IIENSTITU’de vermiş olduğum SEO eğitimi alan bir öğrencim sorular sormuş. Kısaca cevaplamaya çalıştım. SEO ile ilgilenen arkadaşlarında işine yarayacağını düşündüm. Eğitimden sonra gelen bu tür sorular beni çok memnun ediyor açıkçası. Konunun anlaşıldığını görmek ayrı bir mutluluk, ekstra üzerine gidip konuyu takip etmeleri ayrı bir mutluluk benim için. Eğitim 5 gün sürse de, bizler elimizden geldiği kadar desteklemeye devam edeceğiz. SEO eğitimi alan tüm öğrencilerime başarılar dilerim.
1: DO FOLLOW linki veren bir web sitesinin domain rating ( DR) puanı düşüyorsa ve benim websitemin domain rating artıyorsa, neden bu web sitesi bana DO FOLLOW linki vermeyi kabul ediyor? Çıkış yaptığında onun ne gibi bir kazancı oluyor? Kazancı benim ona ödeyeceğim ücret midir?
Dofollow link veren firmanın DR değeri düşmez. Link çıkışı yaptıkça etkisi azalır. Uzmanlarda bunu görür. Çok fazla link çıkışı yaparsa spam kısmında da tehlikeye girer. Tabi ki önemli kısmı aldığı bütçedir..
2: Ana sayfa linki yerine kategori linkine aldığım DO FOLLOW backlinkler benim DR puanımı arttırır mı?
Hangi sayfana alırsan al genel DR puanın artar. Özellikle aldığın sayfanın UR puanı yani o linke özel puanı artar. Sıralaması yükselir.
3: Kendi web sitemin içinden (örneğin A kategorisinden), kendi sitem içindeki diğer sayfalara link çıkarsam, yani iç link ile atıfta bulunursam (örneğin B kategorisine) benim DR puanım artar mı?
Zamanla sitenin genel bir DR puanı artar. Ama özellikle UR puanı artmış sayfalardan farklı iç linkler vererek diğer sayfalarında kendi puanını arttırıp değer katabilirsin. Buda o linklere özel anahtar kelimeleri ekstra destekler.
4: Bir videonuzda 2000-3000 DO FOLLOW backlink çıkış sınırına gelen bir haber sitesinden link almadığınızdan bahsettiniz. 150 DO FOLLOW olan bir websitesinden link çıkışı aldım. Gayet güzel. Peki bu siteyi ara ara kontrol ettim ve başkalarına da çıkış vermeye devam ediyor. Zamanla bu sitenin DO FOLLOW sayısının 3000’e geldiğini fark ettim. Peki bu durumda erkenden DO FOLLOW aldığım için beni etkileyen bir durum olmaz mı, yoksa 3000’e çıktığı için bu durum beni etkiler mi? Eğer etkilerse mantık olarak artık haber sitesinden benim REFERE linki kaldır, senden verim alamıyorum demek mi gerekir.
Bu ilerde her uzmanın yaşayacağı sorun. Bu sebeple belki 1-2 yıl içinde etkisi azalacağı doğrudur. Kaldır demezsin ama o siteler bunun farkında olduğu için 1 yıldan sonra linkini silme ihtimalleri %90. Bu konuda kaçış yok. Takip edilecek. Silinmesi önlemek gerekli. Uzun süre sonra spam derecesine varan link çıkışlarına ulaşır ise reddetmek mantıklı olur.
5: Peki DO FOLLOW aldığım bir siteden karşı tarafa haber vermeden linki iptal edebilir miyiz?
İptal edemezsin ama disavow edersin. Yani istediğin siteden gelen linkleri reddetme aracı ile https://www.google.com/webmasters/tools/disavow-links-main buradan reddedersin. Bu senin haberin olmadan yapılan spam linkleri engellemek içinde kullanacağın alan..
