İnternet ile ilgileniyorsanız, en azından bir tane popüler web tarayıcısını bilmelisiniz. Web tarayıcıları aracılığı ile internet sayfalarına erişim sağlanır ve işletmenize ait olan web siteleri, email hesaplarıyla yapılan işlemler gibi bir çok farklı aktivite gerçekleştirilebilir. Eğer ilgili bilgiye sahip olmak istiyorsanız, browser terimini de bilmelisiniz. Bu yazımızda, browser ile ilgili tüm merak edilen detayları bulabilirsiniz.
Browser Nedir?
Browser ya da internet sayfalarının erişimini sağlayan yazılım ve programlar tarayıcı olarak bilinirler. Tarayıcılar, internet kullanıcılarının web sitelerinden alınan içerikleri görüntülemelerine ve sunuculara bağlanmalarına olanak tanır. Bu programlar sayesinde kullanıcılar internet sitelerini ziyaret edebilirler. Kullanıcılar, görüntüleri ve metinleri tarayıcısını kullanarak web sayfalarında görebilirler. Bu nedenle, tarayıcılar kullanıcıların web sayfalarına erişmesini sağlayan temel yazılımlardır. Internet Explorer, Firefox, Safari ve Google Chrome gibi en popüler tarayıcılar bilinmektedir.
Her tarayıcının kendine özgü yorumlama özelliği mevcuttur. Dolayısıyla aynı web sitesi, farklı tarayıcılarda farklı görünebilir.
Browser Nasıl Çalışır?
Tarayıcı, öncelikle adres çubuğuna yazılan URL bilgisini kabul eder ve sonra kaynağı çağırır. Daha sonra, kaynaktaki içeriği işleyerek kullanıcıya sunar. Tarayıcılar, aslında kullanıcı ve içerik arasında bir köprü görevi görürler.
Tarayıcıların çalışma prensipleri dört ana kategoride değerlendirilir. Bu kategoriler şunlardır:
Kaynağı Çağırmak
Kaynağı İşlemek
Kaynağı Görüntülemek
İçeriği Depolamak olarak bilinir.
Kaynağı Çağırmak
Başlık çubuğuna girdiğiniz URL ile ilgili içerik, geniş bir ağ katmanında bulunur. Kullanıcılar tarayıcılarda URL’yi yazarak arama yaptıklarında, HTTP/FTP protokolleri kullanılarak kaynak bulunur. Tarayıcı, kaynağın içeriğine ait verileri oluşturma alt sistemi adı verilen araç alt sisteminden byte boyutunda alır ve bu içeriği önbelleğe alır.
Kaynağı İşlemek
Tarayıcılar, çağırdıkları verileri işlemeye başlar ve kaynağı işlerken üç farklı alt sistem kullanır: İşleme motoru, JavaScript motoru ve arka plan sistem.
İşleme Motoru
Verileri işleme motoru, ağ katmanından aldığı verilerin görüntülenebilir hale getirilmesini sağlar. İşleme motorunun işlediği dosyalar arasında HTML, XML ve görsel dosyalar yer alır. Bu motorun birinci görevi ise kaynaktaki kodları DOM olarak adlandırılan bir yapıya dönüştürmektir. DOM ağacı da, verilerin doğru bir şekilde işlenmesine ve sunulmasına yardım eder. Bu paragraf şu şekilde paraphrase edilebilir: Temel anlamıyla, bu ağaç arka planları ve renkleri görünür kılan CSS özelliklerini içerir.
Her internet tarayıcısı farklı işleme motorunu kullanabilir. Örneğin, Google Chrome ve Opera Blink işleme motorunu kullanırken, Microsoft Edge ise EdgeHTML işleme motorunu kullanır.
