İnternet aracılığıyla uzak sunucularda saklanarak, kullanıcılara cihazlarındaki sabit disklerine güvenilememe durumuna karşı koruma sağlamış olur. Bu sayede bol miktarda boş alan elde edilerek dosyaların yedeklenmesi mümkün hale gelir. Herhangi bir cihaz kullanarak istediğiniz zaman erişebilirsiniz.
Bulut Depolama Nasıl Çalışır?
Birçok işletme bulut depolama hizmetlerini tercih etmektedir. Tipik olarak, bulut depolama sistemleri, genellikle birbirinden uzakta konumlanmış veri merkezleri ve sunuculardan oluşur. Bu merkezler ve sunucular müşteriler tarafından isteğe bağlı olarak kiralanabilir. Verileri bulutta sakladığınızda, verilerin güvenliği, yedeklemeleri ve kullanıcıların erişimi gibi birçok şeyi düşünmenize gerek yoktur. Bu nedenle pek çok işletme bulut depolama hizmetlerini tercih etmektedir. Hizmet sağlayıcı, verilerin birden çok sunucu veya veri merkezi arasında kopyalanarak kullanılabilir olmasını sağlamaktan sorumludur.
Hangi durumlarda bulut depolama kullanılır?
Depolama, kullanıcılara veri kaybına karşı daha iyi koruma sağlayabilir. Bu nedenle, bulut tabanlı depolama hizmetleri popülerlik kazanmıştır ve birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Çok sayıda kullanıcı, kişisel verilerini saklamak için harici bir disk yerine bulutta depolamayı seçerler. Güvenlik sorunları genellikle bunun nedenidir. Verileri yedekleme diğer fiziksel sabit disklerde de önemlidir ancak bulut depolama, veri kaybına karşı daha iyi koruma sağlar. Bu nedenle, bulut tabanlı depolama hizmetleri oldukça popülerdir ve birçok kişi tarafından tercih edilir. Bir veri depolama hizmetinin temeli, güvenilir bir sağlayıcının verileri koruyarak onları güvenli ve emniyetli tutmasıdır.
Bulut depolama hizmetleri, verilerinizi hem fiziksel olarak koruyabilen hem de uzaktan erişilebilir kılabilen bir çözümdür. Bu nedenle, herhangi bir fiziksel sorun oluşması durumunda bile verilerinize sahip olma konusunda endişelenmenize gerek kalmaz.
Son olarak, bulut depolama bireysel kullanıcılar için sınırlı değildir, iş dünyasının çeşitli sektörlerinde içerik ajansları, tasarım ajansları ve yazılım firmaları gibi birçok alanda da kullanılır.
Cloud depolama hizmeti seçerken nelere dikkat etmeniz gerekir?
Farklı sağlayıcıların sunduğu seçenekleri değerlendirerek iş hedeflerinize nasıl destek olacağına bakarak hangi bulut depolama hizmetini kullanacağınızı seçmelisiniz.
Hemen hemen tüm bulut depolama şirketleri için göz önünde bulundurulması gereken temel faktörler şunlardır:
1. Güvenlik
Bulut teknolojisinde, en önemli endişe kaynağı güvenliktir. Bu sebeple, bulut depolama hizmetiniz için seçim yapmadan önce sağlayıcılara sektörünüzdeki gereksinimleriniz ve diğer endişelerinizle ilgili detaylı ve net sorular sormalısınız. Güvenlik, bulut sunucuları için her zaman en büyük önceliktir ve seçim yapmadan önce bunu dikkate almanız önemlidir.
2. Fiyatlandırma
Her bir sağlayıcının fiyatlandırma politikasını dikkatlice inceleyin. Birçok sağlayıcı sınırlı miktarda ücretsiz depolama alanı sunar; ancak daha fazla depolama alanına ihtiyaç duyan firmaların hizmetler için ödeme yapması gerekmektedir. uygun olduğuna karar verebilirsiniz. Karar verin hangi seçeneğin en uygun olduğuna.
