SEO işiyle uğraşıp da herhalde şimdiye kadar “backlink” terimini duyup öğrenmemiş kimse yoktur. Ancak SEO’ya yeni başlayanlar backlink nedir sorusunu mutlaka sorma gereği hissediyorlardır çünkü SEO çalışmalarında backlink, olmazsa olmaz bir ihtiyaçtır.
SEO çalışmaları iç, dış ve teknik olmak üzere 3 kategoriye ayrılmaktadır. Backlink ise dış SEO çalışmalarında en çok ihtiyaç duyulan ve aranan şeydir. Ancak tabi ki her backlink fayda sağlar, kullanılabilir diye de bir kural yoktur. İşte bu karmaşıklığı ortadan kaldırmak için gelin şimdi backlink’i yakından ve detaylı inceleyelim.
Backlink Nedir?
Backlink, bir web sitesine başka web sitelerinden verilen referans niteliğinde bir geri bağlantıdır.
İngilizce Back ve Link kelimelerinden oluşan terimi direkt Türkçe’ye çevirmek istediğimizde Geri Bağlantı anlamı çıkar ama SEO uzmanları ve çalışanları direkt orijinal adıyla backlink terimini kullanmayı tercih ederler.
Backlink aslında web siteleri arasında bir referans sistemidir. Gündelik hayatta nasıl ki bildiğiniz ve güvendiğiniz insanlardan bir doktor, avukat vb. birini tavsiye etmesini istersiniz de size birini önerip önerdiği kişiye referans olursa backlink de bunun web siteleri arasındaki referans ilişkisidir.
Örnekleyecek olursak; diyelim ki yeni bir web sitesi açtınız ve web sitesinin kendi kategorisinde öne çıkmasını istiyorsunuz. Bunun için web sitesi sahibi olan eşiniz, dostunuz ve arkadaşınız kim varsa kendi web sitelerinde sizin web sitenizden bahsetmesini ya da link vermesini istediniz. İşte bunun adı backlinktir.
Backlink Ne İşe Yarar?
Backlink en kısa tabiriyle bir web sitesine referans verilerek o web sitesinin kategorisinde öne çıkmasını sağlamaktadır.
Aynı kategoride 2 web sitesinin olduğunu düşünelim. 2 web sitesi de aynı sunucuda ve aynı kalitede içeriklere sahip ve hem iç hem de teknik SEO çalışmalarını eksiksiz ve kusursuz bir şekilde yapmış olsun. Bu 2 web sitesinden hangisi Google arama motorunda daha önce çıkar? Hemen söyleyelim, hangi sitenin backlinki daha güçlüyse o site öne çıkacaktır.
Farkettiyseniz hangi sitenin backlinki daha çoksa demedik, hangisinin backlinki daha güçlüyse dedik. Peki neden böyle bunu söyledik? Çünkü backlink gücü backlink sayısından değil backlink kalitesinden ve alakasından gelmektedir. Bu nedenle de her backlink işe yarardır, faydalıdır gibi bir durum söz konusu değildir.
Madem öyle bir backlinkin kaliteli ve alakalı olup olmadığını nasıl anlarız? Alakalı olduğunu anlamak çok kolay çünkü eğer backlink alacağınız web sitesi sizinle aynı kategoride veya yakın kategoride bir web sitesiyse kesinlikle alakalıdır. Kalite kısmı ise bazı etkenlere dayalıdır.
Bir backlinkin kalitesini ölçmek için backlink alınacak web sitesinin analiz edilmesi gerekir. Ahrefs, Semrush, MOZ gibi SEO araçları bir web sitesini analiz etmekte ve bu web sitesinden alınacak backlinkin ne kadar kaliteli olacağını tespit etmekte oldukça faydalıdır ama bu araçlar da belli bir sistematiğe göre hareket ettiği için %100 güvenilir değillerdir.
Backlink Türleri Nelerdir?
Backlink, kendi içerisinde birden fazla kategoriye ayrılmaktadır. Bu kategorilerden en çok bilinenleri ve kullanılacak olanları dofollow, nofollow, ugc ve sponsored olarak tanımlanan backlinklerdir.
Her birini tanımlamadan önce bu kategorilerin nasıl belirlendiğinden bahsedelim, bir web sitesi başka bir web sitesine link verirken HTML kodları arasında etiketi kullanır ve “href” alt etiketine hedef siteyi yazar. Rel alt etiketine ise o bağlantının hangi kategoride olduğunu “rel=dofollow” veya “rel=nofollow” gibi belirterek Google başta olmak üzere arama motorlarının bu backlinki kategorilendirmesini sağlar.
Dofollow backlink, en çok kullanılan ve tercih edilen backlink türüdür. Hatta yaygınlığından dolayı eğer bir backlink verilirken rel alt etiketi ile bir kategori belirlenmemişse o backlink, dofollow olarak değerlendirilir. Dofollow backlinkler arama motorlarına şu mesajı verir; “benim web sitemin değerini olduğunu gibi bu backlinki verdiğim siteyle paylaşabilirsin, çünkü bu siteye güveniyorum.” İşte bu nedenden dolayı dofollow backlink almak oldukça önemlidir.
