ unutulmaz içerik’’ ler geçmişte de şimdi de arama motorları tarafından desteklenen ve her zaman desteklenecek olan sitenizin trafiğini her daim arttıracak, SEO açısından kalıcı başarıyı sağlayacak stratejidir.
Yaratıcı Başlıklar Belirleyin: Unutulmaz içerikler için özgün ve yaratıcı başlıklar bulmaya çalışın.
Bunun için önce ne hakkında yazacağınıza karar verin:
İçeriğiniz bir ay sonra insanların işine yarayacak mı? Bir sene sonra, birkaç sene sonra insanların sorunlarına çözüm olacak mı?
Umarım buna vereceğiniz cevap evettir.
Başlıkları belirlerken anahtar kelime araştırması yaptığınızda konuyla ilgili önceden yazılmış eski yazıları da inceleyin.
Bazı Başlıklar Diğerlerinden Daha Unutulmazdır: Bazı konular hakkında jenerik başlıkların olmaması kullanıcının içeriğe dikkatini çekmeyi imkansız kılmaktadır.
Hazırladığınız çok kaliteli ve faydalı olsa bile sırf etkileyici ve dikkat çekici, yani bizim tabirimizle unutulmaz başlık olmadığından dolayı maalesef atıl kalabilmektedir.
Çok fazla detaylı analiz yapmadan konunun aldığı yorum ve diğer istatistiklere bakacak olursak daha iyisi oluşturulmadığı sürece, bu başlık uzun yıllar daha en başlarda kalabilir.
Madalyonun İki Yüzünü Gösteren Metrikleri Alın
Bazı pazarlamacılar, kendi pazarlama stratejilerinin veya SEO çalışmalarının işe yarayıp yaramadığını anlamazlar.
Eğer başarılı olmak istiyorsanız ‘‘Galiba işe yarıyor’’ diyemezsiniz.
Bunun yerine, metrikleri detaylı analiz etmeniz gerekir ve aldığınız sonucun başarılı olup olmadığına karar vermelisiniz.
Eğer uyguladığınız stratejinin zamanla işe yaramadığını anlarsanız, yeni stratejiler geliştirmelisiniz.
Söz konusu SEO ve içerik pazarlaması olduğunda ikisini veya ayrı ayrı veya ikisi için aynı veya her ikisini de kapsayan ölçümler yapmalısınız.
Yaptığınız işe uygun performans değerlendirme analiz aracı ne olursa olsun, bunların en başta gelen birkaç tanesi genelin kullandığı araçlar olmalıdır.
Metrik #1 Trafik – SEO ve İçerik Pazarlaması: SEO ve içerik pazarlamasının temel amacı sitenize trafik akışı sağlamaktadır.
Fakat aynı zaman da gelen trafiğin kalitesi de oldukça önemlidir, çünkü kaliteli trafik kazanç artışı sağlar.
Bundan dolayı düzenli şekilde gelen trafiğin analizini yapmalısınız, bu kişi ve siteye göre değişir, kimileri her gün, bazıları haftada bir, bazıları ayda bir yaparlar.
Google analytics yardımıyla sitenizi ne kadar kişi ziyaret etmiş, nereden gelmişler, sitede ne kadar kalmışlar v.s sonuçları test ederek trafik kalitesini belirleyebilirsiniz.
Metrik #2 Anahtar kelime yükselmesi (SEO): SEO açısından uzun vadeli anahtar kelime sıralamasını düzenli takip etmek önemlidir.
Eğer doğru SEO stratejisi uyguluyorsanız, sürekli arama motorlarında yükseliyor olmalısınız.
Hangi aracı kullanırsanız kullanın, arama motorundaki sıralamanızı takip eden bir araç kullanın.
Metrik #3 Aboneler, özellikle içerik pazarlaması için: İçeriğin ne kadar kaliteli olduğunu abonelerinizin sayısından anlayabilirsiniz.
Bunun için bülteninize abone olan kişilerin sayısı aslında içerik kalitesi hakkında güçlü sinyaller vermektedir.
SEO firmaları, dijital ajanslar başta olmak üzere, e-ticaret siteleri diğer farklı formatlardaki siteler abonelik sistemini daha etkin kullanıyorlar.
Google analystic goal bu konuda oldukça yardımcı olacaktır.
Mutlaka içerdiği değerli bilgiden dolayı abone olduğunuz siteler vardır. İçerik pazarlaması noktasında bu tür sitelerin yol haritasını inceleyebilirsiniz.
Metrik #4 İçerik yönetimi için daha fazla analiz: Site içeriğinin kaliteli olup olmadığı sadece abone sayısıyla ölçülmez.
Daha farklı analizler yaparak sonuçlar çıkarabilirsiniz.
