- EAT tanımı nedir ve YMYL siteleri nelerdir? Bu kısaltmalar ne anlama geliyor ve ne anlama geliyor?
- EAT kısaltması “Uzmanlık, Yetkililik, Güvenilirlik” ve YMYL “Paranız veya Hayatınız” anlamına gelir.
- Google yönergelerinin, EAT ve YMYL için optimize etmek üzere içeriği nasıl yazdığınız, yapılandırdığınız ve yayınladığınız konusunda nasıl yardımcı olabileceğine ilişkin ayrıntılı makalemize göz atın.
Google’ın sıralama algoritmasını nasıl çözeceğinizi merak ettiyseniz, yalnız değilsiniz.
Google, SEO’lar ve pazarlamacılar için ne anlama geldiği bir yana, nasıl çalıştığı ve her güncellemeden sonra nelerin değiştiği konusunda gizemli ve ağzı sıkıdır. Bu nedenle, sektördeki birçok kişi, bunu çözmek ve sayfa sıralamalarını batmaktan kurtarmak için dedektiflik çalışmalarına başvuruyor.
Ancak bazen, Google herkese rastgele, şanslı bir kemik atar.
2015’te Google , Web’de dolaşan sızdırılmış bir sürüme yanıt olarak Arama Kalitesi Değerlendirici Yönergelerini bütünüyle yayınladı.
Bu yönergeler, Google’ın web sayfalarına nasıl baktığına ve yüksek kaliteli içeriği düşük kaliteli içerikten nasıl ayırt ettiğine ilişkin üç altın anahtar içerir:
- Faydalı Amaç
- EAT (Uzmanlık, Yetkililik, Güvenilirlik) veya Sayfa Kalitesi
- YMYL (Paranız veya Hayatınız)
Teknik olarak, yönergeler, Google’ın insan arama değerlendiricileri , yani Google’ın algoritmasının işini ne kadar iyi yaptığını değerlendiren kişiler için bir referans işlevi görür. Ancak bu nedenle, bu kılavuz AYRICA Google’ın yüksek kaliteli bir web sayfasında ne aradığına ilişkin bilgiler için önemli bir araç işlevi görür.
Cevaplar EAT, YMYL ve faydalı amaçta, ne anlama geldiklerinde ve içeriğe nasıl uygulandıklarında yatmaktadır.
Her biri hakkında bilmeniz gerekenleri tartışalım.
Faydalı Amaç, EAT ve YMYL: Google’ın Web Sayfaları ve İçerik için Kalite Tanımını Anlamanın Anahtarları
Arama Kalitesi Değerlendirici Yönergeleri üç kez güncellendi: Temmuz 2018’de, Mayıs 2019’da ve tekrar Ekim 2021’de. Şu an ile orijinal yayın tarihi arasında, bazı önemli Temel güncellemeler dahil olmak üzere birden çok algoritma güncellemesi yapıldı.
Bu kılavuz, mevcut güncellemeler hakkındaki tüm bilgilere atıfta bulunur ve bunları EAT ve YMYL’yi nasıl anladığımıza dahil eder.
Arama Kalitesi Değerlendirici Yönergelerinin ( SQEG ) bize Google’ın sıralama faktörleri hakkında kesin cevaplar değil, yalnızca ipuçları verdiğini unutmayın . Tüm bunların ne anlama geldiğini sadece analiz edebilir ve çıkarabiliriz.
Ancak, içeriğimizin uygun olduğundan emin olmak için devam etmek için fazlasıyla yeterli olduğu ortaya çıktı.
Hadi kazalım.
Faydalı Amaç: Tüm Web Sitelerinde Olması Gerekir
İlk güncellemeden itibaren en önemli değişikliklerden biri, faydalı amaç adı verilen bir konsepte yapılan yeni vurguydu .
Google, güncellenmiş metinde, bölüm 2.2’de hemen hemen yararlı amaçlara atıfta bulunur: Bir Web Sayfasının Amacı Nedir?
“Kullanıcılara yardımcı olmak için web siteleri ve sayfalar oluşturulmalıdır.”
