Google ve diğer arama motorları algoritmalarını geliştirmek için sürekli güncellemektedirler. Amaçları, kullanıcılara daha iyi deneyimler yaşatmak, diğer bir ifadeyle ilgili anahtar kelimeyle arama yapan kişiye en alakalı bilgiyi ulaştırmak.
Panda, Penguen Google’ın son yıllarda devreye soktuğu ve sürekli güncellediği algoritmanın bir parçası olarak çalışmakta ve kalitesiz/alakasız içerikleri sıralamadan düşürerek, daha alakalı içerikleri kullanıcılara sunmayı amaçlamaktadır.
Bu makalede aslında bir yazıda anlatılmayacak kadar uzun, kapsamlı ve kompleks Latent semantic indexing hakkında bilgi verdikten sonra Semantik anahtar kelime analizinin ileri düzey SEO stratejilerinde nasıl uygulandığını ele almaya çalışacağız.
Bu makalemizde açıklayacağımız semantik anahtar kelime analiz taktikleri, sitenin semantik çekirdeği oluşturulduktan sonra uygulanırsa daha etkili olacaktır, site semantik çekirdeği nasıl oluşturulur konusunu ise bir başka makaleye bırakıyoruz.
Konuya girmeden önce ön fikir oluşturması açısından SEO İçin Anahtar Kelime Analizi Nasıl Yapılır adlı makalemize göz atmanızı öneririm.
Letant Semantik İndexing (LSİ) Nedir?
LSI Google algoritmasının bir parası olarak çalışır, kelimeleri cümle kalıpların içerisine aratarak analiz eder ve anlamsal olarak birbirine en yakın olanları belirler.
Arama motorları bu anahtar kelimeleri diğer sayfalardaki anahtar kelimelerle karşılaştırarak aralarındaki ilişkileri belirler ve daha sonra onları bir gurup veya konsepte sınıflandırır.
Konuyu daha anlaşılır hale getirmek için şöyle bir örnek verebiliriz.
Google’da ‘‘İnek Şaban’’ araması yaptığımızda ve “Kemal Sunal” arama sonuçlarında en başta kelimesini sağlayan yetenek işe bahsettiğimiz LSİ ile mümkün olmaktadır. Kısaca bu iki kelimenin aynı hedefi gösterdiğini, Google LSI ile bilmektedir. Bu farkı sizde bildiğinizde, rekabet aranı yüksek bir kelime yerine LSI karşılığına çalışarak, daha az emek harcayarak hedefe ulaşabilirsiniz.
LETANT
İfade: Gizli, altta kalan, görünmeyen
SEMANTİK
Dilde veya mantıkta anlam ilişkisi (‘‘Anlam bilimi’’ karşılığı şimdilik bizi ilgilendirmiyor)
İNDEXİNG
Bir şeyi işaret eden, yönlendiren, anlamaya yardımcı olan…
Konun herkes tarafından daha iyi anlaşılması için görsellerle örneklendiklerim:
Google’da ‘‘Topkapı’’ diye arama yaptığımızda konuyla ilgili binlerce veya milyonlarca taranmış sayfa sonuçları saniyeler içerisinde sıralanır;
Google, ‘‘Topkapı’’ kelimesinin;
- Saray,
- İstanbul,
- Müze,
Hatta daha detaya girersek…
- Meydan,
- Fatih,
- Hümayun,
- Hazine,
- Türkiye,
- Avlu
Ve benzeri yüzlerce hatta binlerce kelimeyle alakasını belirler.
LSI kısaca bu yazıda adlandırdığımız semantik anahtar kelimelerin SEO’na faydası alakalı anahtar kelimelerin içerikte mümkün olduğu kadar fazla kullanılmasıdır.
Burada bir parantez açarak önemli bir konuya değinmek istiyor alakalı anahar kelimelerin mümkün olduğunca fazla kullanılmasından kastım, bir veya grup anahtar kelimeyi onlarca kere kullanmak değil, mümkün olduğunca fazla asıl anahtar kelimeyle alakalı diğer anahtar kelimeleri kullanmak.
