İnternetin yüksek bağlantı hızına ulaşması, kullanıcı dostu yazılımlar ve uluslararası ulaşımın çok daha kolay hale gelmesi, internet üzerinden yurt dışındaki kullanıcılara satış yapabilmeye olanak tanımaktadır. E-İhracat olarak adlandırılan bu satış modeli, uluslararası piyasalarda küçük büyük birçok yatırımcı tarafından uygulanırken, ülkemizde birçok girişimci bu iş modeli hakkında daha detaylı bir bilgiye sahip olmak için cevap arayışı içindedir.
“E-İhracat nedir? Nasıl yapılır?” sorusuna siz de net bir cevap arıyorsanız, içeriğimizi okumaya devam etmenizi şiddetle tavsiye ediyoruz.
E-İhracat Nedir?
Tanım olarak ihracat, bir mal veya hizmetin yabancı ülkedeki kullanıcılara satışını yapmaktır. Buna karşılık; E-İhracat ise, yabancı ülkelerde bulunan müşterilerden çevrim içi sipariş alma ve ürün veya hizmeti gönderme uygulamasıdır.
E-İhracat satış konsepti, geleneksek ihracat yaklaşımlarına göre birçok dijital avantaj sunmaktadır. Diğer ülkelerde fiziksel bir varlık oluşturmanıza gerek kalmadan, dünyanın dört bir yanındaki potansiyel müşterilere ulaşabilirsiniz.
E-İhracatın sunduğu başlıca diğer imkanlar şunlardır:
- İnternet sitenizde farklı hedef pazarlar için özel linkler tanımlayarak, hedef müşterilerinizin lokasyonlarına göre göre ürün veya hizmet tekliflerinizi özelleştirebilirsiniz. Örneğin, hedef ülkenin dilinde ve para biriminde bilgi sağlayabilirsiniz.
- Ürün veya hizmetlerinizin özelliklerini ve faydalarını; farklı görseller, açıklamalar, teknik ayrıntılar, fiyatlandırmalar, nakliye ve iade politikaları kullanarak vurgulayabilirsiniz.
- Potansiyel müşterilerinize şirket geçmişiniz, personel kadronuz, konumunuz ve işbirlikçileriniz hakkında daha fazla bilgi vererek şirketinizi tanıtabilir ve markanızı oluşturabilirsiniz.
- E-Posta yoluyla uluslararası müşterilerinizle iletişiminizi daha kolay hale getirebilirsiniz. Sorulara anında yanıt verin ve sevkiyat durumuyla ilgili müşterilerinizi düzenli olarak bilgilendirin.
E-İhracata Başlamak İsteyenler için 5 İpucu
E-İhracat faaliyetlerinize başlamadan önce, bazı gereklilikleri göz önünde bulundurmak, daha sonraki adımlarınızı daha sağlam atmanıza yardımcı olacaktır. Bu yolculuğa çıkmadan önce, 5 madde ile yapmanız gerekenler:
E-Ticarete Emin Adımlarla Başlamalısınız
Belki de halihazırda geleneksel satış kanalları ile ihracat ve sadece Türkiye içindeki kullanıcılara online satış yapıyor olabilirsiniz. Böyle bir durumda, uluslararası arenanın gerektirdiği e-ticaret ihtiyaçlarına cevap verecek bir duruma gelmeniz gerekmektedir.
Sürecin hangi aşamasında olursanız olun, dünyanın en iyilerine karşı bir rekabete girişeceğinizi hiçbir zaman aklınızdan çıkarmamalısınız. Bu nedenle, e-ticaret faaliyetlerinizin birinci sınıf kalitede olmasına özen göstermelisiniz.
E-İhracatta başarılı olmak için marka kimliği oluşturmalı ve web sitesi tasarımından, nakliye ve iade politikalarınıza kadar kusursuz bir müşteri deneyimi yaratmalısınız. Aksi takdirde kullanıcılar, rakiplerinizden birini seçme yoluna başvuracaklardır.
Koşmaya Başlamadan Önce Yürümeyi Öğrenmelisiniz
Temel bilgileri öğrenirken, e-ihracat operasyonlarınızdaki aksaklıkların işletmenize büyük zararlar vermesini önlemek için, işe küçük ölçekten başlamak her zaman daha iyi bir tercihtir.
