Eğer bir web sitesi sahibi veya yöneticisi iseniz hem kendi sitenizi hem de rakip siteleri takip edebileceğiniz bir sisteme ihtiyacınız olacaktır. SEMrush online aracı ile dijital pazarlama alanında SEO vb. alanlarda incelemeler yapabilirsiniz.
SEMrush sayesinde bireyler arzu ettikleri siteye ait özellikleri takip ederken ayrıca dijital pazarlama çalışmaları noktasında da bir sıfır öne geçebilir. Oldukça geniş bir kullanım alanı olan online araç ile neler yapabileceğinizi, doğru kullanım şekillerini bu yazıda bulabilirsiniz.
SEMRUSH NEDİR?
Her ay belli bir miktar ücret ödeyerek kullanabileceğiniz SEMrush, piyasada çeşitli fiyatlarda karşınıza çıkabilir. Bu noktada kaliteli bir hizmet almak için en doğru adresi bulmanız gerekiyor… Ödeme planını yıllık onaylarsanız daha uygun bir fiyata aracı kullanacağınızı da belirtmeden geçmek olmaz.
SEMRUSH ARACININ ÖZELLİKLERİ
Web sitenize önemli faydalar sağlayacak SEMrush aracına ait özellikleri birlikte inceleyelim:
Domain Analytics: Aracın bu kısmında herhangi bir web sitesinin SEO veya PPC çalışmalarını öğrenip analiz edebilirsiniz.
Projeler: Bu başlık altında belirttiğiniz web sitesine ait site üstü Audit, sıralama ve backlink takibi vb. sistem çalışmaları yapılır.
Raporlama: Kullandığınız SEMrush sürümünde bu başlık varsa, PDF formatında raporlar edinebilirsiniz.
Kullanıcı Yönetimi: Aracın içerisinde tercih ettiğiniz kullanım modeline bağlı olarak birden başlayıp en fazla 9 kişinin SEMRush hesaplarına kendi kullanıcı isimleri ile bağlanabilmesi sağlanır. Fazladan açılan hesap başına 140 Dolar ödeme yapmanız gerekmektedir.
Diğer: Çeşitli uygulamalar için API erişimi sağlar; gösterge panelleri oluşturmanıza yarar.
SEMRUSH NASIL KULLANILIR?
Özelliklerini saymakla bitiremeyeceğimiz SEMrush online aracında yer alan her bir ana fonksiyon sol kısımda sıralanmıştır. Aracın kategorilerini; Domain Analytics (Domain Analizi), Keyword Analytics (Anahtar Kelime Analizi), Project (Projeler), My Reports (Raporlarım) olarak sayabiliriz. Bunların yanı sıra araçta SEO Content Template (SEO Uyumlu İçerik Şablonu) ve Topic Research (Konu Başlığı Analizi) olarak bilinen iki farklı özellik daha mevcuttur.
SEMrush’u kullanmaya bir anahtar kelime ya da alan adı yazarak başlayabilirsiniz. Sisteme alan adı girişi yaptığınız zaman araç, “Domain Analizi” sayfasına geçer. Anahtar kelime yazarsanız da “Anahtar Kelime Analizi” bölümüne yönlendirilirsiniz. Yapacağınız aramalar aracın üstün özellikleri sayesinde bulunduğunuz ülkeye ve coğrafi konumuna göre sıralanır.
SEMRUSH’TA PROJE OLUŞTURMAK
Araç içerisindeki ilk projenizi kontrol panelinde yer alan “Projeler” kategorisinden başlatabilirsiniz. Başlığın yanında “ekle” düğmesi ve (+) sembolünü göreceksiniz. Buna tıkladığınızda karşınıza projenizin isim ve alan adını girebileceğiniz boş kutucuklar açılacak. Kutuların hepsini doldurduktan sonra yapmanız gereken tek şey, “oluştur” onayını vermek…
İstediğiniz veriler doğrultusunda projenizi oluşturduktan sonra SEMrush’a ait araçların listesi karşınıza çıkacak. Bu araçları mobil ve masaüstü için ayrı şekillerde oluşturmanız gerekmektedir.
