Google tarafından ortaya konan, araştırma yapan bireyler tarafından sıklıkla kullanılan hizmetlerin başında gelen Google Akademik nedir, nasıl kullanılır gibi soruları cevaplandıracağız. https://scholar.google.com.tr
Alanının en iyisi olan ve tüm dünyada en çok kullanılan arama motoru Google, dünya üzerinde yayınlanan birçok akademik düzeydeki makaleyi tek bir platformda toplayarak adını Google Akademik olarak belirledi. Bu sistem içerisinde yer alan kullanıcılar, istediği konu üzerine araştırmalar yapabilir, bulunan Google Akademik makaleleri okuyup inceleyerek arzu ettiği yönde araştırmaları genişletebilmektedir. Google Scholar yani Türkçe ismiyle Google Akademik içerisinde; dergiler, kitaplar, akademik değer kazanmış makaleler çok basit bir şekilde erişilebilir konumda yer alır. Geniş bir yelpazede konu zenginliğine sahip olan Google Akademik makaleleri; genellikle üniversitelerin, bilime dayalı yayınların içeriklerinden meydana gelir. Google destekli bu sistemde karşınıza çıkan her sonuç, güvenilir ve bilimseldir.
Farklı alanlarda akademik araştırmalar yapan insanların başvurduğu ilk kaynaklardan birisi olan Google Akademik’te, aynı anda dünya üzerindeki farklı noktalardan yayınlanmış pek çok makaleye ulaşabilirsiniz. Sadece elindekilerle, çevresindekilerle, üniversitesinin kaynaklarıyla yetinmek istemeyenler için burası eşsiz bir hazine niteliğindedir.
GOOGLE AKADEMİK NASIL KULLANILIR?
Bireyin deneyimi sistem içerisindeki en önemli etmendir. Kullanımı ve arayüzü oldukça basit olan Google Akademik ilk olarak web sitesine giriş yapmanızla size hizmet vermeye hazırlanır. Siteye girdiğinizde karşınıza çıkan ‘Search’ Arama Motoru bölümüne istediğiniz bir konu yazıp onaylayın. Arattırdığınız konu ile ilgili birçok makale ekranınızda sıralı bir şekilde yer alacak. Bu noktada makalenin ismini, yazarını, alıntılama sayısını, yayın tarihi vb. özelliklerini göreceksiniz.
Devamında arzu ettiğiniz yazıları okuyup incelemek size kalıyor. Google Akademik makalelerinin en alt bölümünde yer alan atıf sayısı ve listeleri ise işinizi kolaylaştıran başka bir noktayı oluşturuyor. Özellikle akademik çalışmalar yapan ya da tez yazan bireylerin işlerini kolaylaştıran sistem, ‘Alıntılama’ kategorisi ile de üzerinde çalışılan konu hakkında en fazla atıf yapılan makale ve yayınları gösteriyor.
Google Akademik‘in bir diğer çalışmayı kolaylaştıran özelliği ise üzerinde çalıştığınız yayınları bilgisayarınıza indirip depolamak zorunda olmamanızdır. Bu, depolama-hafıza sorunu yaşayan bilgisayarlara sahip kişiler için sevindirici bir özelliktir. Sistem üzerinde çalışmalar yaptığınız yayınları ‘Kitaplığım’ bölümüne kaydederek orada bir araya getirebilirsiniz.
Peki Google Akademik nasıl kullanılır, sistem nasıl ilerler? Arama motoruna yazdığınız herhangi bir konu hakkında ilgili makaleleri göreceğinizi söylemiştik. Karşınıza çıkan sonuçların ilk iki satırında, en temel bilgiler görülür. Bunlar başlık, yazar ismi, makalenin adı ve basılma tarihi olarak sıralanır. Üzerine tıklayarak yayının tamamına erişebilir, inceledikten sonra arzu ederseniz içeriği indirebilirsiniz.
NEDEN GOOGLE AKADEMİK KULLANMALISINIZ?
