Dünyada yapılan her sektördeki işlerde işin daha kaliteli ve verimli olması adına kullanılan teknikler vardır. Normal olarak bu teknikler işden işe sektörden sektöre değişiklik göstermektedir. Bu teknikler Seo çalışmasında sizin eliniz ayağınız olur. Bu teknikler sayesinde daha iyi analiz yapar, sitenizin durumunu gözetir ona göre işlem yaparsınız. Bir Seo uzmanı aşağıda anlatacağımız araçları kullanmadan tam olarak SEO yapmış olmaz. Bu nedenle tavsiyemiz eğer Seo çalışması yapılacaksa bu araçların kullanımının iyi öğrenilmesidir.
Eliniz Ayağınız Olan Seo Araçları
Google Site ve Site Haritası Ekleme: Web sitenizi hazırladıktan sonra ilk iş olarak yapmanız gereken sitenizi Google Webmaster Araçlarına eklemektir. Gmail adresinizle giriş yaptıktan sonra sitenizi Search Consol’a eski adıyla Google Webmaster’a eklemelisiniz. Daha sonra ise site haritanızı Google’a göndermelisiniz.
Sitenize Hangi Sitelerden Bağlantı Gelmiş: Sitenize hangi sitelerden bağlantı geldiği çok önemlidir. Sizin için uygun olmayan, sitenize zarar verecek, çalışmanızı olumsuz yönde etkileyecek, sizden habersiz eklenmiş linkleri ve tüm linkleri Search Consol araçlarında arama trafiği sekmesinin altında bulunan sitenize bağlantılar linkine tıklayarak görebilirsiniz. Ayrıca bağlantı takibini günlük ve daha stabil şekilde yapmak istiyorsanız, Ahrefs SEO analiz yazılımını kullanmanızı öneririz.
Sitenize Verilen Cezaları Görme: Her zaman arama sonuçlarında en azından sitenin adını yazdığınızda çıkan web siteniz hiç arama sonuçlarında çıkmıyorsa Google’dan ceza almış olabilirsiniz. Google’ın size verdiği cezaları ve bu cezaları neden verdiğini en iyi arama trafiği sekmesinin altında bulunan manuel işlemler bölümünden öğrenebilirsiniz.
İstediğiniz Bağlantıları Reddetme: Sitenize gelen bağlantılar bölümünde sizden habersiz linkinizin eklenmiş olduğu siteleri gördüğünüzde ya da sitenize zarar verebilecek linkleri gördüğünüzde bu bağlantıları hemen reddetmelisiniz. Bu işlemi yapmak için Google Disavow Aracını kullanabilirsiniz. Açıkca söylemek gerekirse Google’ın son zamanlarda çıkarttığı en iyi ve mantıklı araçlardan biridir.
Ziyaretçi Bilgileri: Ziyaretçi bilgilerini tutan ve bize en detaylı ve mükemmel sonuçları veren tabiki Google Analytics’dir. Google Analytics ile sitenize gelen ziyaretçilerin nereden hangi kelime ile geldiğini, sitenizdeki anlık online sayısını ve aklınıza gelebilecek ziyaretçi ile ilgili her türlü bilgiyi edinebilirsiniz.
Site Geçmişindeki Aldığını Linkleri Görme: Bu işi yapan birçok ücretli site bulunmaktadır. Biz size ücret olan ve ücretli siteler kadar kaliteli iş çıkartan bir site önereceğiz. Ahrefs üzerinden sitenizi sorgulatarak sitenizin ilk aldığını linkten bu yana olan tüm linkleri görebilirsiniz.
Sitenizin Mobil Uyumu: Sitenizin mobil uyumu ile alakalı detaylı bilgileri öğrenmek için arama trafiği altındaki mobil kullanılabilirlik bölümünü inceleyebilirsiniz.
Sitenizin Mobil Uyumluluğunu Test Edin: Sitenizin mobil uyumluluğunu test etmek için kullanabileceğiniz en iyi araç yine Google’da var. Mobil Uyumluluk Testi aracını kullanarak sitenizin detaylı olarak uyumluluğunu görebilirsiniz.
Site İçerisinde Anahtar Kelime Yoğunluğu ve Önemi: Sitenizde en çok hangi anahtar kelimeye yoğunluk verdiğinizi, en çok hangi anahtar kelimenin kullanıldığını ve en çok hangi anahtar kelimelere vurgu yapıldığını görebilmek için Search Consol araçlarından Google dizini sekmesinin altından içerik anahtar kelimeleri bölümüne bakabilirsiniz.
Kırık Linklerle Baş Etmenin Alternatif Yolu: Sitenizi taşırken, eski siteyi silip yeni site yaptığınızda ya da farklı nedenlerden dolayı sitenizde kırık linkler oluşmuş olabilir. Bu linkleri 301 yönlendirme ile yeni içerik sayfalarına yönlendirebilirsiniz. Yalnız 301 yönlendirmenin tamamlanması zaman alabilir. Hiç zaman kaybetmek istemiyor ve yeni sayfalarınızın url sini indeksletmek istiyorsanız Google url kaldırma aracını kullanabilirsiniz. Url kaldırma aracına Google dizini sekmesinin altından ulaşabilirsiniz.
Sitenizin Hızını Öğrenin: Sitenin açılma ve sayfalarda gezerken yüklenme hızı oldukça önemlidir. Sitenizin hızını ölçmek için PageSpeed Insights aracını kullanabilirsiniz.
Google Rehber: Web sitenizi Google Rehber aracını kullanarak Google Rehber’e eklemelisiniz. Sitenizin arama sonuçlarında daha etkin listelenmesini istiyorsanız bu çalışmayı yapmalısınız. Siteniz ekstra olarak aşağıdaki gibi listenecektir.
Anahtar Kelime Aranma Hacmi ve Rekabeti: Seo çalışmasında en önemli hususlardan biri de çalışma yapılacak kelimelerin Google’da ki aylık aranma hacmi ve rekabeti öğrenmektir. Bunu yapabilmek için Ahrefs anahtar kelime aracını kullanabilirsiniz.
Bu yazımızda Seo çalışması için kullanabileceğiniz en temel araçları genel olarak anlatmaya çalıştık. Siz de bu araçları kullanarak Seo çalışmanızı daha verimli yapabilirsiniz.