Görselle arama
Haber niteliği taşıyan çekim görüntüleri internette ortaya çıktığında, görüntülerin sahipliğini üstlenme ve görüntüleme sayısı biriktirme rekabetine sayısız kopyası da katılır. Tersinden görsel arama, görüntünün doğrulanmasının en hızlı ve kolay adımıdır, yapmanız gereken ilk kontrol de her zaman bu olmalıdır.
Örneğin, fil dişi için kaçak avlanma hakkında bir haber yapıyorsunuz ve yakın zamanda Nairobi Ulusal Parkı’nda öksüz yavru fil sayısında görülen artışı gösteren bir gönderiyi doğrulamak istediniz, bu durumda işe tersinden görsel arama yaparak başlayabilirsiniz.
Bir fotoğrafın kullanıldığı tüm yerleri bilmek veya ona benzer resimler bulmak, fotoğrafın kaynağını ve özgünlüğünü doğrulamanıza yardımı olur. Online görseller hakkında daha fazlasını öğrenmenin iki basit yolu vardır.
Google Chrome’da, herhangi bir görselin üzerine sağ tıklayın ve Google içinde resim ara’yı seçin.
Başka tarayıcılarda, images.google.com adresine giderek, kamera simgesi’ni tıklayıp görseli bilgisayarınızdan yükleyebilir veya görsel URL’sini girerek o resim için arama yapabilirsiniz
Görselin doğruluk kontrolüne giriş
Görselle arama yaptıktan sonra, görselin nerede ve ne zaman yayınlanmış olduğunu araştırabilirsiniz.
Sonuçlarınızı tarihe göre sıralamak için, Araçlar’ı tıklayın.
Zaman’ı seçerek, özelleştirilmiş tarihler için geçen saatten geçen yıla kadar uzanan bir aralıkta parametreler kurun.
Fotoğrafın ortaya çıktığı en önceki tarihi bulana kadar sonuçlarınızı geliştirmeye devam edin.
Çoklu görseller ve video küçük resimleri
Doğal afetler, isyanlar ve uçak kazaları gibi büyük olayların ardından, aynı görüntünün birçok benzeri ortalıkta görülür, bu yüzden orijinal haber raporlarını bulmak, kaynağı yanlış gösterilmiş içerikleri belirlemeye yardımcı olur.
Eğer resmi bilgisayarınıza kaydettiyseniz, Google Görseller ana sayfasındaki kamera simgesine tıklayıp Görsel yükleyin’i ve ardından Dosya Seç’i seçin.
Google, resminize eşlik eden bir En İyi Tahmin sonucu da önerecektir.
Eşleşen görüntüler içerebilecek sayfaları görüntülemek için ekranı aşağı kaydırın.
Mobil cihazda Tersinden Görsel Arama
Akıllı telefonunuzda yüklü Google Chrome uygulaması ile anında doğrulama yapabilirsiniz.
Derhal araştırmak isteyeceğiniz bir uyuşturucu baskını hakkında sıcak gelişme uyarısı aldığınız bir anda sahada görev yapmakta olabilirsiniz. Hemen telefonunuza uzanıp bir tersinden görsel arama gerçekleştirebilirsiniz.
Açılır diyalog kutusu görüntüleninceye kadar resim üzerine basılı tutun, sonra Google’da Bu Resmi Ara’yı seçin.
Tersinden görsel arama hakkında daha fazla bilgi edinmek için, YouTube’daki SSS videomuza göz atın.
Hemen izleyin >
Ağır işleri tarayıcınıza yaptırın
Terörist propagandalarından ünlüler hakkında şakalara varıncaya kadar sosyal medya, değiştirilmiş ve yanıltıcı içeriklerle doludur. Doğru uzantılar yüklü olduğunda, Google Chrome bir fotoğraf veya videonun doğruluğunu incelemenize, onaylamanıza veya çürütmenize yardımcı olan bir doğrulama panosuna dönüşür.