Dünyaca ünlü bir e-ihracat uzmanı, e-ihracat söz konusu olduğunda hızlı adımlar atmanın oldukça yaygın bir hata olduğunu ifade etmektedir. Hiç e-ihracat hatta e-ticaret deneyimi olmayan kişilere, bu konsepti öğrenmeleri için kendilerine bir zaman tanımalarını tavsiye etmektedir.
Müşterilerinizi Yakından Tanımalısınız
İnternet, özellikle pandemi sonrası dönemde online müşteri kapasitesini büyük bir oranda artırarak girişimcilerin önündeki en büyük engellerden birini ortadan kaldırmıştır. Ancak yine de kimi hedef alacağınızı bilmeli, hedef kitlenize uygun bir satış politikası benimsemelisiniz.
Sunduğunuz ürünler ve şirket kaynaklarınız için en iyi pazarları seçerken stratejik davranmalısınız. Müşteri bulma ve ürünlerinizi uygun maliyetlerle alıcılarınıza göndermek için başarılı olma ihtimalinizin yüksek olduğu ülkeleri veya bölgeleri hedeflemelisiniz.
İşte e-ihracat müşterilerinizi yakından tanımak için bilmeniz gerekenler:
- Hedef kitlenizin kültürünü, satın alma alışkanlıklarını ve ödemeye hazır oldukları ücret bedelini öğrenin.
- Web site dilinizi, içeriğinizi ve tasarım konseptinizi hedef müşterilerinize uyarlamayı deneyin.
- Bazı durumlarda ürünlerinizi, yabancı bir müşteriye uyarlamanız bile gerekebilir. Örneğin, ürün ambalajlarınızı veya etiketlerinizi her ülke için farklı tasarlamanız bile söz konusu olabilir.
- Müşterileriniz hakkında en iyi izlenimi, rakiplerinizi daha yakından tanıyarak öğrenebilirsiniz. Sizinkilere benzer ürünler satışta mı, satıştaysa internette nasıl alıcı buluyor?
Uluslararası Düzenlemeler Hakkında Bilgi Edinmelisiniz
Yurt dışında satış yapmak istiyorsanız, yasal gereklilikler hakkında ihtiyacınız olan tüm bilgileri öğrenmeniz gerekmektedir. Ayrıca karınızı en üst düzeye çıkarmak ve maliyetlerinizi en aza indirmek için farklı dağıtım kanallarını da keşfetmelisiniz.
- Gümrük Ücretleri, Harçlar ve Vergiler: Yurt dışına ürün gönderimi yapmak ve bu ürünleri gümrükten sorunsuz bir şekilde geçirmek için ne yapmanız gerektiğini öğrenin.
- Uluslararası Nakliye Masrafları: Nakliye masrafları söz konusu olduğunda önünüzde birden çok seçenek mevcuttur. Hangi dönemlerde zamandan tasarruf edeceğinizi ve hangi durumlarda ekstra ödeme yapacağınızı öğrenmelisiniz. Farklı taşıyıcılar, nakliyeciler ve komisyoncular ile pazarlık yaparak en uygun fiyatı almaya çalışın.
- DropShipping (Fabrikadan Alıcıya): Ürünlerinizi stokta tutmak yerine onları direkt olarak alıcılarla buluşturmayı deneyebilirsiniz. Ürünlerinizi toptancıya aktarmak yerine onları doğrudan müşteriler ile buluşturmak daha karlı bir satış politikası izlemenizi sağlayabilir.
İlerlemenizi Takip Edin
Ziyaretçilerinizin beklentilerini karşılayıp karşılamadığınızı görmek, bir sonraki adımınızı daha bilinçli atmanıza yardımcı olacaktır. Web analitiği araçlarını kullanarak, web site trafiğinizi takip etmeli, hedeflerinize ulaşıp ulaşmadığınızı anlamanızı sağlayacaktır.
Sonuçlarınızı izlemek ve ölçmek, kendinizi sürekli olarak iyileştirebilmeniz için oldukça önemli bir adımdır. Harekete geçin, sonuçlarınızı analiz edin, stratejinizi değiştirin ve ardından bu adımları bir süre sonra tekrar uygulayın.
E-İhracat Nasıl Yapılır?