6: Freelancer sitelerinde çokça rastlıyorum backlink verilir diye. Bunların bazıları insanları kandırıyor olabilir (eğitimden aldığım bilgilere göre böyle bir çıkarım yaptım). Peki bu freelancer arkadaşlar para kazanmak için çokça websitelerinden fazlaca DO FOLLOW link çıkışı yapıyorlar. (10.000-20.000 adet). Bu web sitelerin DR puanı minimum kaça kadar düşer? DO FOLLOW linki alacağımız kişinin minimum kaç puanı olmasını beklemeliyiz?
Dediğim gibi puanı düşmez. Profesyonel SEO uzmanı olarak çalışmayanlar link çıkış sayılarına bakmıyorlar. Amatörce sadece yüksek DR değerine bakıyorlar. Satış yapan site sahipleri de buradan kazanıyorlar.
7: Biz dışarıya link çıkışı yaparsak maksimum kaç backlink vermek sağlıklıdır. Bir de para aldığımız kişilerin linklerini ne kadar süre boyunca aktif bırakmalıyız. Diyelim cevap olarak maksimum 150 link dediniz ve linkler sonsuza kadar aktif kalmalı. 150 link verdikten sonra sonra kazanıcımız burada sınırlanmaz mı? Görüşleriniz nelerdir?
1000 e kadar çıkarsın. Sorun olmaz. 2-3 yıla yayman mantıklı olur. Link yayını yaparken, gerekirse 1 yıllık bu fiyat, süresiz bu fiyat şeklinde yapabilirsin.
8: Haberimiz olmadan biri bizim sitemize atıfta bulunduysa yani link çıkışı yapmışsa? Site sağlığımız ne yönde etkilenir?
Ahrefs‘ten bu tür linkleri görüp takip etmen lazım. SEO uzmanının işi budur. Kalitesiz linkleri reddetmek mantıklı olur.
9: Firmamızın kendi facebook, twitter, instagram, linkedin, youtube hesaplarını kurup bu sosyal medya hesaplarından kendi sitemize link çıkışı verirsek, bu durum sitemizin SEO puanını arttırır mı? Şöyle bir cümlenizi hatırlıyorum sosyal medya linkleri = NO FOLLOWDUR. Kendi kendimize dışarıdan link vermek nasıl karşılanır?
DR puanını etkilemez. Ama referans anlamında güveni arttırır. Her şey DR değil çünkü. Sosyal medyada yaptığın her çalışma botlar tarafından takip edilir ve görülür. Burada yapılan trend algısı SEO’yu ciddi etkiler
10:Ürünlerimiz sosyal medya kanallarına yani Twitter, Facebook ve Instagram üzerinde aratılan ürün gruplarından değildir. Müşterilerimiz Youtube ve Linkedinde olabilir, ama yine de trafikler buralardan nadir gelir. Yine de sosyal medya hesapları açılması mantıklı olurmu?
Evet açılması lazım. Dediğim gibi sosyal medya güven için gereklidir. Kitle ne kadar büyür ise SEO tarafında da etki o kadar büyür
11: Etiketlerin kullanımı problem yaratıyor demiştiniz. Birçok site kullandığını görüyoruz. Tam olarak problem nedir?
Etiketler kısmen kategorileri taklit eden zayıf sayfalardır. Birçok yazılım altyapısında da manuel olarak yönetilemez. Bu sebeple bir sitede 10 veya 20 kategori varken binlerce etiket sayfasının olması ne kadar mantılı olabilir. Bu sebeple etiket kullanımını hiç önermiyorum. İllaki kullanıcı açısından kategorize etmek için kullanacak isek, no index yapılmasını öneririm.
12: Toplu Mail çalışmalarında web sitemizin linkinin bulunmasının SEO’ya etkisi var mıdır? Yoksa bu sadece trafik mi yaratır?
Sadece trafik yaratır. Ama dolaylı yönden SEO çalışmalarını etkiler. Sonuç olarak hedef kitle tıklayarak sitede etkileşime geçmiştir.