Tüm ayarlarda, yer işaretlerinde ve temalarda olduğu gibi uzantılarınızı da kişiselleştirdikten sonra hepsi kullanıcı hesabınızla senkronize edilir, böylece Chrome yüklü olan herhangi bir cihazda oturum açtığınız zaman, deneyiminizi aynen sürdürebilirsiniz. Chrome, gazeteciler için paha biçilmez bir araçtır.
Bir uzantı eklemek için, chrome.google.com/webstore adresindeki Google Chrome Web Mağazası’na gidin.
İstediğiniz uzantıyı bulun ve Chrome’a Ekle’yi tıklayın.
Daha sonra Uzantı ekle’yi tıklayarak yükleyin.
EXIF veri görüntüleyicilerinin kurulması ve kullanılması
Artık uzantıların nasıl yükleneceğini öğrendiğinize göre, gazetecilerin gözdesi olan bazılarına bir göz atın.
“Send to Exif viewer” isimli araç doğruluğu, ayrıntıları ve kullanım kolaylığından dolayı oldukça gözdedir. Bir fotoğrafı doğrudan buradaki siteye yükleyebilir ya da en yüksek verimi almak için “Send to Exif viewer” Chrome uzantısını ekleyebilirsiniz.
- Yüklenmiş uzantı ile, bir resmin çekildiği anın zamanı, tarihi ve yerini görmek için resmi sağ tıklayıp Resim meta veri görüntüleyicisine gönder’i seçmeniz yeterli. Sosyal ağların çoğu EXIF verilerini söküp çıkardığı için bu bilgileri görmek her zaman mümkün olmayabilir, yine de burası başlamak için iyi bir yerdir.
Tüm web sayfalarının metin bölümlerini çevirin
Bir web sayfasındaki kelimeleri veya ifadeleri kolaylıkla çevirebilmek için Google Çeviri Chrome uzantısını yükleyin.
Yabancı dildeki herhangi bir metin bölümünü vurgulayın.
Simgeyi tıkladığınızda tanımlanan dili ve önerilen çeviriyi gösteren bir açılır kutu penceresi belirecektir.
Storyful Multisearch iş başında
Storyful Multisearch uzantısını indirdikten sonra, tarayıcınızın sağ üst köşesinde bir büyüteç simgesi belirir.
- Büyüteç simgesini tıklayın.
- Anahtar kelimesi veya hashtag girin ve hangi platformları aramak istediğinizi belirtin. Sonuçlarınız ayrı sekmeler halinde görüntülenir.
Bu açık kaynak aracı sıcak gelişme olayları yaşanırken size zaman kazandırır ve derinlikli rapor araştırmasına yardımcı olur.
Chrome’u varsayılan tarayıcınız yapma
Chrome’u haberciliğinizi güçlendirecek araçlar ve kaynaklarla özelleştirdikten sonra onu varsayılan tarayıcınız yapmak isteyebilirsiniz.
Bunun için, Google Chrome destek sayfasına bakın.
Click the magnifying glass icon.
Type in your keywords or hashtag and check off which platforms you want to search. Your results will come up in separate tabs.
This open source tool can save time during breaking news events and aid in research for in-depth reporting.
Google Earth ile tanışın
Bir fotoğrafı veya videoyu başarıyla doğrulamak için nerede, ne zaman ve kim tarafından çekilmiş olduğunu onaylamanız gerekir.
Etkileşimli sanal küre Google Earth, ilk adım olarak konum belirlemenize çabucak yardım edebilir.
Sosyal medyada ortaya çıkan haber nitelikli resimlerde konumu belirlemenize yardımcı olabilecek binalar veya kent simgeleri gibi görsel ipuçları bulunabilir. Ancak, ücra noktalarda veya kırsal bölgelerde çekilmiş görüntülerin konumunu belirlemek çok daha zordur.
Doğrulama sürecinize başlamak için Google Earth’ün son versiyonunu indirin:
https://earth.google.com/web/@0,-0.20359985,0a,22251752.77375655d,35y,0h,0t,0r
Uçuşa hazırlanın
Google Earth’ü yükledikten sonra, yapmak isteyeceğiniz ilk şey söz konusu medyanın oluşturulduğunu düşündüğünüz bölgeye “uçmak” olacaktır. Google Earth’e ülkenin, şehrin, kentin ve hatta bazen gördüğünüz yerdeki ipucunun adını bile yazarak uydu görüntüsünün sizi o konuma uçurmasını sağlayabilirsiniz. Ne kadar kesin olabilirseniz o kadar iyi.
