Hata 404, hata 500, web sitesi yayıncıları ve kullanıcıları bir gün bir web sitesine girmek istediklerinde bu tür mesajlarla karşı karşıya kaldılar. Bu hataların yarattığı rahatsızlıkların yanı sıra inanılırlık ve organik trafik üzerinde de olumsuz etkisi vardır.
HTTP kodu nedir?
Durum kodu olarak da adlandırılan HTTP kodu, bir isteğin sonucunun bir göstergesini sağlar. Bu durum kodları, döndürdükleri mesaj türüne göre kategorilere ayrılır. En yaygın olanlar arasında:
- 200 kodu OK: bu kod her şeyin başarılı olduğunu gösterir;
- 301 kodu Kalıcı olarak taşındı ve ayrıca 302 vardır. URL’nin sırasıyla kalıcı veya geçici olarak değiştirildiği anlamına gelir;
- 401kodu Yetkisiz erişim ;
- 403 kodu İstemcinin erişim hakları olmadığında;
- 404 kodu Bulunamadı: Açık farkla en yaygın yanıt. Kaynak sunucu tarafından bulunamadığında oluşur. Bu, örneğin bir eklentinin güncellenmesinden sonra veya bir URL’nin değiştirilmesi durumunda gerçekleşir;
- 500 kodu Aralıklı sunucu hatası ve 503 Hizmet, bir sunucu hatasını belirtmek için kullanılamıyor.
Hata 404: görünürlüğünüz üzerindeki etkisi nedir?
404 hatası, url’nin yanlış olduğunu veya sayfanın hiç var olmadığını gösterir. Her iki durumda da, ne kullanıcı ne de arama motoru içeriğe erişemez.
Ancak, çok fazla 404 hatası, bir sitenin SERP’lerde görünürlüğünü etkileyebilir. Google gibi arama motorları, kullanıcı deneyimini (UX) tercih eder. Erişilemeyen bir sayfa belli ki bu yöne gitmez. Bu nedenle, çok fazla 404 hatası olan bir siteye atanan SEO puanının düşürülmesi oldukça mantıklıdır.
Ancak 404 hataları kaçınılmaz değildir, uygun araçlar ve eklentiler ile kolayca tespit edilebilir. Bir 404 vurgulandığında, onu düzeltmek için 301 yönlendirmesi veya htaccess değişikliği dahil olmak üzere çeşitli yöntemler vardır.
Sitenizdeki herhangi bir 404 tipi hatayı belirlemek ve doğal referansınız üzerindeki etkisini ölçmek için, teşhisinizi almak için yemlihatoker.com ekibiyle iletişime geçin.