3. Hizmet Düzeyi Anlaşması
Bulutta depolanacağı ve ne kadar sürede erişilebilir olacağı gibi detayları da kapsar. Ayrıca, SLA ayrıca veri gizliliği, yedekleme sıklığı ve hızlı veri kurtarma gibi diğer konuları da ele alabilir. Bir bulut depolama sağlayıcısı seçerken dikkate alınması gereken önemli bir faktör, hizmet düzeyi sözleşmesidir (SLA). Temel olarak, bir satıcının şirketiniz için ne yapacağını ve müşterinin sorumluluğunu ana hatlarıyla belirtir. Bu kapsamda hangi tür verilerin bulutta depolanacağı ve erişilebilirliği ne kadar süre olacağı gibi ayrıntılı konulara da yer verilir. Ek olarak, SLA aynı zamanda gizlilik koruması, yedekleme sıklığı ve hızlı veri kurtarma gibi konulara da değinebilir. Depolama, koruma ve başka sorunların çözüm yöntemleri gibi öğeler ve bulut sağlayıcısının işleyişi hakkında anlaşılması kritik olan diğer önemli öğeleri içeren potansiyel bir bulut sağlayıcısının SLA’sı. Bu size ne bekleyebileceğiniz konusunda iyi bir fikir verir.
4. Teknik Destek
Hiçbir zaman, bir hizmetin sadece teknik özelliklerine bakarak seçim yapmayın, aynı zamanda hizmet veren üretici veya satıcının ne kadar yardımcı ve kullanıcı dostu olduğuna da dikkat edin. Teknik destek ile ilgili nasıl hareket ettiklerini öncelikle öğrenin. Onlarla ne zaman iletişime geçebileceğinizi (tercihen 7/24 ve tatil günleri dahil) ve hangi yollarla en iyi şekilde iletişim kurabileceğinizi (online veya telefon aracılığıyla) sormalısınız. Ayrıca, bulut depolamanızın birkaç günlük kapatılması hakkında bilgi alın. İşletmeniz için ciddi bir soruna neden olabileceğinden, satıcının hızlı bir şekilde yanıt vermesiyle ilgili endişe veya sorunlarınızı da öğrenmelisiniz. Bu gereksinimleri yerine getirmeyen bir satıcı kaçınılması gereken bir satıcı olabilir.
5. Diğer Özellikler
Bulut depolama hizmeti seçmeden önce, bulut depolama servislerinin öne çıkan özellikleri hakkında da araştırma yapmanız gerekmektedir. Klasör yapısı kurabilme ve arşivleme özelliği gibi bulut servisleri ile ilişkilendirilen bazı özelliklerin varlığına bakmalısınız. Premium özellikleri de dahil olmak üzere bulut depolama hizmetinizi karşılaştırırken verimliliğinizi artıracak yetkilendirmeler yapabilir, genişletebilir ve yükseltebilir misiniz? Bu özelliklerin hepsi, bulut depolama hizmetinizden daha fazla verim elde etmenize yardımcı olur. Göz önünde tutmanız gereken şeyler vardır.
15 yaygın bir şekilde kullanılan bulut depolama hizmeti sağlayıcısı mevcuttur.
En yaygın kullanılan bulut depolama hizmetlerinin bir listesi aşağıda verilmiştir:
1. Google Drive
Ücretsiz depolama alanı: 15 GB
Google Drive, sunumlar ve form gibi birçok işbirliği aracıyla birlikte gelen çevrimiçi bir hizmettir. 15 GB’lık ücretsiz depolama alanı sunarak diğer bulut hizmetlerinden daha fazla yer sağlar. Google’ın güçlü arama desteği sayesinde, fotoğraf ve videolar dahil her türlü dosyayı kolayca bulabilirsiniz. Google Drive, sağlam bir bulut depolama seçeneği olarak birçok kullanıcının ihtiyaçlarına uygun şekilde dosyalarınızın kolayca bulunabilmesine olanak tanır.
2. Microsoft OneDrive
Ücretsiz depolama alanı: 5 GB
Microsoft OneDrive, 5 GB ücretsiz depolama alanı sağlar. Eğer daha fazla alana ihtiyaç duyarsanız, ek bir ücret karşılığında 6 TB’a kadar alan elde edebilirsiniz. OneDrive, Microsoft Office uygulamaları ile aynı anda gerçek zamanlı işbirliği yapabilme yeteneğine sahip olduğu gibi klasör ve dosya paylaşımı da sağlar. Dosya senkronizasyonu sağlar. Genellikle iş yerleri için uygun olmasına rağmen, OneDrive’ı aileniz ve arkadaşlarınızla fotoğraf ve medya paylaşmak için de kullanabilirsiniz.