Diyelim ki Güney Kaliforniya’da çıkan büyük yangınlar hakkında bir haber üzerinde çalışıyorsunuz ve Twitter’da Los Angeles, Griffith Park yakınlarında çekildiği öne sürülmüş bir fotoğraf buluyorsunuz.
Başlamak için Google Earth’teki arama kutusuna Griffith Park yazın.
Google Earth, ipucu aramaya başlamanız için sizi oraya götürecektir.
Görsel ipuçları arayın
Artık Google Earth’ü düzgün ve sorunsuz çalıştırdığınıza göre, konum arayışınızı daraltmanıza yardımcı olacak görsel ipuçları aramak ve üzerinde çalışmak için elinizdeki video veya fotoğrafa geri dönebilirsiniz.
Önemli noktalar, işaretler, ayırt edilen binalar, yollar, ani yükselti değişiklikleri, su unsurları, geniş açık alanlar, yeşil alanlar… Bölgede gördüğünüz öğelerin hepsinin bir listesini yapın. Google Earth görsellerini karşılaştırmak için durağan görseller ve ekran görüntüleri almak da faydalı olabilir.
Biz örneğimizde, Griffith Park’In Los Angeles Nehri ile paralellik gösteren bölgelerini arıyoruz. Ayrıca, büyük bir caddenin üzerinden aşan bir üstgeçit arıyoruz.
Manzara öğeleri net görülebilir oluncaya kadar kaydıracı kullanarak yakınlaştırın, sonra çevreleyen bölgeyi keşfetmek için tıklayıp sürükleyin.
Görünümü değiştirmek için katmanlar kullanın
Google Earth’teki Katmanlar paneli, 3D görüntüleyicinizde istediğiniz türden bilgiler görüntülenmesini seçmenize olanak sağlar. Farklı özellikleri vurgulamak kesin bir konum belirleme arayışınızda daha da ilerlemenize yardımcı olabilir.
Katmanların hemen yanındaki onay kutularını işaretleyerek ya da işaretleri kaldırarak ilgili katmanı açıp kapatabilirsiniz. Örneğin, Yollar katmanını açtığınızda ana yollar sarı çizgiler halinde, tali yollar ise sokak isimleri ile birlikte beyaz çizgiler halinde gösterilir. Katmanı kapattığınızda bu bilgiler de görünmez olur.
Konum tespiti yapın
Doğru civara geldiğinizde, haber resminizdeki görüntü ile Google Earth görüntüsünü eşleştirmeyi denemek için yakınlaştırabilirsiniz.
Herhangi bir noktaya daha yakından bakmak için orayı çift tıklayın. Görüntüyü eğmek ve bakış açınızı değiştirmek için sağ üst taraftaki gezinti oklarını kullanın.
Eğer çok fazla yakınlaştırdıysanız, ekranı geri çekerek daha geniş bir açıdan bakmak için Zemin seviyesi görünümünden çık’ı tıklayın.
Kesin bir konum eşleşmesi yakaladıktan sonra, eğer ilgililerse, tarih veya yazar gibi diğer ilave doğrulama yöntemlerine geçebilirsiniz.
Dijital resimlerin tümü EXIF verileri içerir, bunlar çekim anında cihaz tarafından toplanan zaman, tarih, enlem ve boylam koordinatları gibi bilgilerdir. Bu koordinatları Google Earth’e girdiğinizde araç sizi tam olarak fotoğrafın çekildiği yere götürür.
Ne var ki, sosyal medya ağlarının çoğu ve mesajlaşma uygulamaları EXIF verilerini söküp atar, bu yüzden bir kaynaktan elindeki görseli size her zaman e-posta üzerinden göndermesini isteyin, böylece EXIF verisini kendiniz çıkartabilirsiniz.