Aklımıza takılan her sorunun cevabını bulduğumuz Google varken, neden onun tarafından desteklenen bir alt oluşum Google Akademik’i kullanmalıyız?
Çünkü bilimsel kaynaklara dayanan cevaplara günlük hayatta da iş ve akademik yaşamda da gereksinim duyuyoruz. Çeşitli konularda hakkında birçok kaynak tarafından yazılmış onlarca akademik yayını bir arada bulabileceğiniz başka bir platform, Google Akademik’e ait yüksek standartlarında bulunmuyor. Hem kolay kullanımı hem de zengin içeriği ile milyonlarca kullanıcının vazgeçemediği bir site olan Akademik; size makalelerin tam metnini, aratılan konu hakkında sistemde kayıtlı tüm verileri, biçimlendirilmesi yapılmış alıntıların kopyalanabilmesi özelliklerini sunar.
Alıntılama ile üzerinde çalıştığınız konuya en çok atıf yapılan makaleleri görebileceğiniz gibi, direkt Alıntılar kategorisine girerek de konunun en’lerini görebilirsiniz. Popüler ve güncel akademik haberlerini, içeriklerini takip etmeniz için mükemmel bir sistemdir.
GOOGLE AKADEMİK MAKALE ARAMALARI
Ana hatlarıyla genel bir makale arama motoru olarak tarif edebilebileceğimiz Google Akademik’i, birkaç tüyo ile çok daha geniş kapsamlı aramalar için kullanabilirsiniz. Mesela normal bir tarayıcıda arama yaptığınızda ‘Geçmiş’ bölümünde tüm bilgileriniz arşivlenir. Ve sürekli karşınıza eski aradıklarınız, tıkladıklarınız çıkar. Bu da sizi kısır bir arama döngüsüne hapseder. Eğer çalışmalarınızı gizli mod kullanarak yaparsanız, önceki aramalarınızdan etkilenmeden geniş çapta bir çalışma yapabilirsiniz.
Net bir makale arama çalışması için elbette kullandığınız anahtar kelimeler de çok önemli. Karmaşık ya da aramanızı sınırlandıracak kelimeler seçmek yerine nokta atışı yapacak öbekler kullanılmalıdır. Google Akademik makale araması yaptığınızda zaman zaman ek kaynaklar göreceksiniz. Araştırmalarınızı genişletmek için bu kaynakları da incelemeyi es geçmemelisiniz.
Makale yazmak için en doğru konuyu bulmak büyük önem taşır. Bunun için Google Akademik’in bildirimlerini açarak en son haberlerden, güncel konulardan haberdar olmayı unutmayın. Aramalarınızdan kapsamlı sonuçlar elde etmek içinse gelişmiş arama özelliğini kullanabilirsiniz. Farklı filtrelerin kullandılığı bu araçta, istediğiniz bir zaman dilimi içerisinde de arama yapılmasını sağlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra yazar odaklı araştırmalar da gelişmiş arama özelliğinde mevcuttur.
GOOGLE AKADEMİK’TE ATIF TARAMA NASIL YAPILIR?
Hayatımıza 2004 senesinde giren Google Akademik‘te sadece bilimsel makaleleri değil, okuduğunuz metnin alt kısmında ilişkili ve atıf yapılan diğer makalelerin listesini de verir. Normalde ilgilendiğiniz bir makaleye yapılan atıfların sayısını öğrenmek için Scopus ve Web of Science gibi ücretli üyeliklere sahip olmanız gerekiyor. Ancak Google Akademik makale atıf sayısını ve isimlerini ücretsiz bir şekilde kullanıcısına sunuyor.
Hizmet sayesinde kendi bilimsel içeriklerinize yapılan bir atıf varsa onları da öğrenebilirsiniz. Bunun için sitede yer alan ‘Alıntılarım’ bölümüne tıklayın. Açılan sayfade sizden istenen isim, soyisim, varsa çalıştığınız kurum, e-posta gibi bilgiler istenecek. Eksiksiz doldurduğunuz bu sayfadan sonra mail onaylamanız istenir. Devamında da üzerinde çalışmalar yaptığınız ilgi alanlarını dolduracaksınız. Bir sonraki adımda açılan ekranda yazmış olduğunuz bilgilerle eşleşen tüm makaleleri göreceksiniz. Kendi içeriklerinizi makalenin hemen altında bulunan ‘Ekle’ komutuna tıklayarak yeni bir sayfaya yönlendirileceksiniz.