E-İhracat, birkaç küçük farklılık dışında temel olarak E-Ticaret faaliyetlerine oldukça benzemektedir. İşte, 7 adımda İhracat yapmanızı sağlayacak ipuçları:
- E-İhracat Potansiyelinizi Tespit Edin: E-İhracat için, çok fazla yatırım yapmadan önce, mevcut işleyişiniz ve müşterilerinize sunduğunuz ürün veya hizmetler üzerine düşünmek için biraz zaman ayırmalısınız.
- Bir E-İhracat Planı Geliştirin: Sonraki adımlarınızı planlayarak hareket etmek istiyorsanız, bir ihracat planı hazırlamanız oldukça önemlidir. Detaylı hazırladığınız bir ihracat planı, ticaretin dijital yönlerini de kapsamlı bir şekilde ele almanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca hazırladığınız plana E-İhracat için gerekli belgeleri de eklemeyi unutmamalısınız.
- Ürünlerinizi Farklı Hedef Gruplar için Değiştirin: Dış pazarlardaki tüketicilerin ürün zevklerini ve tercihlerini dikkate alarak, gerekli güncellemeleri ve iyileştirmeleri yapmalısınız.
- Diğer Ülkelere Satış Yapmak için Mevcut Sitenizden Faydalanın: İnternet, sınırlı kaynaklarla işini yürütmek isteyen küçük işletmeler için oldukça önemli bir satış kanalıdır. Birden fazla dil desteği sunarak, farklı ülkelerdeki müşterilerinize ulaşmayı hedefleyin.
- Ürünlerinizi Gönderin: Satış yaptıktan sonra ürünlerinizi doğal olarak müşterilerinize ulaştırmanız gerekmektedir. E-İhracat kargo süreci, bünyesinde uluslararası nakliye işlemlerini barındırdığı için ülke içi taşımacılığa göre biraz daha karmaşık olabilmektedir. Yurtdışına ürün göndermeden önce, farklı nakliye firmalarından fiyat teklifi isteyerek, size en uygun seçenek ile yola devam edebilirsiniz.
- Ödemeleriniz Teslim Alın: Ürün veya hizmetlerinizi sevk etmeden önce çevrimiçi ödeme almak için gerekli düzenlemeleri yapmak ödeme işlemlerinizi ciddi derecede kolaylaştıracaktır. Online ödeme alma alternatifleri, internet üzerinden ödeme ve para transferi yapılmasına imkan kılan üçüncü parti kredi kartı şirketlerinden, online fon transfer hizmetlerinden ve ön ödemeli kredi hizmetlerinden oluşmaktadır. Ancak bu tarz hizmetlerin tümü, her ülkede aktif olarak kullanımda değildir.
- Satışlarınızı Faturalandırın: E-Fatura, elektronik ortamda hazırlanan bir fatura türüdür. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı üzerinden İhracat E-Fatura Portalı’na kayıt olmalısınız. Bu sayeden tüm satış işlemleriniz için kolaylıkla ihracat E-Fatura’sı oluşturabilirsiniz.
E-İhracat Destekleri
E-Ticaret ve e-ihracat satış modellerinin önemi ve gerekliliği pandemi ile birlikte değişen yaşam koşullarıyla daha anlaşılır oldu. İşte, e-ihracat yapan veya yapmaya hazırlanan girişimcilerin, iş hayatını kolaylaştıracak devlet destekleri…
Yurt Dışı Pazar Araştırması Gezi Desteği
Herhangi bir kitle seyahat aracı ile yapılan ulaşım ve konaklama masraflarını karşılayan Yurt Dışı Pazar Araştırması Gezi Desteği için şu şartlar aranmaktadır:
- En çok iki çalışan,
- En fazla 10 gün,
- Tek seferde en fazla 3 ülke.
Devlet destek oranı, her gezi başına yaklaşık yüzde 70’i bulmaktadır. Gezi başına 5.000 Dolar’a kadar destek alınabilirken, bir yıl içinde en fazla 30 ülke devlet desteği ile gezilebilmektedir.