Doğrulama için Google Earth kullanmaya ilişkin daha fazla bilgi edinmek için, bu First Draft örnek olay incelemesini izleyin.
Tüm Google Earth eğitimlerini bir arada görmek için, burayı tıklayın.
Tarih bir hikaye anlatır
Bazen şimdiyi açıklamanın en iyi yolu geçmişi keşfetmektir. Google Earth Pro, Google Haritalar ve Google Landsat Timelapse araçlarının hepsi de şehirlerin gelişimini, doğal afetlerin etkilerini ve çevrenin zaman içerisindeki değişimini sergilemek için çok etkili unsurlar olan, yıllar boyunca çekilmiş uydu ve hava aracı görüntüleri ile Street View görsellerine ulaşabilmenizi sağlar.
Tarihi Google Earth Pro ile keşfetme
Google Earth Pro’nun Historical Imagery özelliği, zamanda geriye gitmenin kolay bir yolunu sunar. Diyelim ki, Rio de Janeiro’daki Maracanã Stadyumu’na yapılan renovasyonların tarihini göstermek istiyorsunuz.
Arama penceresine stadyumun ismini yazın ve konumuna hemen ulaşın.
İlk göreceğiniz en yeni ve kaliteli görseller olacaktır. Üst menüdeki saat simgesini tıkladığınızda bir zaman kaydıracı belirecektir, kaydıraçta stadyumun görüntüsü için mevcut olan her görsel unsur bir çentik ile gösterilir.
Daha yeni bir görsel varsa görmek için kaydıracı sağa doğru hareket ettirin, eski görseller için ise sola doğru kaydırın. Her görsel unsurun gün, ay ve yıl bilgileri kaydıraç üzerinde gösterilir. Görsellerin kapsamı ve uygunluğu konuma göre değişiklik gösterir.
Durağan resimlerin ve videoların dışarı aktarılması
Google Earth Pro’da, bu tarihi resimleri Dosya > Kaydet > Görseli Kaydet’i tıklayıp, yüksek çözünürlüklü JPG dosyaları halinde kaydedebilir ve dışarı aktarabilirsiniz. Haritanın üzerinde beliren düğmeler, görsellerinizin çözünürlüğünü seçmenize ve harita üzerindeki çeşitli unsurları korumanıza veya kaldırmanıza olanak sağlar.
Google Earth Pro, haberlerinizde kullanabileceğiniz HD tur videoları oluşturmanıza ve dışarı aktarmanıza da olanak sağlar. Daha fazla bilgi edinmek için Google Earth Pro ve Google Earth Pro: Yüksek Çözünürlüklü Görselleri Dışarı Aktarma eğitimlerimizi izleyin.
In Google Earth Pro, you can save and export high-resolution JPGs of these historical images by going to File, Save, then Save Image.
Buttons will appear above the map that allow you to choose the resolution of your images and keep or remove various elements on the map.
Google Haritalar’da sokakların geçmişini görüntüleyin
Masaüstü için tasarlanmış Google Haritalar, Google Earth’teki tarihi uydu görüntülerine benzer olarak, 2007 kadar geçmişe dayanan Street View koleksiyonlarından toplanan tarihi Street View panaromalarına erişmenize olanak sağlar.
Diyelim ki, 2011’de yaşanan deprem ve tsunamiden sonra, Japonya, Onagawa’nın yeniden yapılandırılması hakkında bir haber yapıyorsunuz. Öncelikle, arama çubuğuna Onagawa yazarak oraya gidin. Sonra, Google Haritalar’da Street View’a girmek için Pegman’ı tutun ve harita üzerindeki mavi hatlardan birine sürükleyin (mavi hatlar, haritada Street View ile gezilebilecek yerleri gösterir). Bu moda geçiş yaptığınız ilk anda, bulunduğunuz noktanın en yeni ve en kaliteli panaromasını görürsünüz.
Zamanda yolculuk
Haritanın sol üst tarafındaki saat simgesine bakın, bu simge tarihi panaromaların mevcut olduğunu gösterir (kapsam değişiklik gösterdiğinden, saati her zaman göremezsiniz). Farklı panaromalara geçiş yapmak için her görüntünün toplandığı ayı ve tarihi gösteren kaydıracı kullanın.