3. iCloud
Ücretsiz depolama alanı: 5 GB
iCloud, verilerinizi depolamanıza ve bu verileri Mac’inizle ve iOS aygıtlarınız arasında senkronize etmenize izin verir. Şu anda, Android cihazlar için bir iCloud seçeneği mevcut değildir. Sadece Apple ürünlerini kullanırsanız; dosyalar, fotoğraflar, videolar, mesajlar ve takvimler de iCloud’da senkronize edilebilirler. Kişisel ve diğer bilgilerinizin depolanması için iCloud kullanılır.
4. Dropbox
Ücretsiz depolama alanı: 2 GB
DropBox, dosyalarınızı saklamak ve cihazlarınız arasında eşitlemek istiyorsanız, en kolay çözümdür. Diğer bulut hizmetleri gibi, DropBox da dosyalarınızı bilgisayarınız ve bulut arasında otomatik olarak senkronize ederek kolayca yedekler. Bir masaüstü uygulaması sunuyoruz ki senkronize etmenizi sağlayabilirsiniz.
5. pCloud
Ücretsiz depolama alanı: 10 GB
pCloud, sınırsız dosya boyutu ve hızı sağlayan bir bulut tabanlı depolama hizmetidir. 10 GB ücretsiz depolama alanı sunar ve hesabınızın güvenlik seviyesini artırmak için 256-bit AES şifreleme protokolünü benimser. Bu, farklı sunucularda 5 kopya oluşturarak ekstra bir koruma katmanı sağlar. Dosya saklayıcıdır. Kendi kendine senkronizasyon yapabilme özelliği vardır ve bilgisayar, Mac, Linux, iOS ve Android için ayrı istemcileri bulunmaktadır.
6. Box
Ücretsiz depolama alanı: 10 GB
Box, kişisel ve ticari hesaplar için bulut depolama ve dosya barındırma sağlamak için son derece modern özellikler taşıyan bir platformdur. Ana güvenlik özellikleri arasında SSL şifreleme, iki faktörlü kimlik doğrulama ve veri dağıtımı farklı konumlara yer almaktadır.
Office 365, Adobe G Suite ve Salesforce gibi birçok uygulamayı entegre ederek box iş akışlarının otomatikleştirilmesi ve üretkenliğin arttırılması sağlanır. Farklı platformlara ve ihtiyaçlara özel uygulamalar mevcuttur.
7. Sync
Ücretsiz depolama alanı: 5 GB
Sync, işletmeler tarafından kullanılan popüler bir çevrimiçi bulut depolama alanıdır. Ücretsiz hesaplar 5 GB’a kadar depolama alanı sunar. Premium işletme kullanıcısı olmak için ayda sadece 5 dolar ödemeniz gerekmektedir. İşinizi korumak için 2048 bit şifreleme desteği mevcuttur. Uçtan uca şifreleme sayesinde, gerçek zamanlı yedekleme ve senkronizasyon mümkün hale gelir.
Kullanıcı verileri, ileri düzeyde paylaşım kontrolleri, uzaktan cihaz kilitleme, iki faktörlü kimlik doğrulama ve diğer güvenlik özellikleri sayesinde korunmaktadır. Sync’in güçlü temel özellikleri iş için önemli bir araç haline getirmektedir.
8. Amazon Drive
Ücretsiz depolama alanı: 5 GB
ve 5 GB’lık alan sunar. Ayrıca, bulut depolama, dosyalara her yerden erişim sağlar ve cihazlar arasında senkronize edilir. Amazon bulut depolama hizmeti, resimler, videolar ve diğer dökümanları dahil olmak üzere herhangi bir dosyayı saklamak için en iyi seçeneklerden biridir. Prime kullanıcıları sınırsız fotoğraf saklama kapasitesinin yanı sıra 5 GB’lık alanla video yükleyebilirler. Bunun yanında, bulut depolama hizmetleriyle dosyalara her yerden erişilebilir ve cihazlar arasında senkronize edilebilirsiniz. Ücretsiz bulut depolama alanı kazanılır.
Amazon Drive’a web sitesi veya iOS ve Android uygulamaları yoluyla erişim sağlanabilir. Bu sayede kesintisiz bir çalışma akışı sağlanır.