SİTE DENETİMİ/SİTE AUDIT NEDİR?
Web siteniz için site üstü SEO çalışmaları yapmanıza olanak sağlayan Site Denetimi/Site Audit ismi ile bildiğimiz araç; yapılması gereken iyileştirmeleri tarafınıza bildirir. Aynı zamanda siteler için oldukça önemli olan Google gelişmeleri de sıklıkla güncellenerek size sunulur. Belli aralıklarla yapılan tarama sonuçlarını da aynı anda görüp değerlendirmelerde bulunabilirsiniz.
Bu sistemde ilk olarak kırmızı renkte yer alan ve en önemli site üstü SEO hatalarını gösteren “Errors” kategorisine öncelik vermeniz sitenizin yararına olacaktır. Aynı yerde göreceğiniz “Total Score” kısmı da dikkatle takip etmeniz gereken bir bölümdür.
SIRALAMA TAKİBİ/POSITION TRACKING NEDİR?
Sıralama Takibi ya da Position Tracking ismi ile bilinen araç sayesinde web sitenizin arama motorlarında her anahtar kelime için bulunduğu yeri öğrenebilirsiniz. Birebir doğru rakamlar verilmese de nasıl bir yolda olduğunuzu görmek için muhteşem bir araçtır. Kullanım aşamasında konum ve cihaz bildirimi yapmayı unutmayın…
İşlemi aynı zamanda incelemek istediğiniz rakip sitelerin alan adlarını girerek de yapabilirsiniz. Bu şekilde sitelerin performansını analiz etmeniz mümkün olacaktır. Sıralama özelliğine anahtar kelimeleri de dahil edebilirsiniz. Anahtar kelimelerin yanı sıra etike girişi de yapıp bu alandaki gelişmelerinizi de takip edebilirsiniz.
SEO ARAÇLARI
SEO araçlarını kullanıp sitenize optimize ederek pek çok iyileştirmelerde bulunabilir, sitenizi her anlamda geliştirebilirsiniz. Gelin, SEO fikirlerini birlikte inceleyerek bu araçların önemini çok daha iyi bir şekilde kavrayalım.
Strateji fikirleri: Web siteniz içerisinde aynı anahtar kelime hedefinde yazılan sayfalarınız belirtilir. Arama motorlarında yüksek sıralama alan yazınız varsa ise sayfanın sıralaması zaman alır.
Semantik Fikirler: Yüksek sıralama almak için arama motorlarının eş anlamlı, ilgili anahtar kelimeleri dikkate aldığınız unutmamak gerekir. Anlamsal değeri olan bu kısım, içeriklerinizle ilgili iyileştirmelere ihtiyaç duyabilir.
İçerik Fikirleri: Bu bölümde sayfalarınızın içeriği ve başlık etiketleri ile ilgili yönlendirilirsiniz.
Backlink fikirleri: SEO çalışmalarının önemli bir bölümünü meydana getiren Backlinkler, farklı noktalarla kuracağınız bağlantıları kapsar.
Teknik fikirler: Web sitenizin daha iyi performans gösterebilmesi için teknik hataların düzeltilmesi, arka planda yer alan bölümlerin denetimi yapılması gerekmektedir.
Kullanıcı Deneyimi Fikirleri: Kullanıcı dostu bir web sitesi tasarımı, dolaşmayı kolaylaşıtırp sitede kalma süresini uzatıyor. Bu bölüm sayesinde site içerisindeki karışıklıkları öğrenebilir, çalışmalarınızla ilgili genel bir fikir edinebilirsiniz.
ON PAGE CHECKER ÇALIŞMALARI NEDİR?