Aşırı anahtar kelimi kullanımı Google’da yükselmeyi değil ceza almayı sağlar, yazının devamında bundan bahsedeceğiz.
Anahtar kelime spamına neden olmamak için eş anlamlı ve alakalı kelimelerin sayısının arttırılması gerekir.
SEO uzmanları özellikle eş anlamlı ve alakalı kelimeleri tespit ederek çalışmalarında efektif şekilde kullanılır. Semantik anahtar kelime analizi de bunun için gereklidir, fakat, yazının yine devamında değinmeye çalışacağımız diğer bir konu da;
Semantik anahtar kelime analizinden sonra, bir de bunlardan SEO uyumlu içerik oluşturma, yazıya dökme sorunu var. İşte bu noktada devreye diğer tecrübeler ve yetenekler giriyor.
LSI Semantik Anahtar Kelimeler Nasıl Bulunur:
Üzülerek söylemeliyim ki, semantik anahtar kelime analizi yaparken genelde alakalı anahtar kelimeler bulunmaya çalışılıyor. Hâlbuki eşanlamlı anahtar kelimeler de aranmalı veya kullanılmalıdır.
Ancak bu şekilde yazıya dökülmek istenen SEO uyumlu içeriğin semantik çekirdeği sağlam olur. Belki de işin bu kısmı biraz da dilbilimcileri ilgilendirdiği için SEO danışmanlarına sıkıcı geliyor.
Semantik anahtar kelimeleri aslında iki gruba ayırmak gerekir;
- Eşanlamlı semantik anahtar kelimeler,
- Alakalı semantik anahtar kelimeler,
Eşanlamlı Semantik LSI Anahtar Kelimeler
‘‘Kartal’’ hakkında bir yazı yazdığınız düşünün. Makale içerisinde kullanacağınız semantik anahtar kelimelere göre Google algoritması yazının marka mı yoksa hayvan hakkında mı olduğunu anlayacaktır.
Eğer yazının içerisinde, bagaj, ABS, yakıt sistemi, silindir, motor kelimelerini kullanırsanız yazının bir marka hakkında olduğunu, tüy, kanat, yumurta, yuva, avlanma, gibi anahtar kelimeler kullanırsanız bu makalenin bir kuş türü hakkında olduğunu belirler.
Google algoritmasında yapılan bütün güncellemeler, LSİ anahtar kelime kullanım hacmi düşük içeriklerin sıralama kaydedemediğimiz ama Semantik anahtar kelimelerin profesyonelce kullanıldığı içeriklerin ise rekabetin çok fazla olduğu anahtar kelimelerde bile çok iyi sıralama kaydettiğini göstermektedir.
Bu paragrafı okuduktan sonra, Google’da neden yükselemiyorum sorunu kendinizi bir kere daha sorun.
Son birkaç yıldır ve gelecek yıllarda Google’un yapacağı güncellemelerde semantik anahtar kelime kullanımını başarıyla uygulayanların sürekli yükselişte olacağını göreceğiz.
Bulma Metodu
LSİ semantik anahtar kelime analiz servisleri var. Online servislerin bazıları ücretsiz, bazıları ise ücretli. Semantik anahtar kelime bulmaya yardımcı olan bazı yazılımlar da var.
Bahsettiğim program ve online servisler üzülerek söylemeliyim ki genelde İngilizce ve bazıları Türkçe dilini desteklemiyor.
Söz konusu semantik anahtar kelime analiz araçları, aynı amaç için çalışıyor olsalar da farklı metodolojiler kullanmaktalar.
Semantik anahtar kelime analiz araçları, ilgili anahtar kelimeyi önce arıyorlar, daha sonra Google’da iyi sıralama almış yazıları tarıyorlar ve en sonunda, sıralaması çok iyi olan yazıların içinde geçen anahtar kelimelerin listesini oluşturup sunuyorlar.
Elde edilen anahtar keline verileri çerçevesinde optimize edilmiş makale/içerik oluşturuluyor.
Ahrefs, smilarweb semantik anahtar kelime bulmak için yardımcı olabilir.