JavaScript Motoru
JavaScript motoru, görüntüleme sürecini başlatmak için JavaScript kodunu işleyen bir yapıdır. Motor, veritabanı yönetiminden sunucu ayarlamalarına kadar arka planda çalışarak işlev görür. Bellekte JavaScript verileri işlenirken çağrı yığınında da yer alır. Gerçekleştirilen işlemleri düzenleme görevinin yanı sıra veri alımı ve düzenleme sürecini optimize etme işlemleri de temel görevleri arasındadır. Tarayıcılar, farklı JavaScript motorları kullanır;örneğin, Google Chrome’un Chrome V8 motoru ile Mozilla Firefox’un SpiderMonkey motorunu kullanmaktadır.
Kaynağı Görüntüleme
Bu grupta kullanıcı ve kaynak birbirleriyle karşı karşıyadır. Tüm verileri çağırdıktan ve işledikten sonra, sıra kullanıcının kaynağı görüntülemesine gelir. Burada arayüzler ve tarayıcı motorları devreye girer. Tarayıcılar sayesinde sunulan arayüzler kullanıcıya gösterilir. ileri, geri, açma, kapama ve kaydetme işlevleri ana kaynaklardır ve verilerin görüntülendiği yerlerdir. Bu alanda belirli bir standart yoktur, bu yüzden her tarayıcı kendine özgü bir arayüz kullanabilir. Bu nedenle Chrome ile Safari arasında büyük bir arayüz farkı vardır.
Tarayıcının alt sistemi, kullanıcının kaynak dosyalarıyla doğrudan etkileşim kurabilmesini sağlar. İşleme motoru ve JavaScript motoru tarafından işlenen verileri, kullanıcıya iletmektedir.
İçeriği Depolama
Her internet tarayıcısı sınırlı bir depolama alanına sahiptir ve kaydedilen veriler, bağlantı kesilmesi durumunda kullanıcının kaynağa daha hızlı erişebilmesini sağlamak için önbellekte saklanır. Bu veriler, yerel dosyalarda çerezler olarak tutulur. Oturum verileri, WebSQL verileri, IndexedDB dosyaları ve AppCache verileri arayüzde saklanan ve depolanan verilerdir.
Özel olarak temizlenerek, bu verilerin yok edilmesi gerekmektedir. Depolama sınırı, her nesne için 5 MB ve her site için 50 MB olarak ayarlanmıştır.
En Popüler Tarayıcılar
Daha önce de üzerinde durduğumuz gibi, birçok internet tarayıcısı mevcuttur. Sizler için en popüler olanlarını araştırdık.
Google Chrome
Bu tarayıcı tamamen ücretsiz bir şekilde hizmet vermektedir. Açık kaynak kodlu olduğu için pek çok yazılımcı tarafından kullanılmaktadır. Google Chrome, Microsoft Windows, MacOS, Linux, iOS ve Android işletim sistemleriyle sorunsuzca çalışabilmektedir. Tarayıcının en önemli faydaları, kapsamlı platform desteği, yüksek işlevsellik ve uzantılarla zenginleştirme seçeneği sayesinde yüksek performans elde edebilme olasılığıdır. Kolay kullanımıyla en popüler tarayıcılar listesinde yer almaya hak kazanmıştır.
Opera
Opera Software tarafından geliştirilen, en yüksek kullanım oranına sahip web tarayıcısı Google Chrome’dan sonra Opera‘dır. Opera, özelleştirilebilir yapısı ve eklenti sunumlarıyla ilgi çekicidir. Ayrıca VPN hizmeti sunarak kullanıcılara hizmet vermektedir. Birçok yararlı eklenti sunan bir engelleyici gibi davranıyor. Bu web tarayıcısı, Microsoft Windows, Linux, MacOS işletim sistemleri yanı sıra Android ve iOS işletim sistemlerine özel olarak tasarlanmış mobil tarayıcısı ile kullanıcılarına hizmet sunmaktadır. Opera aynı zamanda estetik bir arayüzle gelmektedir. Opera’nın kullanıcılardan beğeni kazanması, basit ve estetik bir arayüzü sayesinde gerçekleşiyor ve birçok kişi Opera’yı tercih etmektedir.