SOSYAL MEDYA ARACI/SOCIAL MEDIA TRACKER
Sosyal medya hesaplarını doğru ve etkin bir şekilde kullanmak web siteniz ve markanız için çok önemlidir. Facebook, Twitter, Instagram, Youtube ve Google Plus kullanarak size sunulan imkanları sonuna kadar kullanabilirsiniz. Böylelikle hesaplarınızın aldığı trafiği,rakiplerinizin sosyal medya performanslarını, top hashtag’leri, paylaşım yapma sıklığını vb. ayrıntıları öğrenebilirsiniz.
MARKA İZLEME/BRAND MONITORING
SEMrush içerisindeki yeni özellik olan Marka İzleme; size anahtar kelimelerinizin ne sıklıkta hangi konumlandırmalar ile kullandığını gösterir. Pazarlama noktasında işinize yarayacak bu özellik ile siteniz dışındaki markanızdan bahsedilen bağlantılara ulaşabilirsiniz.
Sizden istenilen bilgileri ilgili alana girdikten sonra bir panele yönlendirileceksiniz. Anahtar kelimelerin nerede ve ne sıklıkta kullanıldığını görebilir, farklı filtreler ile istediğiniz bilgilere ulaşabilirsiniz.
PPC (Pay Per Click) ANAHTAR KELİME ARACI
Dijital reklam çalışmaları için bütçenizi mantıklı bir şekilde kullanmanın yolu PPC araştırmasını SEMrush üzerinden yapmak olacaktır. Aracı kullanarak PPC planlamanızı yapabilir sonrasında da bütün içeriğinizi kolay bir şekilde AdWords’a uyarlayabilirsiniz. Ayrıca negatif kategorisine giderek bu alanda reklamlarınızda yer almasını istemediğiniz anahtar kelimeleri de bildirebilirsiniz.
ORGANIC TRAFFIC INSIGHTS
Bu aracı kullanarak Google Analytics ve Search Console hesaplarının sitenize ulaşımını sağlıyorsunuz. Kullanım sonrasında hangi sayfanızın ne tür aramalarla sıralama aldığını öğrenebilirsiniz. Böylece web sitenizin aldığı organik trafik ile ilgili gerekli bilgilendirmeyi almış oluyorsunuz.
DOMAIN ANALYTICS
Sitenizin alan adına domain denir. Bu araç sayesinde alan adı ile ilgili verilere ulaşabilirsiniz. Hem kendi domain’iniz hem de rakiplerin etki alanları büyümeyi sağlamak için takip etmeniz gereken hususlardandır. Aracı kullanmak için istediğiniz bir alan adına ait URL’yi kopyalayıp SEMrush’un arama alanına yapıştırın. İşlem sonucunda o alan adına ait SEMrush’ta bulunan tüm veriler ekranınızda sıralanacaktır.
Aracın “Genel bakış” bölümünde dört temel kategori yer alır. Çeşitli renkler ile birbirinden ayrılan bu bölümler; Organik Arama, Ücretli Arama, Backlink’ler ve Görüntülü Reklamcılık’tır.
Organik Arama: Bu alanda web sitenizin sağladığı aylık organik trafik bulunur. Trafiğin hangi anahtar kelimelerden sağlandığı, marka ile ilişkisi, çeşitli bağlantılar ve istatistikler rapor olarak karşınıza çıkar.
Ücretli Arama (Paid Search): Ücretli arama ile ödeme yaparak reklamlardan ne kadar trafik alabileceğinizi öğrenebilirsiniz. Organik arama aracı ile aynı mantıkta çalışan bu alanın farkı ile anahtar kelimelerin rekabet gücünü ve nasıl bir Tıklama Başına Maliyet (TBM) beklediğinizi tanımlayabilirsiniz.
Video Reklam: Web site tanıtımlarınızın bir kısmını YouTube gibi video platformlarında yapacaksanız, bu araç ile birlikte konuyu takip edebilirsiniz. Video yayınlandığı zaman itibariyle izlenme, tıklanma, görüntülenme vb. veriler bu araçta saklanacaktır.