- 25 dolarık fazla maliyeti olmayan Key collector cidi anlamda semantik anahtar kelime araştırması için yardımcı olabilir.
- Keywordshitter LSİ anahtar kelime arama ve analizi yapabileceğiniz ücretsiz diğer bir online servis. Oluşturacağınız yazı içerisinde hangi anahtar kelimeleri geçirmeniz gerektiği noktasında fikir veriyor.
Anahtar kelime analizi dışında, görsel, site , forum listesi ayrıca grafik ve diğer işe yarayacak istatistikler de verebiliyor.
- Ultimate Keyword Hunter yine bazen kullandığım ücretsiz anahtar kelime analizleri arasında. Yukarıda belirttiğim gibi çalışma noktasında farklı bir metodoloji kullanıyor ve özellikle bazı spesifik konularda etkileyici sonuçlar verebiliyor.
- Keywordtool kullanabileceğiniz diğer bir araç. Oldukça başarılı sonuçlar veriyor. Semantik anahtar kelime analizi noktasında ciddi katkılar sağlayacağına inanıyorum. Tamamen ücretsiz olduğu dönemler kullanmak daha keyif vericiydi:)
- SEOpressor Aylık 9 dolar gibi düşük rakamlar vererek deneyebilirsiniz, eğer işinize yararsa yıllık 45 dolara satın alabilirsiniz. WordPress tabanlı bloglar için oldukça faydalı.
Bunların dışında…
İlgili semantik anahtar kelimeler bulmak için Google’ı kullanabiliriz.
Eşanlamlı Semantik LSİ Anahtar Kelimeler
Semantik anahtar kelime denildiğinde gelende yanlış bir anlaşılma oluşuyor… sadece benzer anahtar kelimeler…
Halbuki eş anlamlı kelimelerinde bulunarak içeriğe yayılması gerekir, ancak bu şekilde semantik değeri yüksek, kaliteli, SEO uyumlu yazılar ele alabiliriz.
Bu gurup yani, eş anlamlı semantik anahtar kelimeler latent semantic indexing mikro seviyede inceler.
Bu tür anahtar kelimeleri bulmak diğerlerine göre daha zordur ama doğru uygulandığında makalelerin Google aramalarında daha fazla yükselmesini sağlar.
Google, alakalı sonuçların verimini maksimize etmek için, terimler arasındaki doğrudan eş anlamlı korelasyonları gerçekleştirecektir.
Bu konu hakkında daha fazla teknik bilgi almak için bu yazıya göz atmanızı öneririm.
LSI Bulma Yöntemi
Yukarıda bu benzer semantik anahtar kelimeleri bulmak zordur, derken daha çok manual yapılmasından dolayı bu cümleyi kurdum.
Google aramalarında ilgili anahtar kelimeyle eş anlamlı anahtar kelimelerin de kalın olduğunu görmüşsünüzdür.
Alakasız bazı online araçları SEO amaçlı kullanmak mümkün, bunun gibi mesela semantik eş anlamlı anahtar kelimeleri buna benzer araçlar üzerinden de analiz etmek mümkün ama Türkçeye yönelik böyle kapsamlı bir çalışmanın olduğunu zannetmiyorum.
En azından şimdilik ben bulamadım…
Eş anlamlı semantik anahtar kelime bulma konusunda daha iyi yardımcı olacağına inandığım görseller;
Gördüğünüz gibi kalın anahtar kelimelerle Google eş anlamlı kelimeleri arama sonuçlarına sıralayabiliyor.
Konuştuğu dili iyi kullanabilen kişilerin bu konuda bir adım önde olduğunu söylemek mümkün.
Semantik LSİ Genel Bir Bakış
Profesyonel Seo stratejilerinde uygulanacak semantik anahtar kelime araştırmasını yüzeysel şekilde anlatmaya çalıştık ama şunu belirtmem gerekir ki, semantik SEO bununla sınırlı değil, yani…
Bu makale sadece fikir verecek bilgiler içeriyor, buz dağının sadece ufak bir kısmı.