Nofollow backlink, en çok kullanılan ve tercih edilen ikinci backlink türüdür. Bu backlink türü genellikle güvenilmeyen veya istemeyerek mecburiyetten backlink verilen web siteleri için kullanılır. Arama motorlarına ise şu mesajı verir; “bu web sitesine güvenmiyorum, bu yüzden de benim değerimi bu web sitesine taşıma.” Bu özelliğinden dolayı olabildiğince az sayıda nofollow backlink almak ve backlink verilecekse mümkün mertebe nofollow olarak vermek önemlidir. Kısa ve faydalı bir bilgi vermek gerekirse Vikipedi gibi dünyaca ünlü ve güçlü web sitelerinin tüm backlink çıkışları nofollow’dur.
UGC backlink ise internet kullanıcıları tarafından haber ve makale altlarındaki yorumlarda oluşturulan backlink türleridir. User Generated Content kelimelerinin kısaltmasından gelen UGC backlink, arama motorlarına şu mesajı verir; “bu backlink benim tarafımdan değil kullanıcılar tarafından oluşturuldu, bu nedenle de bu backlinkten ben sorumlu değilim, site değerimi de eğer uygun görüyorsan aktar.” UGC backlink almak doğal akış açısından önemlidir ama yine de dikkatli olmak lazım.
Son olarak sponsored backlink, adından da kısmen tahmin edilebileceği gibi sponsorlu backlink türüdür. Yani ücreti karşılığında bir haber ya da makale yayınladıysanız o makaledeki backlinklere bu etiketi verirsiniz ve arama motorlarına bunun sponsorlu bir çıkış olduğunu bildirirsiniz.
Backlink Nasıl Alınır?
Backlink alabilmenin iki yolu vardır ve bu neden dolayı backlinkler alınış türüne göre doğal ve yapay olmak üzere iki kategoriye ayrılır.
Doğal backlinkler en faydalı backlink türleridir çünkü doğal akışında alınır ve arama motorları buna önem verir. Diyelim ki çok detaylı ve faydalı bir makale yazıp yayınladınız ve birçok ziyaretçi gelip bun makaleyi okuyarak beğendi ve web sitenizi referans göstererek kendi web sitelerinde yayınladılar. İşte bu doğal backlinktir.
Doğal backlink çok faydalı olsa da alması o kadar kolay değildir. Bu nedenle kendiniz de yapay diyebileceğimiz şekilde backlink alabilirsiniz. Bunun için ilk yapılabilecek şey web sitesi sahibi olan yakınlarınızdan rica etmektir. İkinci yapılabilecek şey başka web sitelerini kullanıcı gibi ziyaret ederek profil bilgilerinizde ya da yorumlar alanında backlink oluşturmaktır. Üçüncü yapılabilecek şey ise backlink satın almaktır.
Hangi yöntemi denerseniz deneyin backlink alırken dikkat etmeniz gereken iki faktör bulunur; bu web sitesi sizin web sitenizle aynı ya da yakın bir kategoride mi ve bu web sitesinin backlink gücü iyi mi?
Kategori kısmından zaten yukarıda bahsetmiştik. Kalite kısmını ise çözebilmenin yolu yine yukarıda bahsettiğimiz Ahrefs, Semrush, MOZ gibi araçlarla bu web sitelerini analiz etmektir. Analiz ettiğinizde yüksek değerlerle karşılaştığınızda ve anormal bir durum söz konusu değilse o web sitesinin backlink gücü var demektir. Hemen değerlendirip kendi web sitenizi güçlendirebilirsiniz.
Backlink alırken güçlü ve kaliteli backlink almak önemlidir çünkü kalitesiz ve hiçbir değeri olmayan backlinkler web sitenize fayda sağlamayacağı gibi ciddi zararlar verir. Tabi böyle bir durumu siz yaşamak istemeyebilirsiniz ama rakipleriniz varsa veya sitenize saldırı düzenleniyorsa bunu başkaları da yapabilir ve web sitenizi aramalarda geriye atabilir ya da web sitenizi tamamen arama motorlarından silebilir.
Backlinkin ne kadar önemli olduğunu anladıysak bu durumda konuyu toparlamak adına kısaca şunları söyleyelim:
- Olabildiğince kaliteli, güçlü ve dofollow backlinkler almaya gayret gösterin,
- Başkaları tarafından verilen backlinkleri incelemek için mutlaka bir SEO aracı ile web sitenize gelen backlinkleri düzenli olarak takip edin,
- Eğer web sitenize zarar verecek nitelikte backlinkler tespit ederseniz hemen Disawow aracı gibi araçlarla arama motorlarına bunu bildirin,
- Backlink aldığınız sayfalardan silinen veya değiştirilen varsa mutlaka 301 gibi yönlendirme kodları ile gerekli yönlendirmeleri yapın.
Bunlara dikkat ettiğiniz sürece backlinklerden zarar görmek ve maksimum faydayı sağlarsınız. Ama dikkat etmezseniz eğer Google cezalarına maruz kalarak web sitenizi kaybedebilirsiniz.