SEO, Arama Motoru Optimizasyonu anlamına gelir. Basit bir ifadeyle, Google gibi arama motorlarında alakalı aramalarda çıkma şansını artırmak için sitenizi iyileştirme sürecidir.
Sitenizi soruları yanıtlamak veya hedef kitleniz için değer taşıyan önemli konular hakkında konuşmak için kullanıyorsanız, bu, içeriğinizin görünürlüğünü artıracak ve web sitenizin alakalı aramalarda görünmesine yardımcı olacaktır.
Genel olarak, üç tür SEO vardır: sayfa içi, sayfa dışı ve teknik.
Sayfa içi SEO, arama motorlarının içeriğinizin değerini ve alaka düzeyini anlamasını sağlamak için web sitenizdeki içeriğe yapabileceğiniz şeylerle ilgilidir.
Sayfa içi SEO örnekleri, aranan terimleri bir sayfanın içeriğine ve başlıklarına dahil etmek, resimlerin bunları açıklamak için alt etiket açıklamalarına sahip olduğundan emin olmak ve metin içinde sitenizdeki diğer içeriğe alakalı bağlantılar eklemek gibi şeylerdir.
Sayfa dışı SEO, içeriğinize diğer web sitelerinden ve sosyal medyadan bağlantılar almakla ilgilidir. Google bir bağlantı motoru olduğundan, bu, içeriğinizin kalitesi hakkında bir yargıya varmak için baktığı bir şeydir.
Sayfa dışı SEO örnekleri, sizinkine benzer bir hedef kitleyi paylaşan ve sitenizdeki içeriğe geri bağlantı veren diğer web sitelerindeki makaleler veya web sitenize ve marka sözlerine bağlantı veren sosyal medya gönderileri gibi şeylerdir.
Teknik SEO, web sitenizin kodunu ve yapısını iyileştirmek için yapabileceğiniz şeylerle ilgilidir.
Teknik SEO örnekleri, resim boyutlarını küçülterek web sitenizin sayfalarının daha hızlı yüklenmesini sağlamak, sitenin iyi kodlanmış ve yapılandırılmış olmasını sağlamak veya site sayfalarının arama motorlarının okuyabileceği ve anlayabileceği özel kodlar içerdiğinden emin olmayı içerir.
İşte SEO’nun faydaları hakkında bazı üst düzey istatistikler:
- Google günde 3,5 milyar arama yapıyor. SEO’ya yatırım yapmak, kuruluşunuz için daha fazla trafik, olası satış ve satış anlamına gelir
- Akıllı telefonlarında yakınlarda bir şey arayan kullanıcıların %76’sı bir gün içinde bir işletmeyi ziyaret ediyor
- Çevrimiçi deneyimlerin %68’i bir arama motoruyla başlıyor
- Doğrudan tıklamalar için ödeme yapmadığınız için SEO ile daha yüksek bir yatırım getirisi elde edersiniz.
Arama sonucunuzu nasıl öne çıkarırsınız?
Google’da arama yaptığınızda bazen arama sonuçlarında fazladan bilgi görürsünüz. Bu, sinemaların gösterim saatlerini veya mağazaların açılış saatlerini, hatta bazen istatistikleri veya diğer bilgileri içerebilir.
Bunun nedeni, Google’ın tek tıklamayla arama adı verilen bir dizi gelişmiş arama sonuçları özelliği sunmuş olmasıdır. Tek tıklamayla arama sonuçları, Google’ın web sitenizdeki bilgileri arama sonuçlarına sunma şeklini geliştirir. Bağlantılarınızı öne çıkarmak ve hedef kitleniz için daha ilgi çekici hale getirmek için bu tekniği kullanabilirsiniz.
Gelişmiş arama özelliklerinin bazı iyi örnekleri şunlardır:
- Etkinlik: Google’ın arama sonuçlarında etkinlik ayrıntılarını ve resimleri göstereceği yer
- Bilgi grafiği: Google’ın bilgi parçacıklarını arama sonuçlarının yanındaki bilgi kutularında sunduğu yer
- Yerel paket: yerel işletmelerin arama sonuçlarında göründüğü ve yol tarifi alabileceğiniz yer
- Öne çıkan snippet’ler: web siteniz alakalıysa, güncelse, sitenizin işaretlenmiş düzeltici öğeleri arama sonuçlarının üst kısmında gösterilir.