9. Tresorit
Ücretsiz depolama alanı: Yok
Bulut şirketleri gibi Tresorit de verilerinizi korumaya ve yedekleme işlemlerinizi sağlamak için tasarlanmıştır. Fakat, şirket diğer bulut depolama hizmetlerine kıyasla daha yüksek bir güvenlik seviyesi sunmayı hedeflemektedir. Tresorit, güvenilir bir isim olarak bilinmektedir ve sınırsız internet depolama alanı sunmaktadır. Bu depolama hizmetinde uçtan uca şifreleme, sınırsız etkinlik geçmişi, sınırsız sürüm geçmişi, 2 adımlı kimlik doğrulama gibi özellikler bulunmaktadır. Tresorit gibi diğer bulut depolama şirketleri de verilerinizi güvenli tutmak ve yedeklemek için tasarlanmıştır. Ancak Tresorit, diğer bulut depolama servislerinden daha yüksek bir güvenlik seviyesi sunmayı amaçlamaktadır. Hesap sahiplerine, sağlayıcılarından ayrı olarak, boş sanal depolama alanı sağlanmaz.
Dosya senkronizasyonunu barındırma ve paylaşımını kolaylaştırmak ve güvence altına almak, ekipler için oldukça önemlidir. Bu sayede, 10 cihaz/kullanıcıya kadar güvenli bir şekilde erişim sağlayarak tüm planlar kontrol altında tutulur ve uzaktan silme işlemleri daha üst seviyelerde gerçekleştirilir.
10. IDrive
Ücretsiz depolama alanı: 5 GB
IDrive, yedekleme işlemi sırasında AES 256-bit şifreleme, SSL ve veri parçalama gibi güçlü güvenlik özellikleri sunar. IDrive, ücretsiz bir online veri depolama uygulamasıdır ve yedekleme ile dosya paylaşımı yapmanın yanı sıra birden fazla cihaza aynı hesaptan erişim sağlayarak senkronize edebilirsiniz. Facebook, Twitter veya e-posta aracılığıyla dosya paylaşabilme özelliği mevcuttur. İşlem sırasında yüksek güvenlik özelliklerinden olan AES 256-bit şifrelemesi, SSL ve veri parçalama kullanılır. Bu bilgi diğer insanlarla paylaşılabilir.
11. Mega
Ücretsiz depolama alanı: 50 GB
İndiricileri ve diğer araçları kullanarak depolama alanınızı kolayca yönetebilirsiniz. Mega ayrıca uçtan uca şifreleme ile veri gizliliği sağlar. Mega, büyük ücretsiz depolama alanı sağlayan nadir bulut depolama sağlayıcılarından biridir ve basit kontrolleri olan temiz bir arayüze sahiptir. Verilerinize herhangi bir web tarayıcısı veya akıllı telefon uygulaması aracılığıyla erişebilirsiniz ve tarayıcı uzantıları gibi araçlarla dosya indirmelerinizi yönetebilirsiniz. Ayrıca, Mega verilerinizin güvenliğini sağlamak için uçtan-uca şifreleme kullanır. Bu ifade, veri transferlerinin kalitesini artırarak yükleme süresini kısalttığını anlatır.
Mega gibi en güvenli bulut depolama hizmetleri, yetkisiz erişimi ve veri hırsızlığını engellemek için şifreleme, güvenli işbirliği ve canlı şifreli yedekleme gibi özellikler sunmaktadır.
12. Icedrive
Ücretsiz depolama alanı: 10 GB
Icedrive, yeni kurulmuş bir bulut depolama şirketi olmasına rağmen, sağlam güvenliği ve kullanım kolaylığı sayesinde umut veren bir bulut depolama hizmetidir.
Ücretsiz plan, 10 GB saklama kapasitesi sağlar fakat klasörlerle ilgili olarak Google Documents ve Microsoft 365 gibi üçüncü parti uygulamalarla işbirliği seçenekleri gibi birtakım entegrasyon özelliklerine hala sahip değildir.
13. Koofr
Ücretsiz depolama alanı: 2 GB
Koofr, dosya depolama hizmetidir ve 2 GB’a kadar ücretsiz depolama alanı sunar. Depolama alanını artırmak için yükseltme satın alabilirsiniz ve dosyaları birden fazla bulut hesabına bağlayarak kolayca yedekleyebilirsiniz.
Koofr, tüm depolama hesaplarınızı tek bir yerden erişilebilir hale getirmek için bir araçtır. Amazon OneDrive, Dropbox ve Google Drive hesaplarına senkronize edilebilir ve bulut ve cihazlarınızdaki dosyaların hepsi eşitlenir. Tek bir arama yaparak dosyaları bulabilirsiniz. Yükleyebileceğiniz bireysel dosya boyutu veya dosya türü sınırı yoktur, bu nedenle Koofr’a güvenli şekilde yükleme yapabileceğiniz her şeyi yükleyebilirsiniz. Bilgisayarınızdaki dosyalara buluttan erişmek istiyorsanız senkronize etmeniz gerekmez. Koofr, bilgisayar masaüstü uygulaması sayesinde dosyalarınızı buluta ihtiyaç duymadan düzenleyebilmenizi sağlar. Ayrıca Koofr’ın çöp kutusu sistemi silinen dosyalara yedi gün boyunca erişme imkanı vererek ek bir koruma katmanı sağlar.