Semantik anahtar kelime analizi ve SEO çalışmalarında uygulanması özellikle ileri düzey olanlar için iki şey daha dereceye giriyor;
- Data Mining yani veri madenciliği
- Keyword Mining anahtar kelime madenciliği, bu kısım büyük projeler ileri düzey SEO çalışmalarını ilgilendirdiği için bu makalede yer vermedim. İlerde fırsat olursa bunlardan da bahsedeceğiz.
Kendi Yöntemim Farklı Bir İpucu
Şimdiye kadar LSİ anahtar kelimelerin ne olduğu konusunda yazdıklarımın anlaşıldığını umuyorum ama bunların nasıl bulunması gerektiği konusunda farklı araçların kullanılması belki kafa karıştırmış olabilir.
Bu yüzden çok sık yaptığım kendi yöntemimden bahsedeyim, böylece SEO hakkında hiçbir şey bilmeyenler bile uygulayabilirler.
Mutlaka başkaları, yani rakiplerimiz de anahtar kelime araştırması yaparak içerik oluşturmaktadırlar. Biz onların çalışmalarını tek çatı altında toplayarak bir analiz yapacağız ve kendi içeriğimizi oluşturacağız.
Nasıl mı?
SEO nedir başlığı altında bir yazı yazmak istediğimizi düşünelim.
Google’da SEO nedir diye arama yapıyoruz?
İlk 10 sıradaki bütün yazıları bir word dosyasında topluyoruz.
Büyün yazıları word dosyasına kopyaladıktan sonra, rakiplerin hangi anahtar kelimeleri kaç kere kullandıklarına bakıyoruz.
Aslında ben rakip olarak adlandırmak istemiyorum, bütün siteler kaliteli içerik oluşturma noktasında çözüm ortaklarıdır.
Google’ın en çok değer verdiği ilk 10’daki makalelerin semantik çekirdeğini detaylıca inceliyor ve kullanılan semantik anahtar kelimelerin listesini çıkartıyoruz, buna göre bizim yazacağımız makale de mutlaka;
- Arama motoru,
- Arama motorları,
- Site dışı,
- Seo makalesi,
- Anahtar kelime/ler,
- Site içi,
- Search engine optimization,
- Seo nedir,
- Seo nasıl yapılır,
- E-ticaret seo teknikleri,
- E-ticaret seo,
- Sosyal medya,
- Facebook,
- Twitter,
- E-ticaret sektörü,
- Websitesi,
- Arama
- Google arama,
- Kullanıcı dostu,
- Backlink,
- Link inşası,
- Mobil dostu,
- Linkleme,
- Arama motorlarında yükselme,
- Arama motorları üst sıralar,
- Belirleyici anahtar kelimeler,
- Black hat seo,
- White hat seo,
- Algoritma,
- Google algoritması,
- Google,
- Yandex,
- Yahoo,
- İlk sayfa,
- Kullanıcı deneyimi,
- Optimizasyon,
- Orgnaik,
- Organik trafik,
- Kaliteli trafik,
- Seo uzmanı,
- Seo danışmanı,
- Sayfa/lar
Ve bunlara benzer yüzlerce semantik anahtar kelimeler,
Liste çok daha uzun olduğu için bunlarla yetinelim.
Bu yaptığımız şey kısmen, data mining ve anahtar kelime madenciliği ile alakalı ama tam olarak değil. Bu iki kavram çok daha farklı bir şey.
Oluşturduğumuz bu veriler çerçevesinde makalemizi yazmaya başlıyoruz, yani SEO uyumlu içeriği oluşturuyoruz.
Uyarı: Çok iyi semantik anahtar kelime analizi yapmanız, harika SEO uyumlu içerik çıkaracağınız anlamına gelmez. Bütün bu analizlerin çerçevesinde SEO uyumlu içerik oluşturmak başka bir yetenek meselesi.
Önemli İpucu: Çok fazla detaya girmeden sadece bir makale de nasıl kullanılacağını anlatayım, diğer kısımlarda nasıl kullanılması gerektiğini zaten anlayacağınız tahmin ediyorum.