Belge Alım Desteği
Destek oranı yüzde 50 civarında olan Belge Alım Desteği’nin kapsamında şu masraf kalemleri yer almaktadır:
- Belge inceleme masrafları,
- Doküman kullanım giderleri,
- Belgelendirme masrafları,
- Zaruri kayıt masrafı,
- Danışmanlık masrafı,
- Yenileme giderleri,
- Eğitim masrafları
Yurt Dışı Fuar Desteği
E-İhracat faaliyetlerini sürdürün şirketlerin yurtdışında gerçekleştirecekleri fuar masrafları için, masrafların yaklaşık yüzde 50’si için destek ödenmektedir. Ancak destek oranları nitelik farklılıklarına göre fuarlar arası değişim göstermektedir. Örneğin genel fuarlar ile sektörel nitelikli fuarlara ödenen destek tutarları birbirinden farklıdır. Uluslararası prestiji yüksek fuarlar en fazla 2 yıl boyunca desteklenmektedir.
Marka Tescil ve Korunma Desteği
Bu destek türü, yurt içinde hâlihazırda tescillendirilmiş markaların, yurtdışında da tescil edilmesi ve tescillerinin korunması için yapılacak masrafları içermektedir. Marka için başka bir tescil olup olmadığının araştırılması ve patent bürosu hizmetleri gibi giderler desteklenmektedir.
Yapılmış bir tescilin yenilenmesi ile ilgili giderler ise bu destek paketinin içinde yer almamaktadır.
Yurt Dışı Birim Kira Desteği
Esasında; e-ihracat yapmak için, yurtdışında fiziksel bir varlık göstermeye gerek yoktur. Ancak yine de, ihracat yapılan ülkede fiziksel olarak da var olmak isteyen girişimciler için Yurtdışı Birim Kira Desteği sunulmaktadır.
Yurt dışında faaliyetlerde bulunan şirketler için; vergi, resim ve harç giderleri de dahil olmak üzere brüt kira ve komisyon harcamaları desteklenmektedir. Mağaza, kiosk, ofis, reyon ve depo destek oranları ise şöyle olmaktadır;
- Ticari şirketler için yüzde 40
- Ticari – Sınai şirketler için ise yüzde 50
E-İhracat Siteleri
Kendi web siteniz üzerinden e-ihracat yapmak, piyasada popüler olmuş bir pazaryerine kıyasla nispeten daha zordur. Çünkü, özellikle yeni başlamış bir web sitesinin arama motorlarında üst sıralarda çıkarak müşterilerine ulaşması için belli bir zaman geçmesi gerekmektedir.
İşte, uluslararası arenada hızlı bir atılım yapmanızı yardımcı olacak birbirinden ünlü E-İhracat siteleri:
Amazon
Dünya çapında aylık aktif 300 – 400 milyon kullanıcı sayısına sahip Amazon, dünya genelinden kullanıcılara ulaşabilmeniz için oldukça güçlü bir pazaryeridir.
Kayıt ücreti, teminat gibi gider kalemleri yoktur, yapılan satışlardan komisyon alınmaktadır.
eBay
Dünya genelinde 30’dan fazla ülkede hizmetlerine devam eden ABD merkezli bir pazaryeridir. Dünya çapında aylık 110 milyon aktif kullanıcısı vardır. Depolama hizmeti mevcut değildir ancak küresel nakliye yardımı sunulmaktadır.
AliExpress
Çin merkezli bir pazaryeri olan AliExpress, ayda 732 milyon kullanıcı tarafından ziyaret edilmektedir. Aylık 65 milyon aktif kullanıcıya sahip olduğu gibi, satıcılara lojistik, kolay ödeme gibi avantajlar sunmaktadır.
Trendyol
Türkiye’nin en büyük pazaryerlerinden biri olan Trendyol, yaklaşık bir yıl önce yurtdışına açılarak Avrupa’da da faaliyet göstermeye başlamıştır. İtalya, Almanya, Fransa, Birleşik Krallık olmak üzere toplamda 27 ülkede satış yapılabilmesine olanak sağlamaktadır.
Etsy
Dünya çapında 56 milyon kullanıcı sayısına sahip Etsy, yoğunlukla ABD, İngiltere, Kanada, Almanya gibi ülkelerde faaliyet göstermektedir. Her türlü elişi ürünü de kapsamak üzere birçok ürün kategorisinde satış yapılabilmesi mümkündür. Ancak, satıcılara depolama ve nakliye gibi hizmetler sunmamaktadır.