Mozilla Firefox
Mozilla Firefox dünya genelinde yaygın olarak kullanılıyor ve güvenlik konusunda da oldukça güçlü bir tarayıcı olarak biliniyor. Mozilla Firefox, 2002 yılında sunulmuş olan açık kaynak kodlu bir internet tarayıcısıdır. Kullanıcılarına gizlilik açısından önem verenler tarafından tercih edilir; kişiselleştirme eklentileri ve temalar sunarak, kullanıcıların tarayıcısını farklılaştırmalarına izin verir. Mozilla Firefox, dünya genelinde en sık kullanılan tarayıcılardan biridir ve yüksek güvenlik standartları ile de tanınmaktadır. hepsine uyumlu olarak kullanılabilir. Son derece hızlı ve kullanımı kolaydır. Kullanıcılar arasında yaygın olarak kullanılan bir tarayıcının dikkatle incelenmesi gerektiği göz önüne alındığında, bu tarayıcının modası hiç geçmeyecek gibi duruyor. Son yıllarda gerçekleştirilen güncellemeler sayesinde ekleri ve uzantıları iyileştirilmiş özelliklerinden dolayı performansını arttıran tarayıcı, en sevilen ve Varsa tercih edilen tarayıcılar arasında yer almaktadır. Bu tarayıcı Windows, MacOS, Linux, Android ve iOS işletim sistemleri ile uyumludur. Hızlı ve kolay bir kullanım sunmaktadır. Kullanım açısından söylenmek gerekirse sevilen bir tarayıcının incelenmesi gerektiğinde bu tarayıcının modası asla geçmeyecek gibi görünmektedir. Tümü kullanılabilir.
Safari
Safari, 2003 yılında teknoloji lideri Apple tarafından yapılmış ve bu zamandan beri kullanıcılarının beğenisini kazanmış ve hiç değişmemiştir. Apple, safari için müthiş bir hız ve gelişmiş bir gizlilik ayarları tanımladı. Safari’nin ileri seviyede gizli olmasını kullanıcılar çok seviyor. Safari, sıklıkla tercih edilen bir internet tarayıcısıdır. Özellikle iOS 15 güncellemesi ile birlikte kullanıcılarının gizlilik ve güvenlik endişelerini en üst seviyede tutan Safari, tam not almıştır. Apple ekosisteminde bulunan cihazlar tarafından kullanılan Safari, WebKit yerleşim motoruna dayanmaktadır.
Yandex
Yandex Mail ve diğer Yandex hizmetleri ile entegre edilmektedir. Aranacak kelime veya ifadelerden belirli bir sonuç elde etmek için çoklu motorlu arama da sunulmaktadır. Kullanıcılar ayrıca tema seçenekleri, gizlilik ayarları ve okuma modu gibi özelliklere de erişebilmektedir. Kullanıcı deneyimlerini en yüksek seviyede tutmak için Çeviri benzeri eklemeleri kullanmayı amaçlamaktadır.
Microsoft Edge
2016 yılında kullanıma sunulan Microsoft Edge, önceki tarayıcılarından biri olan Microsoft Explorer’ın yerini almaktadır. Tamamen yenilenen tasarımıyla dikkat çeken bu web tarayıcısı hız ve güvenlik açısından da öne çıkmaktadır. Kullanıcıların tamamından olumlu puanlar almaktadır.
Brave
“Brave“, diğer Chromium tabanlı web tarayıcıları arasında dikkat çekiyor. Çünkü, çapraz platform desteği sunuyor. Ayrıca yüksek hız ve reklam engelleme gibi avantajları rakiplerinin önüne geçmeyi sağlıyor. Chrome eklentileri için sunulan destek de oldukça iyidir.” Brave teması oldukça sınırlıdır ancak beğendiğiniz herhangi bir temayı Chrome’u kullanarak kolayca indirebilirsiniz.