Yayınınızla ilgili olarak, profilinizdeki makale listesi otomatik olarak güncellensin ya da güncellenmesin şeklinde iki seçenek göreceksiniz. Bunun için ayrıca bir e-posta da isteyebilirsiniz. İlk seçenekte, Google Akademik girmiş olduğunuz bilgiler doğrultusunda sistem içerisinde size ait olduğunu tespit ettiği makaleleri otomatik olarak profilinize ekler. İkinci alternatifte ise otomatikmen ekleme yapmaz, size mail göndererek durumu onayınıza sunar. Elbette her seferinde onay vermekle vakit kaybetmemek için otomatik sistem çok daha kullanışlı ve kolay olur.
Takip ettiğiniz adımlar sonrasında artık Google Akademik tarafından makalelerinize yapılan alıntıları tespit edebilirsiniz. Google Akademik profilinize girerek burada yer alan sağ bölümdeki makalelere yapılan toplam atıf sayısını, listesini, genel bir grafiğini görebilirsiniz. Buna göre grafiği yorumlamak gerekirse; mesela H-endeksi 4 olan bir yazarın dörtten fazla atıfta bulunulan 4 içeriği var demektir. i10-endeksi ise yazarın minimum 10 atıfta bulunulan makalesi olduğunu belirtir.
GOOGLE AKADEMİK DÜĞME EKLENTİSİ
Kullanıcılarına büyük kolaylık sağlayan Google Akademik Düğmesi, bir eklenti olarak sisteminize eklenebilir. Tarayıcı üzerinde gezinirken, makale araştırması yaparken vb. durumlarda bu düğmeyi kullanarak bir takım avantajlar elde edeceksiniz.
Mesela internetten ya da online bir kütüphaneden metin belirleyin. Bir sayfadaki makalenin başlığını seçili tutun, onu bulmak için Google Akademik düğmesine tıklayın. Yapılacak sorgulamayı tarayıcıdan Google Akademik‘e yönlendirdikten sonra ilk üç sonuç için Google Akademik düğmesine tıklayın. Tümünü gör seçeneği içinse sol alt bölümde bulunan pop-up tam ekran seçeneğine tıklamalısınız. Şimdi referansları, sık tercih edilen alıntı stilleriyle biçimlendirin. Biçimlendirilmiş bir referansa erişmek amacıyla pop-up penceresindeki alıntıla seçeneğini kullanın. Burada referansı kopyalayarak kendi yazmakta olduğunuz içeriğe yapıştırabilirsiniz.
GOOGLE AKADEMİK ÇEVİRİ
Dünyanın çeşitli ülkelerinden onlarca makaleyi bir arada bulabileceğiniz Google Akademik’te pek çok dilde içerik yayınlanıyor. İşlevsel bir kullanıma sahip sistemde sadece Türkçe seçenekleri de aratarak, kendi ana dilinizde içeriklere ulaşmak istediğinizi de belirtebilirsiniz. Ancak çok daha geniş kapsamlı araştırmalar için farklı dillerdeki yayınları da incelemeniz gerekecektir. Bunun için Google Akademik çeviriye ihtiyacınız olacak. Google Translate kullanarak istediğiniz dildeki metni arzu ettiğiniz dile kolay bir şekilde tek tıkla çevirebilirsiniz. Bu şekilde araştırmalarınız daha sağlam, çok daha geniş kapsamda olacaktır.
https://scholar.google.com.tr/scholar?hl=tr&as_sdt=0%2C5&q=google&oq=
https://scholar.google.com.tr/scholar?hl=tr&as_sdt=0%2C5&q=seo&btnG=