Bir makaleyi yazarken H1, H2 taglar kullanırız. Başlıklar yani,
Örneğin, ‘‘ SEO nedir’’ başlığında bir makale yazacağız.
H1: SEO nedir? Olabilir.
İkinci başlıkta yani H2’de nasıl yapıldığını anlatacağız o zaman;
H2 : Arama Motoru Optimizasyonu Nasıl Yapılır? Olabilir, çünkü Google bu iki anahtar kelimenin aynı şey olduğunu biliyor.
H3 : Google Yükselme Kriterleri gibi bir başlık olabilir, çünkü biz biliyoruz ki Google semantik bağı kuracaktır.
Diğer bütün içerikler için aynı şey uygulanabilir ama bu sadece başlıklarla sınırlı kalmamalıdır. Makalenin geneline yayılmalıdır.
Kaliteli-İyi-Kullanışlı-Güzel/ Krem-Losyon-Nemlendirici/ Ürünler-Markalar gibi formüller de oluşturabilirsiniz.
Anavtajları
LSİ anahtar kelimeleri kullanmak arama motorlarında yükselmeye ciddi şekilde katkı yaptığınız söylemek mümkün;
- İçeriğin genel SEO puanı artar,
- Arama motorlarında yükselmeye yardımcı olur,
- Bir çok anahtar kelimede yükselmeyi sağlar,
- Uzun süre sıralamada kalır, wikipedia en iyi örnek,
- Doğru kullanıldığında riski yoktur,
- Backlink çalışması yapmadan bile ciddi sıralama alır,
- Site trafiğini arttırır,
- Site otoritesini arttırır,
- Hedef kitleye ulaşmayı sağlar,
- Doyurucu bilgiler oluşturmanızı sağlar,
Dezavantajlar
LSİ Amerika ve Rusya’da farklı amaçlar için kullanılmış. Fakat 2008 li yıllardan itibaren SEO uzmanları tarafından arama motorları için de kullanılmaya başlamış. Lakin, her şeyde olduğu gibi manipüle edildiğinden dolayı veya yanlış kullanımdan dolayı, Yandex ve Google bir çok siteyi cezalandırmış.
- Arama motoru optimizasyonu yapmak adına kullanıcı etkileşimi düşürülmüş,
- İçerikler kullanıcılar için oluşturulmalıdır, arama motorları için değil, bundan dolayı gerçekten hedeflenen kitlelerin sorunları çözecek içerikler oluşturulmalı, optimize edilmiş ama kullanıcıyı memnun etmeyen içerik sadece geçici başarı yakalar… Bugünlerde bu başarı benim tecrübelerime göre sadece birkaç hafta.
- Çözüm odaklı içerik oluşturma yeteneğini öldürüyor. Özellikle bilinçsiz kullananları sadece arama motorlarında yükselmek için içerik oluşturmaya teşvik ediyor. Bu yüzden,
Eğer siteniz için kendiniz içerik oluşturuyorsanız, bu kısma özen göstermelisiniz. LSİ SEO stratejilerinize entegre ettiğinizde istediğiniz anahtar kelimelerde yükselme olmasına rağmen sitede kalma oranı düşükse, bireyleri yanlış yaptığınıza emin olabilirsiniz.
Semantik analiz yaptıktan sonra içeriğini başka birisine veya birkaç kişiye yazdırabilirsiniz. Bu noktada bir makaleyi birkaç kişiye yazdırmanızı önerebilirim.
Örneğin, Reçelin faydaları hakkında bir yazı yazdıracaksınız, yazıyı birkaç başlığa ayırarak birkaç kişiye paylaştırabilir ve daha fazla verim almaya çalışabilirsiniz.
Semantik değeri yüksek SEO uyumlu içerikler oluşturmak, semantik analizden daha önemlidir. Bunun bilincinde olarak bunu çalışmalarınıza entegre edebilirsiniz.
Konuyla alakalı soru veya görüşlerinizi yorumlar kısmına yazabilirsiniz, böylece konuya katkı sağlayarak daha bu konuyla alakalı daha iyi içerikler oluşturmamıza yardımcı olabilirsiniz.