Seçilen panaromayı daha geniş görünümde görmek için, büyüteç simgesini tıklayın.
Eğer uygun görselleri örneğin, bir fotoğraf slayt gösterisi, video veya GIF halinde haberinizde kullanmak isterseniz, gereken resmi kaydetmek için bilgisayarınızın ekran görüntüsü yakalama özelliğini kullanın. Görselinizin kaynağını Google Maps Street View olarak göstermeyi unutmayın (ayrıntılar için google.com/permissions adresini ziyaret edin veya İzinler eğitimimizi inceleyin).
Google Earth Engine: Landsat Timelapse
Zaman atlamalı bir harita, yerel, öevresel veya bilimle ilgili konuları işlemek için güçlü bir yardımcı unsur olabilir. USGS ve NASA ile sıkı işbirliği halinde çalışan Google, Dünya’nın çeyrek asırdan uzun bir zaman içerisinde uzaydan çekilmiş görüntülerini yayınladı ve bunları, görüntüleyenlerin bütün gezegen yüzeyinin 1984 kadar erken bir dönemden başlayarak geçirdiği değişimleri izlemesine olanak sağlayan zaman atlamalı etkileşimli bir harita haline getirdi.
earthengine.google.org adresini ziyaret edin ve Dubai’deki yapay Palmiye Adaları’nın ortaya çıkışı, Alaska’daki Kolombiya Buzulu’nun geri çekilişi, Brezilya Amazon ormanlarının kayboluşu ve Las Vegas’taki kentsel büyüme gibi fenomenleri resimler halinde izleyin.
Bu bölgeleri görüntülerken, Timelapse’in etkileşimli bir harita olduğunu aklınızda tutun, yani haritada Google Haritalar’da olduğu gibi kaydırmalar ve yakınlaştırmalar yapabilirsiniz.
Ayrıca, haritanın arama çubuğunu ana sayfada gösterilenlerden başka bir konumu gözlemlemek için kullanabilirsiniz.
Zaman atlamalı görüntüleri paylaşma
Haritanın alt tarafındaki Paylaş düğmesi, haritayı paylaşmak ve web sitenize yerleştirmek için kullanabileceğiniz bir bağlantı oluşturur. Bağlantı ve yerleştirme, izleyicileri haritada Paylaş düğmesini tıkladığınız anda görüntülemekte olduğunuz bölgeye götürür.
Özelleştirilmiş bir zaman atlamalı harita oluşturma
Durağan bir bölgenin yıllar içerisindeki hallerini göstermektense, haritanızı zaman içerisinde farklı yönlere götürecek şekilde özelleştirebilirsiniz. Carnegie Mellon’un CREATE Lab’i tarafından geliştirilmiş olan ve vurgulamak istediğiniz konumlara uçmanıza ve her durakta anahtar kareler eklemenize olanak sağlayan bu zaman atlamalı harita düzenleyicisini kullanın. Diyelim ki Suudi Arabistan’da sulama yöntemlerinin etkisi hakkında bir haber yapıyorsunuz ve çevrenin manzarasının daha fazla su yönlendirildikçe nasıl değişip genişlediğini göstermek istiyorsunuz.
Turunuzu sulama alanlarının hemen üzerinde başlatın ve bir anahtar kare ekleyin. Şimdi daha da yakınlaşalım ve başka bir anahtar karesi daha ekleyelim, sonra kuzeye hareket ederek kameranın ilave sulama alanlarını göstermesini sağlayıp bir anahtar karesi daha ekleyelim.
Tamamlanmış haritanızı görmek için Turu Oynat’ı tıklayın. Geçiş panellerindeki her bir anahtar karesi için döngü ve süre bilgilerini ayarlayabilirsiniz.
Bu turu paylaşmaya veya kendi web sitenize yerleştirmeye hazır olduğunuzda, Paylaş düğmesine tıklamanız yeterli. Yukarıdaki bağlantı özelleştirme yapmanın diğer seçenekleri içerir.