Backlink: Bu alan içerisinde web sitenizin aldığı ya da verdiği tüm Backlink(geri bağlantı)leri görebilirsiniz. En fazla linklerin nereden geldiğini, bu linklerin türlerini, bağlantı metinlerini de yine bu alandan öğrenebilirsiniz. Backlink’lerinizi SEMrush’un yanı sıra daha ileri teknolojiye sahip Ahrefs.com gibi sitelerden de takip etmenizde fayda var.
TRAFİK ANALİZİ NEDİR?
SEMrush’un trafik analiz sayfası ile Google Analytics arasında pek çok benzerlik bulunur. Aynı sistematik ile çalışan bu araçta; aylık trafik bilgilerinize, trafik hesaplarının hangi ülkelerden olduğuna, site ziyareti ve profili hakkındaki her bilgiye, ziyaret sonrası hangi siteye geçiş yaptığını ve daha birçok geniş bilgiyi edinebilirsiniz.
SIRALAMA
Sıralama alanında SEMrush’daki en iyi 100.000 alan adının listesini bulabilirsiniz. Dijital pazarlama çalışması yapan herkes için harika bir kaynak olan bu liste ile en iyiyi görebilir, backlink çalışmalarınızı da buna göre yönlendirebilirsiniz. Bunun için hazırlanan “Kazananlar-Kaybedenler” bölümünden performansı yüksek sitelere kolayca erişebilirsiniz. Listedeki sitelerin organik trafiklerini, genel potansitellerini, reklam çalışmalarını, anahtar kelime analizlerini, AdWords’teki aylık tıklama maliyetlerini görmeniz de mümkündür.
ALAN ADI (DOMAIN) KARŞILAŞTIRMA
Aracın bu özelliği sayesinde en çok beş farklı web sitiesinin alan adını karşılaştırarak bunlara ait verileri grafik ve tablolar ile açıklayıcı bir şekilde edinebilirsiniz. Bu şekilde hangi sitenin daha çok arama ve trafik aldığını görebilirsiniz.
ANAHTAR KELİME ANALİZİ
Anahtar Kelime Analizi ile istediğiniz anahtar kelimeyi aratarak buna dair verilere ulaşabilirsiniz. Mesela hangi anahtar kelime ne kadar güçlü, geri dönüşü ne kada verimli olur gibi soruların cevaplarını bu bölümde bulabilirsiniz.
Anahtar kelime analizindei hacim; kelimenin bir ay süresince aranmış olduğu dönemleri ifade eder. Yani popülerlik zamanlarını, trafik alacak kelimeleri görebilirsiniz. Sonuç sayısı ile istediğiniz anahtar kelimenin Google’da listelenen sonuç sayısına erişirsiniz. Trend bölümü ile de arattığınız anahtar kelimenin son bir yılda ne kadar popüler olduğunu öğrenebilirsiniz. TBM (Tıklama Başı Maliyet) ise Google AdWords’teki belirlenen her anahtar kelimenin maliyet karşılığını görebilirsiniz.
LİNK DALGALANMALARI
Kimi durumlarda web siteleri sıralamada düşüş gösterip yerini kaybedebilir. Buna sebep olarak arama motorlarında görülen dalgalanmaları gösterebiliriz. Eğer site içerisindeki anahtar kelimelerin rekabet düzeyi artarsa ve aynı kelimeler için çalışma yapan başka siteler olursa bu dalgalanmalar görülebilir. Bunun için size ziyaretçileriniz tarafından gelen tüm iletileri dikkate almanız, arama motorlarındaki sıralamanızın değişimine hemen şahit olmak için önemlidir.
SEMRUSH SENSOR NEDİR?
Ülkemisde henüz kullanımı mümkün olmayan SEMRush sensörü ile web siteniz içeriği ile birlikte taranır.