Google, operasyonları optimize etmek, Ar-Ge görevlerini kolaylaştırmak ve Googlebot üzerindeki baskıyı azaltmak için yeni bir web tarayıcısı olan GoogleOther‘ı kullanıma sunuyor.
- Google, Googlebot üzerindeki yükü hafifletmek ve tarama işlemlerini optimize etmek için yeni bir web tarayıcısı olan GoogleOther’ı kullanıma sunuyor.
- GoogleOther, Ar-Ge taramaları gibi gerekli olmayan görevleri yerine getirerek Googlebot’un arama dizinini oluşturmaya odaklanmasına olanak tanır.
- GoogleOther, altyapıyı Googlebot ile paylaşır ve kullanıma sunulmasının web sitelerini önemli ölçüde etkilememesi gerekir.
Google kısa süre önce, birincil arama dizini tarayıcısı olan Googlebot üzerindeki baskıyı hafifletmek için tasarlanmış “GoogleOther” adlı yeni bir web tarayıcısını tanıttı.
Bu yeni tarayıcının eklenmesi, nihayetinde Google’ın tarama işlemlerini optimize etmesine ve kolaylaştırmasını amaçlıyor.
Robotlar veya örümcekler olarak da bilinen web tarayıcıları, web sitelerini otomatik olarak keşfeder ve tararlar.
Googlebot, Google Arama için dizin oluşturmaktan sorumludur.
GoogleOther, Google içindeki çeşitli ürün ekipleri tarafından web sitelerinden herkesin erişebileceği içeriği getirmek için kullanılacak genel bir web tarayıcısıdır.
Google Arama Analisti Gary Illyes, bir LinkedIn gönderisinde daha fazla ayrıntı paylaşıyor.
Sorumlulukları Googlebot ve GoogleOther Arasında Paylaştırma
Yeni GoogleOther tarayıcısının temel amacı, şu anda Googlebot tarafından gerçekleştirilen zorunlu olmayan görevleri devralmaktır.
Bunu yaparak, Googlebot artık yalnızca Google Arama tarafından kullanılan arama dizinini oluşturmaya odaklanabilecektir.
Bu arada GoogleOther, araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) taramaları gibi, arama indekslemeyle doğrudan ilgili olmayan diğer işleri halledecektir.
Illyes, LinkedIn’de şöyle diyor:
“Sonuçta Googlebot’un üzerindeki yükü biraz azaltacak yeni bir tarayıcı olan GoogleOther’ı tarayıcı listemize ekledik. Bu senin için işlemsiz bir değişiklik, ama yine de ilginç olduğunu düşünüyorum.
Googlebot’un nasıl ve neyi taradığını optimize ederken, Googlebot’un tarama işlerinin dahili olarak yalnızca Arama tarafından kullanılan dizini oluşturmak için kullanıldığından emin olmak istediğimiz bir şey vardı. Bunun için, Googlebot’a tarama kapasitesinin bir kısmını boşaltmak için Googlebot’un Ar-Ge taramaları gibi diğer işlerinden bazılarının yerini alacak yeni bir tarayıcı olan GoogleOther’ı ekledik.”
GoogleOther, Googlebot’un Altyapısını Devralıyor
GoogleOther, Googlebot ile aynı altyapıyı paylaşıyor ve ana bilgisayar yükleme sınırlamaları, robots.txt (farklı bir kullanıcı aracısı belirteciyle de olsa), HTTP protokolü sürümü ve getirme boyutu dahil olmak üzere aynı sınırlamalara ve özelliklere sahip olacaktır.
Temelde GoogleOther, farklı bir adla çalışan bir Googlebot’tur.
SEO Uzmanları ve ve Site Sahipleri Neler Beklemeli?
Googlebot ile aynı altyapıyı ve sınırlamaları kullanarak çalıştığı için GoogleOther’ın kullanıma sunulması web sitelerini önemli ölçüde etkilemeyecektir.
Bununla birlikte, Google’ın web tarama süreçlerini optimize etme ve düzene sokma çabalarında dikkate değer bir gelişmedir.
GoogleOther ile ilgili endişeleriniz varsa, Google’ı aşağıdaki şekillerde izleyebilirsiniz:
- Sunucu günlüklerini analiz edin : GoogleOther tarafından yapılan istekleri belirlemek için sunucu günlüklerini düzenli olarak inceleyin. Bu, web sitenizi ne sıklıkta taradığını ve hangi sayfaları ziyaret ettiğini anlamanıza yardımcı olacaktır.
- Robots.txt dosyasını güncelleyin : Gerekirse, robots.txt dosyanızın GoogleOther için belirli kuralları içerecek şekilde güncellendiğinden emin olun. Bu, web sitenize erişimini ve tarama davranışını kontrol etmenize yardımcı olacaktır.
- Google Search Console’da tarama istatistiklerini izleyin : GoogleOther’ın kullanıma sunulmasından bu yana tarama sıklığı, tarama bütçesi veya dizine eklenen sayfa sayısındaki değişiklikleri gözlemlemek için Google Search Console’daki tarama istatistiklerini takip edin.
- Web sitesi performansını izleyin : GoogleOther’ın tarama etkinlikleriyle olası ilişkileri belirlemek için web sitenizin yükleme süreleri, hemen çıkma oranları ve kullanıcı etkileşimi gibi performans metriklerini düzenli olarak izleyin. Bu, yeni tarayıcının web sitenizde öngörülemeyen sorunlara neden olup olmadığını tespit etmenize yardımcı olacaktır.