Günümüzde özel hastanelerde cüzi miktarlar ödeyerek hizmet alabilmenin tek şartı, özel sağlık sigortası poliçesine sahip olmaktır. Bu koşulu sağlayan kişilerin zihinlerinde beliren soru ise genelde hangi özel hastanelerden yararlanabilecekleri ile ilgilidir. Ancak bu soruya cevap bulmak zannedildiği kadar zor değildir. Yalnızca birkaç dakikalığına belirli detaylara odaklanmak, sağlık sigortası poliçesinin hangi özel hastaneleri kapsadığını bulmak için yeterlidir.
Özel Sağlık Sigortası ile Özel Hastaneden Yararlanma Koşulları Nelerdir?
Özel sağlık sigortaları, kişilere gerek yurt içerisinde gerekse ülke sınırları dışında özel sağlık hizmetlerinden yararlanma olanağı sağlar. Bu avantajdan faydalanabilmek belirli koşullar çerçevesinde mümkündür. Bu koşullar aşağıda listelenmiştir:
Özel Hastanenin Anlaşmalı Kurum Statüsünde Olması
Sigorta şirketleri, yalnızca anlaşmalı oldukları özel hastanelerde poliçede geçen miktarda ödemeyi yapar. Dolayısıyla özel veya tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırmış kişilerin, öncelikle sigorta şirketi ile hastane arasında anlaşma olup olmadığını öğrenmelerinde fayda vardır. Bu konu hakkında bilgi sahibi olmak için sigorta şirketini internet sitesi aracılığıyla bilgi alınmaya odaklanılabilir. Zira birçok sigorta şirketi, internet sitelerinde anlaşmalı kurum ağları hakkında detaylı bilgiye yer verir. Alternatif olarak poliçenin düzenlenmesine yardımcı olan sigorta satış platformu, acente ya da kişisel risk danışmanı ile iletişime geçilebilir.
Özel Hastanede Görevli Doktorun Anlaşmasının Bulunması
Bazen özel hastanenin sigorta şirketi ile anlaşması olsa bile bünyesinde görevli bazı doktorlar bu anlaşma kapsamında yer almayabilir. Böyle bir durum söz konusu olduğunda, sigorta devre dışı kalır. Haliyle sigorta şirket ile anlaşması bulunmayan bir doktordan hizmet alınması, tüm sağlık harcamalarının sigortalı tarafından üstlenilmesi anlamına gelir. Ancak böyle bir senaryodan kaçınmak gayet kolaydır. Hastanenin sigorta şirketi ile anlaşmalı olup olmadığını öğrenmek için kullanılan yöntemler doktor ve poliklinik seviyesinde de bilgi alınabilmesini mümkün kılar.
Poliçenin Özel Hastanenin Bulunduğu Ağı Kapsaması
Kişilerin, özel sağlık sigortası kapsamında diledikleri özel hastaneden yararlanabilmeleri için poliçelerinin özel hastanenin bulunduğu ağı kapsaması gerekir. Sigorta şirketleri, her bütçeye uygun seçenekler oluşturabilmek amacıyla çeşitli anlaşmalı kurum ağları oluşturur. Hangi ağı seçeceklerini ise başvuru aşamasında sigortalı adaylarının tercihine bırakırlar. Özel sağlık sigorta fiyatları, seçilen anlaşmalı kurum ağına göre belirli oranlarda değişiklikler gösterebilir. Ancak doktor kalitesi, riskin gerçekleşmesi durumunda sebep olabileceği maddi yük gibi kriterler göz önüne alındığında doğru anlaşmalı kurum ağının seçimi önemli hale gelir.
Anlaşmalı kurum ağı ile ilgili seçim yaparken hatalı karar vermek istemeyenler, başvuru aşamasında kişisel danışmanlarından konu hakkında detaylı bilgi alabilir. Bu sayede gelecekte karşılaşacakları sağlık sorunlarına kapsamlı çözümler bulma olasılıklarını kayda değer oranda güçlendirebilirler. Sigorta şirketleri ayrıca kişilere seçtikleri hakkı değiştirme hakkı da sunar. Ağ değişikliği için yenileme döneminde yazılı talepte bulunmak yeterlidir.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Hangi Hastanelerde Geçerlidir?
Tamamlayıcı sağlık sigortası, kişilerin özel hastanelerden ihtiyaç duydukları hizmetleri almak için tercih edebilecekleri bir diğer seçenek konumundadır. Ancak kısa adıyla TSS de poliçe sahiplerine her özel sağlık kuruluşundan yararlanabilme hakkı sunmaz. Zira özel hastanenin, sigorta şirketinin yanı sıra mutlaka SGK ile anlaşmasının bulunması gerekir. Tabii aynı koşul, hastane bünyesinde görev yapan doktorlar ve poliklinikler için de geçerlidir.
Türkiye’de faaliyet gösteren çok sayıda özel hastanenin hem SGK hem de sigorta şirketleri ile anlaşması bulunur. Ancak yine de çeşitli nedenlerden dolayı istisna konumunda yer alan özel sağlık kuruluşları mevcuttur. Anlaşmasız özel hastanelerde alınan sağlık hizmetleri TSS kapsamında sayılmaz. Dolayısıyla tıpkı özel sağlık sigortasında olduğu gibi kişinin aldığı hizmetin ücretinin ya tamamını ya da belirli kısmını kendi karşılaması gerekir.