Spesifik olarak, sayfa amaçlanan amacını yerine getirmelidir, ancak bu amaç da kullanıcı merkezli olmalıdır (okuyucuları güldürmek, onlara bir şeyler satmak, onları bilgilendirmek, onlara öğretmek vb.).

Öte yandan, “kullanıcılara yardım etmeye çalışmadan” para kazanma niyetiyle oluşturulan bir sayfa, en düşük kaliteli sayfa olarak kabul edilir.
“Faydalı amaç”a tekrar bölüm 3.2’de atıfta bulunulur ve bir sayfanın kalitesini derecelendirmenin ilk adımı olarak belirtilir:
“ PQ derecelendirmesinin ilk adımının sayfanın gerçek amacını anlamak olduğunu unutmayın .”
Haziran 2019’daki Google Core Haziran Güncellemesi de faydalı amacı vurguladı. Google’ın sözcüleri (özellikle John Mueller ve Danny Sullivan ), sıralamaları düşen sitelerin “düzeltecek hiçbir şeyinin” olmadığını ve güncellemenin kapsamının daha geniş olduğunu ima etti.
Özellikle, John Mueller , daha iyi sıralamalar için sitenizde “mümkün olan en iyi kullanıcı deneyimini” sağlamayı vurgulayan 2011 Web Yöneticisi Merkezi Bloguna bağlantı verdi; Bu strateji, lazer odaklı algoritmaya odaklanmak ve sitenizi algoritmanın istediğini düşündüğünüz şeye uydurmak için desteklenir.
Her şeyden önce kullanıcılarınızla ilgilidir. Faydalı amaç tam da bu noktada devreye girer çünkü bu, sitenizin ve içeriğinizin onlara bir şekilde fayda sağlayan kullanıcı odaklı bir amaca sahip olması gerektiği anlamına gelir .
YMYL: Paranız veya Hayatınız İçeriği
Your Money or Your Life (YMYL) içeriği, yanlış, asılsız veya aldatıcı bir şekilde sunulması durumunda okuyucunun mutluluğunu, sağlığını, güvenliğini veya finansal istikrarını doğrudan etkileyebilecek bilgi türüdür .
Başka bir deyişle, bu tür içerik için bahisler yüksektir. Kötü tavsiye veya kötü bilgi içeren bir YMYL sayfası oluşturursanız, bu insanların hayatlarını ve geçim kaynaklarını etkileyebilir.
Google bu içeriği çok ama çok ciddiye alır. İlgili uzmanlığa sahip uzmanların YMYL içeriği yazması gerekir.
Peki, YMYL konularını oluşturan nedir? Google, bölüm 2.3’te bir özet verir:

- İş, bilim, politika ve teknoloji gibi konularda haberler ve güncel olaylar
- Devlet, hukuk ve yurttaşlıkla ilgili konular (oylama, sosyal hizmetler, yasal konular, devlet kurumları vb.)
- Vergiler, emeklilik, yatırımlar, krediler vb. konularda finansal danışmanlık .
- Satın alma araştırmaları gibi alışveriş bilgileri
- Tıbbi tavsiye , ilaçlar, hastaneler, acil durumlar vb. hakkında bilgiler.
- Belirli bir etnik köken, ırk, din, milliyet, cinsellik vb . kişilerle ilgili bilgiler .
Pek çok başka YMYL konusu var, ancak Google, kalite değerlendiricilerinin bir sayfanın YMYL içeriği olarak nitelendirilip nitelendirilmediğini belirlemek için muhakemelerini kullanmaları gerektiğini söylüyor. Bu sayfaların, şu anda gireceğimiz en yüksek EAT seviyelerini içermesi gerekir.
EAT: Uzmanlık, Yetkililik, Güvenilirlik (veya Sayfa Kalitesi)
Sıradaki, herhangi bir SEO blogunu okuduysanız muhtemelen daha önce görmüş olduğunuz bir kısaltmadır: EAT, Uzmanlık, Yetkililik, Güvenilirlik için kısa .
Mayıs 2019 güncellemesi, EAT’nin önemini biraz değiştirdi. Şimdi, Sayfa Kalitesi ile eşanlamlı olan Sayfa Kalitesini belirlemede bir faktördür.