- Ziyaretçilerin sayfalarda kalma süresi,
- Sayfaların ziyaret sayısı,
- Yorumlar,
- Geri dönüşüm oranı,
- Sosyal Medya’da paylaşma oranı,
- İçeriğinizin alıntı yapılması, başka sitelerde kullanılması,
Bunlara benzer başka kriterleri de hesaba katarak genel bir sonuç çıkarabilirsiniz.
Aylık veya haftalık yukarıda belirttiğim metrikleri analiz ederek içeriğin kalitesini ölçmelisiniz.
Bu verileri topladıktan sonra, hedeflediğiniz etkileşimi gerçekleştirip gerçekleştirmediğinizi kontrol edebilir, akabinde ileride yapacağınız SEO stratejilerini belirleyebilirsiniz.
- SEO için alınan en iyi backlinkler aynı zamanda, içerik pazarlaması için alınan en kaliteli backlinklerdir.
Harika içerikler oluşturmamızın nedeni nedir?
Tabii ki mümkün olduğunca fazla hedef kitleye ulaşmak.
Bunu yapmanın en doğal ve bilinen yolu da başka sitelerden backlink almaktır.
- İç Bağlantılar/İnternal linklerin önemi
Çoğu kişi içerikleri, iç bağlantılarla birleştirmek gerektiğini söylerler.
Ama bunun SEO çalışmasına nasıl etkisi olduğunu anlamak oldukça önemli.
Site içi bağlantıların sadece içeriğe değil aynı zamanda site içi dolaşıma da etki ettiğini bilmemiz gerekiyor.
Böylece internal linkler sitenin geneline etki ederler.
Temelde iki şekilde fayda sağlarlar;
Fayda #1 Diğer içeriklerin otorite akışı SEO açısından önemli: Eğer sitenizin otoritesi yeterince fazla değilse ciddi etki göstermeyebilir ama yine de yükselmeyi sağlar.
Sitenize şu şekilde faydalıdır:
- Alaka Düzeyini Arttırır: Google iç bağlantılardaki anchor textleri ve aynı şekilde etrafındaki içeriği tarar, böylece ne hakkında olduğunu belirleyerek yükseltir.
- Diğer sayfalara otorite akışı sağlar: İç bağlantılara/ bir sayfadan diğer sayfaya yapılan bağlantılara SEO uzmanları önem verirler. Domain otoritesi yüksekse, yeni içeriklerle aranma hacmi düşük anahtar kelimelerde yükseltmeniz kolay olacaktır.
Link inşası için SEO uzmanları genelde hangi siteden hangi sayfaya backlink alınacağını önceden belirler.
Bu yönde bir şablon oluştururlar, yol haritası belirlerler, zaman yayarak backlink alımlarına başlarlar.
Profesyonel arama motoru optimizasyonu yapan SEO danışmanları aynı şeyi iç bağlantılar için de aynı yöntemi kullanırlar.
Domain otoritesi yüksek sitelerde yeni içeriği arama motorlarında yükseltmek, bu teknikle sadece birkaç saniye alır.
Yalnız, bunu yaparken aynı anchor texti bütün içerik sayfaları için kullanmamalıdır.
Bunun yanında, ilgili sayfaya link vermek oldukça önemlidir.
Fayda #2 Hedef kitleyi daha fazla içeriğe yönlendirir: Yukarıda metriklerden bahsetmiştik. Onlardan ikisi oldukça önemliydi;
- Sayfa ziyaret sayısı,
- Geri dönüşüm oranı.
İki unsurun diğerlerinden önemli olmasının nedeni, oluşturduğunuz faydalı içerik yardımıyla diğer içeriklere de süreklin de güncel kalmasını (ziyaret edilme açısından) sağlamasıdır.
Kullanıcı açısından oldukça değerli içerik içerisine yerleştirilen iç bağlantılar %1-5 tıklama oranı sağlayabilir.
Site içi linkleme başarılı şekilde uygulanırsa içerik pazarlaması ve SEO açısından oldukça fazla avantaj sağlamayı başarabilirsiniz.
İnternal linkleri ne kadar başarılı kullanırsanız, site içerisi dolaşımdan o kadar verim alırsınız.
Sitenize gelen kullanıcının sitede kalma oranını da bu şekilde arttırılarak arama sonuçlarına pozitif etki sağlayabilirsiniz.
Sonuç
SEO ve içerik pazarlaması dönüşüm ve yüksek kaliteli etkili trafik sağlamanın dışında, e-ticaret için hayati önem taşır.
Fakat birini diğerine tercih etmemlesiniz ve iki sininde aynı önemi, özeni göstererek eş zamanlı uygulamalısınız.
Bu makalede SEO ve içerik pazarlaması aynı anda nasıl, neden yürütülmesi gerektiğini detaylandırdık.
Eğer burada sıraladığımız 5 madde doğru şekilde anlaşıldıysa, çalışmalarınıza fayda sağlayacağından şüphemiz yok.