Dijital dünyada belirli bir yere sahip olmak için yapılması gereken birçok iş vardır. Eğer ki rakip analizi örneklerine bakıyorsak bu gereksinimleri yerine getirmişiz ve daha ileri seviyeye nasıl çıkarız konusunu düşünüyoruz demektir.
E-ticaret dünyası ve içerik sistemlerinde ön plana çıkmak için hem yazılımsal hem de site dışı çok profesyonel ilerlemek gerekiyor. Bu konuya bu makalede girmeyeceğim çünkü çok derin ve anlatmakla bitmeyecek konular var. Bu sebeple konu başlığımız olan rakip analizi örnekleri konusuna değinelim.
Sanal alemde rakipleri analiz etmek için profesyonel birçok araç bulunuyor. Bunların başsında Ahrefs, Semrush gibi SEO ve rakip analiz yazılımları yer alır. Ben özellikle Ahrefs’i bu konuda çok sık kullanıyorum. Sizlere rakip analizlerinden birkaç örnek göstereyim
Yukarıdaki örnekte hedef websitesinin aylık ortalama nekadar Google organik trafik aldığını görmekteyiz. Bu analize görere trendyol.com’un 41.6 milyon aylık ortalama Google organik trafiği bulunuyor.
Yukarıdaki örnekte ise Hepsiburada websitesinin aylık ortalama nekadar Google organik trafik aldığını görmekteyiz. Bu analize görere hepsibuarada.com’un 61.5 milyon aylık ortalama Google organik trafiği bulunuyor.
Bu şekilde analizlerimizi çoğaltabiliriz. Peki buarada nelere dikkat etmemiz gerekiyor? Rakip analizlerinde ilk olarak hedef anahtar kelime ile alakalı rakip sayfaların linkleri direkt incelenmesi gerekiyor. Aşağıdaki örnekte olduğu gibi hedef link ve hedef linkin tetiklediği tüm kelimeler kontrol edilerek, kendimize bir yol haritası çizebiliriz. Şunu açıkça söylemek isterim. Sektöre yeni başlıyorsak lütfen marka aranma çok büyük olan rakipleri analiz etmeyelim. Bu sizlere doğru sonuçları vermez. Çünkü Google arama motorunun marka aranmasının yoğunluna bağlı olarak birçok SEO faktörünün geri planda kaldığı aşikardır. Bu sebeple sizler büyük markaların yaptığını örnek alırsanız, büyük ihtimal hatalı işlemlerle karşı karşıya kalırsınız. Sizler daha küçük rakiplerin linklerini analiz edip benzer yoldan gitmeyi tercih ederseniz, çok daha net sonuçlar alırsınız.
Aşağıdaki linkte mesala Hepsibuarada’nın hedef linke bağlanan linklerini gözüküyor. Bu kadar az backlink yapısı ile nasıl ağır kapasiteli kelimelerden sıralama aldığını sorarsanız, yukarıda açıkladığımız gibi büyük markaları kesinlikle yeni başlayanlar örnek almasınlar. Bunun yerine dediğimiz gibi geri plandan yakın zamanda çıkmış siteleri bularak, rakip analizleri çıkarmak en mantıklı yoldur. Bu makaleyi zaman buldukça uzatarak devam edeceğim…