INP Nedir ?
INP terimi, web performansıyla ilgili bir kavramdır. INP, “Input Delay” (Giriş Gecikmesi) kısaltmasıdır ve kullanıcıların bir web sayfasında etkileşimde bulunurken deneyimledikleri gecikmeyi ifade eder. Core Web Vitals ise, Google’ın web performansını değerlendirmek için kullandığı bir dizi metrikten oluşur.
INP, kullanıcıların web sayfalarıyla etkileşimlerindeki gecikmeyi Core Web Vitals metrikleriyle ilişkilendirmeyi amaçlar. Bu, kullanıcı deneyiminin ölçülmesi ve iyileştirilmesi için önemli bir adımdır. Core Web Vitals metrikleri arasında LCP (Largest Contentful Paint), FID (First Input Delay) ve CLS (Cumulative Layout Shift) bulunur.
INP, giriş gecikmesiyle Core Web Vitals arasındaki ilişkiyi anlamak için veri analizi ve optimizasyon tekniklerini kullanır. Bu sayede, web geliştiricileri web sayfalarını daha iyi performans gösteren ve kullanıcılar tarafından daha iyi deneyimlenen bir şekilde oluşturabilirler.
Özetlemek gerekirse, INP , giriş gecikmesini Core Web Vitals metrikleriyle bağlantılandırarak web performansının ölçülmesini ve iyileştirilmesini sağlayan bir yaklaşımdır.
FID’i INP ile Değiştirecek
Google Search Console, puanlarınızı görmeye başlayabilmeniz için bu yıl içinde Önemli Web Verileri raporundaki Next Paint’e Etkileşim’i ekleyecek.
Google, bugün Google I/O’da Mart 2024’ten itibaren Etkileşimli Sonraki Boya (INP), İlk Giriş Gecikmesi’nin (FID) Temel Web Verileri metriği olarak yerini alacağını duyurdu.
Google, yaklaşık bir yıldır bu değişikliğin ipuçlarını veriyordu . Ama artık resmi sunumu yayınladı. https://developers.google.com/search/blog/2023/05/introducing-inp?hl=en
Google, bir sayfanın yanıt vermemesine neden olan bir etkileşimin kötü bir kullanıcı deneyimine yol açtığını söyledi . INP, bir kullanıcının sayfayla yaptığı tüm etkileşimlerin gecikmesini gözlemler ve tüm (veya neredeyse tüm) etkileşimlerin altında olduğu tek bir değer bildirir.
Google, zayıf ve iyi yanıt vermenin nasıl göründüğüne dair aşağıdaki örneği sundu:
Solda, uzun görevler akordeonun açılmasını engelliyor. Bu, kullanıcının deneyimin bozulduğunu düşünerek birden çok kez tıklamasına neden olur. Ana iş parçacığı yetiştiğinde, gecikmeli girişleri işler ve akordeonun beklenmedik bir şekilde açılıp kapanmasına neden oluyor.
Sıralama etkisi. Google’ın Geliştirici İlişkileri Mühendisi Martin Splitt, Google’ın Core Web Vitals’ın Google Arama’da iyi sıralamaları garanti etmediğini yineledi.
- “Harika sayfa deneyimi, Önemli Web Verilerinden daha fazlasını içerir. Splitt’e göre, Search Console’daki Önemli Web Verileri raporundaki veya üçüncü taraf Önemli Web Verileri raporlarındaki iyi istatistikler, iyi sıralamaları garanti etmez.”
İyi bir sayfa deneyimi, Google’ın genel temel sıralama sisteminin bir parçasıdır. Önemli Web Verileri – doğrudan bir sıralama sinyali olmasa da – iyi bir sayfa deneyimi elde edip etmediğinizi anlamaya çalışmanın bir yoludur.
Ancak Google, önemli Web Verileri dışında neyin iyi bir sayfa deneyimi yaptığını belirlemek için temel sıralama sisteminin bir parçası olarak başka sinyaller kullanmaktadır.
Google’ın Arama İrtibat Sorumlusu Danny Sullivan, Search Engine Land’e “Sayfa deneyiminin birçok yönü vardır, bunlardan bazıları bu sayfada listelenmiştir,” dedi. “Sıralamayı bildirmek için tüm yönler doğrudan kullanılamasa da, genellikle arama sıralamasındaki başarı ile uyumludur ve dikkate değerdir.”
Ne değişiyor? Google, Mart 2024’te Önemli Web Verileri’nin bir parçası olarak FID metriğini INP metriğiyle değiştirecek. Google Arama Konsolu, yeni INP puanlarınızı ölçmeye başlayabilmeniz için bu yıl içinde Önemli Web Verileri raporuna INP’yi dahil edecek.
INP, Mart 2024’te FID’nin yerini aldığında, Google Search Console raporu FID metriklerini göstermeyi bırakacak ve bundan sonra INP’yi kullanacaktır.