Bir sayfanın faydalı bir amacı olduğu belirlendikten sonra, içeriğin YMYL olup olmadığı açısından EAT düzeyi dikkatle değerlendirilir. YMYL olmayan içerik, YMYL içeriğiyle aynı titizliği gerektirmez.
- Uzmanlık :Bu, sayfadaki ana içeriğin (MC) yaratıcısını ifade eder. Konunun uzmanı mı? Gerekirse, bunu yedeklemek için kimlik bilgilerine sahipler mi ve bu bilgiler web sitesinde okunabilir mi?
- Ek olarak, yönergelerin yakın zamanda güncellenen sürümünde Google, “günlük uzmanlık” için bir istisna yapar. Bu, belirli konularda ilgili yaşam tecrübesine sahip kişilerin uzman olarak kabul edilebileceği anlamına gelir – resmi bir eğitim veya öğretim gerekmez. Ancak bu yalnızca YMYL olmayan içerik için geçerlidir.
- 4.5 numaralı bölüme göre, “Uzmanlık standardı sayfanın konusuna bağlıdır.” Örneğin, ayrıntılı ve yararlı restoran incelemeleri yazan bir kişi, sık sık restorana gidiyorsa ve yemek yemeyi seviyorsa, günlük uzmanlığa sahiptir.
- Yetkililik :Bu, MC’yi oluşturan kişi, içeriğin kendisi ve göründüğü web sitesi anlamına gelir. “ Yetkililik” tanımı bize bunun Google ve web siteleri için ne anlama geldiğine dair büyük bir ipucu veriyor:

“Yetkililik”, genel olarak tanınan yetkiye sahip olmak anlamına gelir. İnsanlar sizi tanıyor, geçmişinizi biliyor ve sizi sektörünüzde lider olarak görüyor. Sizi iyi bir bilgi kaynağı olarak kabul ederler.
- Güvenilirlik :EAT’nin “Güvenilirlik” kısmı aynı zamanda MC yaratıcısı, içerik ve web sitesini ifade eder.
Güvenilir bir uzman ve kaynak olmak, insanların size doğru ve dürüst, gerçek bilgiler sağlama konusunda güvenebilecekleri anlamına gelir.
Özel EAT Hususları
Kılavuzlarda, yüksek EAT gerektiren belirli konular için bazı özel notlar bulunmaktadır. Spesifik olarak, aşağıdaki YMYL içeriğini içeren sayfaların arkalarında özel uzmanlığa sahip olması gerekir:
- Tıbbi tavsiye
- Gazetecilik haber makaleleri
- Bilimsel konularda bilgi sayfaları
- Mali danışmanlık, yasal tavsiye ve vergi danışmanlığı
- Önemli konulardaki tavsiye sayfaları (ev tadilatı, ebeveynlik vb.)
- Fotoğrafçılık, gitar çalmak gibi uzmanlık gerektiren hobilerle ilgili sayfalar
Yüksek Kaliteli İçerik Uzman, Kullanıcı Odaklı İçeriktir
Google’ın sıralayacağı (ve iyi sıralayacağı) yüksek kaliteli içerik oluşturmak için, Arama Kalitesi Değerlendirici Yönergelerinde bulunan üç anahtara bakmanız gerekir: faydalı amaç, EAT ve YMYL .
- Her sayfanın bir amacı olmalı ve kullanıcıya fayda sağlamak için bu amaç gerçekleştirilmelidir.
- Her sayfanın arkasında doğru uzmanlığa ihtiyacı vardır . Bazı sayfalar, konuları nedeniyle diğerlerinden daha yüksek düzeyde EAT gerektirir. Bazen, düşük veya YMYL olmayan sayfalar için, uzmanlığın kanıtı içeriğin kendisinde bulunabilir.
- YMYL sayfaları mümkün olan en yüksek EAT’ye ihtiyaç duyar . Bu sayfalar, okuyucunun yaşamları, geçim kaynakları veya mutluluğu üzerinde doğrudan bir etkiye sahip olabilir.
Son olarak, Google’ın standartlarının sürekli değiştiğini unutmayın. Bunun nedeni, kullanıcının arama beklentilerinin de sürekli değişmesi ve Google’ın alakalı kalabilmesi için buna ayak uydurması gerektiğidir.