E-ticaret Sitesi Kurmadan Önce Bilmeniz Gerekenler

E-ticaret Sitesi Kurmadan Önce Bilmeniz Gerekenler

Alışveriş sitesi kurmak isteyenlerin, başarılı bir grafiğe sahip olmak ve satışlarının yüksek olabilmesini sağlamak için zaman ve emek harcaması gerekiyor. Tabi bu işin gerektirdiği maliyetleri karşılayabilmek de önemli. Bir e ticaret sitesi kurmak için öncelikle bir işletme sahibi ve vergi mükellefi olmak için gereken adımlar gerçekleştirilmeli.

E-ticaret İçin İlk Yapılacaklar

E- ticaret için şahıs şirketi, limited şirket veya anonim şirket kurulması, online ödeme alabilmek ve faaliyetleri yürütebilmek için bir tüzel kişiliğe sahip olmak gerekir. Hem yasal olarak hem de site üzerinden alışveriş yapacak kullanıcılara güven sağlamak ise önemli bir konudur. Bir sonraki işlem ise; siteyi ziyaret edenlerin alışveriş yapabilmeleri için ihtiyacı olan sanal POS hizmetini, aktif olarak çalışılacak bankalar aracılığı ile alıcılara sunmak. Tüm bu şartlar sağlansa da, sadece bunları yapmak bir e-ticaret sitesinin başarıya ulaşması için yeterli olmuyor.

E-ticaret Yazılımı

Kurulan sitenin başarılı bir şekilde yoluna devam edebilmesi ve istediği satış oranlarına ulaşabilmesi için e-ticaret süreçlerini doğru yönetmek oldukça önemli. Kurulacak internet sitenizin yazılımı ve teknik alt yapısının sağlam yapılmış olması ve düzenli olarak güncellemelerinin yapılıyor olması gerekiyor. Bu sayede online mağaza yılın her günü 24 saat boyunca aralıksız olarak kullanıcılara hizmet verebilir. Diğer taraftan ürünler internet üzerinden satışa sunulurken, sitede detaylı ürün anlatımlarına ve kaliteli görsellere yer vermek satışların sağlıklı ilerleyebilmesi açısından önemli olan diğer bir nokta.

E-ticaret süreçlerini yönetmek için doğru seçilecek bir e-ticaret altyapısı önemlidir. Her zaman destek alınabilecek, eğitimler ile kendini geliştirebilecek ve gerekli olan her noktada yardım sunabilecek bir firmayla çalışmakta fayda var.

Tüm bu konularda yeterli olduğunuzu düşünüyorsanız, kurulum ve işe başlama konusunda probleminiz olmadığı anlamına geliyor. Peki, işimiz bitti mi? Hayır

Dijital Reklamlar

Aslında asıl iş bundan sonra başlıyor. Çünkü alt yapı, ürün ve görsellikten sonra, para kazanma kısmı devreye giriyor. Eğer bir mağazamız olsaydı, tek düşüneceğimiz işlek bir yerde olması ve insanlarının, mağazamızı ziyaret etmesi olurdu.  E-ticaret sitesinde ise ne yazık ki durum hiç bu kadar basit değil ve olmayacaktır. Çünkü galakside bir nokta gibi görünüyorsunuz ilk başladığınızda. İnsanların sizi ilk başlarda bulması direk koordinatlarınızı bilmesi gerekiyor. Yani adresinizi.

SEM and SEO

SEM ve SEO

Burada yapılacak iş ise dijital reklamlardan geçiyor. SEO (Search Engine Optimization) ve SEM (Search Engine Marketing) terimlerine alışsanız iyi olacak. Çünkü bu süreçten sonra yapacağınız iş, SEM ile başarılı şekilde dijital reklam kampanyaları başlatmak ve SEO çalışmaları ile Google organikte yükselmeniz gerekiyor.

SEM (Search Engine Marketing)

SEM kısaca Google’da gördüğümüz arama ağı reklamlarıdır. Bir kısmı ilk başta alışveriş reklamları ( Google Merchant ) olarak gözükür. Bir kısmı ise yine üst bölümde 4’lü şekilde yer alır. Diğer reklamlar ise görüntülü reklamlar olarak, farklı portallarda yer almaktadır.

Sosyam Medya Reklamları

Bir diğer reklam türü ise sosyal medya reklamlarıdır. Burada sektörünüze göre bir sosyal medya kanalı ön plana çıkabilir. Örnek olarak Insatagram, giyim sektöründe çok ön planda olan bir kanaldır. Burada büyüyen bir bir e-ticaret sitesinin cirolarıda aynı oranda büyüyeceği kesindir. Burada kısa bir bilgide vermek istiyorum. Çünkü müşterilerimizden çok fazla duyuyoruz. Lütfen sosyal medya kanallarında fake takipçi gibi bir çalışma yaptırmayın. Bu özellikle instagram için shadow ban’a maruz kalmanıza sebep olacaktır. Bu cezayı alan bir hesap keşfet kısmına düşmez. Yani sizi bilmeyen yeni kullanıcıların karşısına çıkamazsınız. Buda bu hesabın artık çöp olduğu anlamına gelmektedir.

Search Engine Optimization

SEO ( Search Engine Optimization )

SEO ise reklam harici, Google aramalarında ilk sayfada üst sıralarda çıkmak için yapılan çalışmaların tamamıdır. Birçok müşterimiz SEO çalışmalarını reklam zannediyor ve biz şimdilik SEM yaptıracağız, başarılı olursak SEO’da yaptıracağız gibi bir istekle geliyorlar. SEO bir reklam çalışması değildir. SEO zorunlu olarak yaptırılması gereken, aynen bir aracın ekstra hızlandırılması ve sağlamlaştırılması için yapılan çalışmalarda olduğu gibi gerekli bir işlemdir. Bir firma sadece reklam ile devam etmeyi seçer ise, bir süre sonra bağımlı hale gelecektir. E-ticaret ciroları hareketlenecek, işleri artacaktır. İşler arttıkça buna göre personel sayısı da artacak ve diğer taraflarda yükseltmeye gidilecektir. Buda artık kısmen geri dönüşü olmayan bir yola girmek demektir. Hem kendi kazancınızı hem de personelinizi kaybetmek istemezseniz. Bu yüzdende reklam kanalına sürekli bütçe harcamak zorundasınız. SEO çalışmalarında ise, durum biraz daha farklıdır. Belir bir süre ve bütçe ile çalışmalarınızı yürütürsünüz. Özellikle 6 ay ve 1 yıl aralığı önemlidir burada. Bu zaman aralığında artık organik kanalda çıkmaya başlarsınız ve direkt Google aramalarından trafik gelmeye başlar. Bu trafik size ait kalıcı bir trafiktir. SEM de olduğu gibi SEO çalışmalarını durdurduğunuzda trafik bir anda kesilmez. Çünkü organik güç size ait kalıcı bir güçtür.

Umarım işinize yarar bilgiler olmuştur. Herhangi bir sorunuz olur ise lütfen çekinmeden yorum olarak sorunuz. Elimden geldiği kadar cevaplamaya çalışacağım. Başarılar.

blog author

SEO Uzmanı Yemliha Toker

Author

Profesyonel SEO Uzmanı ve E-ticaret uzmanıyım. https://yemlihatoker.com web adresim aracılığı ile SEO hakkında yanlış bilinen gerçekleri bildirmek ve SEO'yu öğrenmek isteyen herkese yardımcı olmaya çalışıyorum.

Leave a Comment