- Site bağlantıları: Google’ın web sitenizdeki en önemli sayfalara bağlantılar sağladığı yer
SEO’nun nasıl çalıştığına girmeden önce, arama motorlarının nasıl çalıştığını anlamanın önemli olduğuna inanıyoruz.
- Arama Motorlarının 3 temel işlevi vardır: Tarama, Dizine Ekleme ve Sıralama.
Tarama
- Tarama, Google’ın yeni bilgi bulma sürecidir. Google, web sitenizi taramak ve bilgi toplamak için “örümcekler” olarak adlandırılan kodu kullanır. Google’ın “örümcekleri” yalnızca kodu görebilir, bu nedenle içeriğimizi Google için daha net hale getirmek için farklı etiketler kullanırız.
indeksleme
- Google, sitenizi taradıktan ve konusunu iyice anladıktan sonra, bir web sayfasını dizinine kaydeder. Google’ın kendi devasa ansiklopedisine bilgi koyması gibi düşünün.
Sıralama
- Bir arama motoru içeriğinizi tarayıp dizine ekledikten sonra, hangi sayfaların önce görüntülenmesi gerektiğini belirlemek için sıralama faktörleri kullanılır.
- Tüm arama motorları alaka ve otorite arar. Bu, web sitesinin kullanıcı deneyimi, ona işaret eden bağlantı türleri, sosyal katılımı, insanların sitede ne kadar zaman harcadığı ve hangi anahtar kelimelerle alakalı olduğu gibi faktörlere bakmayı içerir.
Bununla birlikte, kuruluşların SEO’larını geliştirmek için kullanabileceği 3 ana faaliyet türü vardır:
- Sahip Olunan Medya: Bu, üzerinde kontrol sahibi olduğunuz çevrimiçi varlığınız için yapabileceğiniz her şeyi açıklar. Örnekler, daha fazla anahtar kelime hedefli içerik oluşturmak ve web sitenizin teknik olarak nasıl oluşturulduğunu içerir, böylece kullanıcılara mümkün olan en iyi deneyimi sunarsınız. Genellikle bu, sayfa içi ve teknik SEO faaliyetleri kapsamına girer.
- Kazanılan Medya: Bu, dijital PR ve diğer web sitelerinden bağlantılar gibi, kuruluşunuzun doğrudan sizin kontrolünüzde olmayan reklamını açıklar. Web sitenize bağlantılar Google’ın en önemli sıralama faktörü olduğu için SEO’nun bu kısmı önemlidir. Web sitenize verilen her bağlantı, Google’ın gözünde bir başparmak yukarıya gibidir. Bağlantılarınızın kalitesinden çok sayıdan daha önemli olduğunu unutmayın. Yüksek değerli bir web sitesinden 20 bağlantıya sahip olmak, düşük değerli 200 bağlantıdan daha etkilidir. Bu, Google’ın algoritmasını ücretli beğenilerle manipüle etmeye çalıştığınızı düşünmesine neden olur ve bir cezayla sonuçlanabilir. Genel olarak, bu sayfa dışı SEO faaliyetleri kapsamında yer alacaktır.
- Son olarak, Ücretli Medya: Bu, tıklama başına ödeme (PPC) gibi, web sitenize doğrudan ödediğiniz tüm trafiği tanımlar. Tıklama başına ödeme reklamcılığı, pazarlamanın ve Google ve Bing gibi arama motorlarında daha yüksek görünürlük elde etmenin bir yoludur. PPC ile ziyaretçilerin satın alma olasılığı organik ziyaretçilere göre %50 daha fazladır. Bu reklam taktiği, en etkili çevrimiçi pazarlama taktiklerinden biridir. Bu, kullanabileceğiniz başka bir sayfa dışı SEO taktiğidir.
Google, kullanıcıların mümkün olan en iyi deneyimi yaşaması için sıralama faktörlerini her zaman günceller. Bu nedenle, SEO hakkında öğrenmemiz asla durmayacak ve web sitelerimizin bizim için ne kadar iyi çalıştığını inceleme fırsatları da durmayacak.
Yemlihatoker.com’da size ve ekibinize en iyi uygulamaları anlamanıza, bir strateji oluşturmanıza, web sitenizin ne kadar etkili olduğunu değerlendirmenize ve bu süreçte aklınıza takılan tüm soruları yanıtlamanıza yardımcı olabiliriz.