14. OpenDrive
Ücretsiz depolama alanı: 5 GB
OpenDrive, sınırsız depolama özelliği ile birlikte sunulan bir bulut depolama hizmetidir. Bu hizmet, projelerin yönetimi ve not alma uygulamalarını da içerirken senkronize etme ve yedekleme hizmetleri de sunmaktadır.
15. MediaFire
Ücretsiz depolama alanı: 10 GB
MediaFire sayesinde, anında 10 GB ücretsiz online dosya barındırma seçeneklerine sahip olabilir ve önerileri takip ederek uygulama indirmeleri gibi şeylerle birlikte bunu 50 GB veya daha fazlasına yükseltebilirsiniz.
MediaFire, tek dosyaların veya tüm klasörlerin kolayca yüklenmesini sağlayan bir web sitesidir. Dosya boyutu 4 GB’a kadar olabilir ve video belge gibi herkesin erişebileceği dosyalarınızı bulmayı kolaylaştırmak için filtreleme seçenekleri sunar.
Senkronizasyon hizmetleri arasında Sync.com ve pCloud gibi birçok seçenek, özellikle kullanıcı gizliliğine odaklanan özellikler sunar. MEGA ise daha fazla ücretsiz depolama alanı ve yüksek düzeyde güvenlik sağlar. Bu yanı sıra, çevrimiçi depolama seçenekleri de mevcuttur. Eğer yedekleme seçenekleriyle ilgileniyorsanız, IDrive kullanabilirsiniz. Ancak eğer belge işbirliğiyle daha çok ilgileniyorsanız, Dropbox, Google Drive veya OneDrive gibi daha büyük bulut depolama servis sağlayıcılarıyla çalışmalısınız.
Bulut /Cloud Depolama Fiyat Tablosu
Bulut Depolama Hizmetleri | Ücretsiz Depolama Alanı | En Düşük Fiyatlı Plan | Cihaz Sayısı | Depolama Kapasitesi |
Google Drive | 15 GB | 100 GB ayda 5,79 TL | Sınırsız | 2 TB’a kadar |
Microsoft OneDrive | 5 GB | 100 GB ayda 13,99 TL | Sınırsız | 6 TB’a kadar |
iCloud | 5 GB | 2 TB yılda 203,88 dolar (aylık 16,99 dolar) | Sınırsız iOS cihaz | 2 TB’a kadar |
Dropbox | 2 GB | 2 TB yılda 203,88 dolar (aylık 16,99 dolar) | 3’ten sınırsıza kadar | Sınırsız |
pCloud | 10 GB | 2 TB yıllık 95,88 dolar (aylık 7,99 dolar) | Sınırsız | 2 TB’a kadar |
Box | 10 GB | 100 GB ayda 14 dolar veya yılda 120 dolar | Sınırsız | 100 GB’a kadar (iş planları için sınırsız) |
Sync | 5 GB | 2 TB yıllık 96 dolar (ayda 8 dolar) | 5 | Sınırsız |
Amazon Drive | 5 GB | 100 GB depolama için yıllık 19,99 dolar | Sınırsız | 30 TB |
Tresorit | Yok | 200 GB aylık 10,42 dolar | 10 | 2 TB’a kadar |
IDrive | 5 GB | 5 TB aylık 5,79 dolar | Sınırsız | 10 TB’a kadar (iş planları için 50 TB’a kadar) |
Mega | 50 GB | 2 TB yıllık 122 dolar (ayda yaklaşık 10 dolar) | Sınırsız | 16 TB’a kadar |
Icedrive | 10 GB | 1 TB yıllık 49,99 dolar (aylık 4,17 dolar) | Sınırsız | 5 TB’a kadar |
Koofr | 2 GB | 1 TB ayda 10,85 dolar | Sınırsız | 1 TB’a kadar |
OpenDrive | 5 GB | 50 GB aylık 0,99 dolar | Sınırsız | Sınırsız |
MediaFire | 10 GB | 1 TB ayda 3,75 dolar | Sınırsız | 100 TB’a kadar |