Canonical – Kanonik URL Nedir?

Canonical – Kanonik URL Nedir?

Kanonik Ne demek ( Canonical ) Nedir?

Canonical URL, bir web sayfası için belirlenen resmi veya standart URL adresidir. Bu URL, diğer benzer veya aynı içeriğe sahip web sayfalarının hangisiyle eşleştirileceğini belirler ve arama motorlarının bu içeriğin nasıl indeksleneceğine karar vermesine yardımcı olur. Canonical URL kullanımı, aynı içeriğin birden fazla URL adresinde yer aldığı durumlarda, bu içerik için belirlenen resmi URL adresini belirtmek için kullanılır.

Canonical Nasıl Kullanılır?

Canonical URL, HTML kodlarında belirlenen bir meta etiketi olarak kullanılır. Aşağıdaki şekilde görülebilir:

 <link rel=”canonical” href=”https://www.example.com/canonical-page.html”>

Bu meta etiketi, belirlenen resmi URL adresinin diğer benzer veya aynı içeriğe sahip web sayfalarından farklı olduğunu ve arama motorlarının bu resmi adresi indekslemelerini istediğini belirtir. Canonical URL kullanımı, aynı içeriğin birden fazla URL adresinde yer aldığı durumlarda, bu içerik için belirlenen resmi URL adresini belirtmek için kullanılır.

Canonical URL , orijinal olarak tanımlanan ve orijinalin içeriğini alan diğer sayfaları dizine eklememeleri için arama motorlarına bildirilen bir sayfanın adresidir. Web’de her yerde meta kanonik, kanonik etiket, rel kanonik ve hatta kanonik etiket olarak adlandırılan şeydir. HTML koduna eklenen ve arama motorlarına sayfanın standart link olduğunu gösteren bir etikettir.

Canonical URL, arama motorlarının orijinal olarak kabul etmesi istenen bir sayfanın adresidir

İnternette editoryal içerikle ilgili neredeyse yaygın bir sorun var. Bir metin, hatta bir sayfa, tanıtım amacıyla veya intihal fenomeni tarafından olduğu gibi veya diğer web sitelerinde zorlukla dönüştürüldüğü gibi hızla kopyalanır ve yeniden yayınlanır.

Arama motoru algoritması yinelenen içeriği sevmez ve SERP’lere (arama sonuçları sayfaları) erişimini engelleyerek cezalandırır. O zaman asıl endişe, orijinal sayfanın, Google bot gibi botlar tarafından yinelenen sayfalardan biri ile karıştırılma riskini taşımasıdır. Bu sorunun üstesinden gelmek için Google arama motoru, web yöneticisine, orijinal sayfayı oluşturulduğundan itibaren standart olarak belirtmek için bir çözüm sunar.

Web yöneticisi, adresi <link rel=”canonical” href=”https://yemlihatoker.com/canonical-kanonik-url-nedir/”> biçiminde ve <head> ile etiketleri arasında Google’a gösterecektir. </head>. Bu, orijinalden sonra oluşturulan benzer sayfaları orijinal olmayan olarak tanımasına ve sayfa indeksleme işlemi sırasında yalnızca sahibini dikkate almasına olanak tanır. Bu seçim iki kat faydalıdır: orijinal içeriğin hakkını verir ve arama motorunun veritabanında dizine eklenmiş sayfaların aşırı yüklenmesini önler.

Açıkçası, ideali sitenizin tüm sayfalarını kanonize etmek olacaktır. Bir yandan, dahili yinelenen sayfalar oluşturmanız gerektiğinde, yani örneğin bir ürün dosyasında olduğu gibi bir sayfayı n kez çoğaltmanız gerektiğinde, Google tarafından en fazla dizine eklenmemesi için bu gereklidir. SEO açısından değerlidir.

Bu, aynı zamanda, bu sayfanın metninin, içeriklerinin oluşturulması için diğer editörler tarafından devralınması muhtemel olduğunda ve özellikle belirli robotların, diğer siteleri beslemek için otomatik olarak içerik çalmak üzere görevlendirildiği durumlarda yararlıdır. Bu, belirli bir sorgu için motorun arama sonuçları sayfalarında göstereceği standart sayfa olacaktır.

Bu çözümün, motoru başka bir sayfa yerine bir sayfa seçmeye zorlayan 301 yönlendirmesi ile çok benzer olduğu belirtilmelidir. Aradaki fark, Canonical URL’in yalnızca arama motorları için olması ve 301 yönlendirmesi arama motorlarını ve kullanıcıları eski bir sayfadan yeni bir sayfaya gönderirken dizine eklemek içindir, bu daha çok bir güncellemeye benzer.

Bu ayrımı yapmanın faydası, kullanıcıları veya arama motorlarını yeniden yönlendirmek için teknik seçiminin uygunluğunda yatmaktadır.

blog author

SEO Uzmanı Yemliha Toker

Author

Profesyonel SEO Uzmanı ve E-ticaret uzmanıyım. https://yemlihatoker.com web adresim aracılığı ile SEO hakkında yanlış bilinen gerçekleri bildirmek ve SEO'yu öğrenmek isteyen herkese yardımcı olmaya çalışıyorum.