3D’nin sağladığı sınırsız görsel zenginlik, grafik tasarımcılara muhteşem olanaklar sağlıyor.
Herkese merhaba. Daha önceki yazılarda da sıkça bahsettiğim gibi 3D tasarımların kullanım alanı oldukça geniştir. Endüstriyel tasarım ile uğraşıyorsanız, tasarlayacağınız ürünün hem tasarım, hem de sunum aşamalarında 3D yazılım ve tekniklerden faydalanırsınız. Mimari projelerle uğraşıyorsanız, 3D sizin yine ayrılmaz bir parçanız olacaktır. Fark yaratmak isteyen bir Web tasarımcısı iseniz, yolunuzun 3D tasarımdan geçmesi kuvvetli bir ihtimaldir. Bu örnekleri kolaylıkla çoğaltmak mümkün.
Bir grafik tasarımcı için 3D tasarımların en güzel tarafı, sınırsız kaynak oluşturması ve sağladığı görsel zenginliktir. 3D tasarımlar sayesinde, hazırlayacağınız broşür, billboard veya Web sayfalarındaki görsel ihtiyacınızı sadece elinizdeki imaj CD’leri veya Internet’ten indireceğiniz düşük çözünürlüklü imajlarla gidermek zorunda kalmazsınız. Özellikle elinizdeki imaj CD’si Royalty Free ise, teknoloji ile uğraşan bir firmanın broşüründe kullandığınız görselin, bir başka teknoloji firmasının broşüründe karşınıza çıkmayacağının bir garantisi yoktur. Bundan daha da kötüsü iki firmanın rakip ve birbirlerinin broşürlerinden de haberdar olmaları olur. Bu tarz bir olayın size ne kadar prestij kaybettireceğini uzun uzun anlatmaya gerek yok sanırım. 3D tasarım olsun, olmasın, kendinize ait bir çalışma ile müşteriye gitmeniz zorlu rekabet ortamı içerisinde size avantaj sağlayabilir.
3D ile imaj oluşturmak
Geçen yazıda 3D tasarımların Web sayfalarındaki kullanım şekillerine kabaca bir göz atmıştık. Bu sayıda 3D tasarımı görsel ihtiyacımızı gidermek, dolayısıyla imaj oluşturmak için kullanacağız. Diğer sayfada görülen illüstrasyon için gereken malzemeler; tasarım için; birkaç adet kağıt, bir kalem, bir silgi (bu bölüm fikri oluşturmak için gerekli), uygulama için; bir adet 3D yazılım (bu örnekte Maxon Cinema 4D XL 8,5), bir adet image editing yazılımı (bu örnekte Adobe Photoshop 7), bir adet vektör bazlı çalışan yazılım (bu örnekte Macromedia FreeHand MX), bir tutam sabır ve bolca deneme.
Bafllarken…
Tasarım süreci kişiden kişiye değişiklik gösterebilen bir süreçtir. Kimi tasarımcı tasarımı kafasında hallederken, kimi kağıt üzerinde, kimi ekran başında, kimi de aklımıza gelmeyen bir başka özgün teknikle oluşturur. Bu farklılık bilgiden, bilgisizlikten veya alışkanlıktan kaynaklanabilir.
Herhangi bir yöntemi yanlış diye nitelendirmek çok doğru bir yaklaşım olmayabilir. Ama yine de okulda (Güzel Sanatlar) bize öğretilen ve benim de size tavsiye edebileceğim yöntem kağıt kalem yöntemi. Kafanızdaki fikirleri kağıda eskiz olarak dökmek, lekesel dengeleri kurmak tasarımınızın temelini oluşturmanıza yardımcı olur. Ekran başına geçtiğinizde tasarım oluşturmak için vakit kaybetmemiş olursunuz. Bilgisayar başında tasarım yapmak kimi zaman insanı yapmak istediklerinden uzaklaştırabilir. Ortaya çıkan sonuç başta düşündüğünüzden çok farklı olabilir. Yukarıdaki illüstrasyonu örnek alırsak, bilgisayar başına geçtiğimde nasıl bir tasarım yapacağımı, yöntemlerini ve kullanacağım yazılımları çözmüştüm. Sadece renk alternatifleri ile ilgili rastlantısal sonuçlar almayı umuyordum.
Uygulama (3D)
Cinema 4D’yi açın. (Herhangi bir 3D yazılıma adapte edebilirsiniz.) Render Settings’e girerek önce render ayarlarımızı yapalım. Yukarıda kullanabileceğim alan yaklaşık 18 cm genişliğinde. Resolution ve Film Format’ı 18 cm’in pixel karşılıklarına göre ayarlıyorum. Yüksekliğini de orantılı olarak ayarlıyorum. Diğer seçenekleri olduğu gibi bırakıyorum. Yapacağım illüstrasyon dergide basılacağına göre DPI ayarını 72 DPI’dan 300 DPI’a çevirmeliyim. Siz de kullanacağınız yerin ihtiyaçlarına göre ayarlarınızı yaptıktan sonra Render Settings’den çıkın. Sahnenize primitif objelerden silindir objeyi alarak Orientation’ı +Z’ye çevirin. Yüksekliği mümkün olduğunca uzun yapın. Örnekte yüksekliği 25500, çapı ise 200’e getiriyorum. Diğer ayarları olduğu gibi bırakın. Sahneye deformasyon objelerinden explosion objesini alın.
Objects penceresinde Explosion objesini, silindir objenin alt objesi yapın. Sahnenizdeki silindirde herhangi bir değişiklik olmaması gerekiyor. Explosion Objesini seçerek Attiributes penceresinde ilgili ayarların açılmasını sağlayın. Strength değerini % 6’ya getirin. Sahnenizdeki silindir objesi segment sayılarına başlı olarak parçalara ayrılmış olmalı.
Bundan sonraki aşamada görüş açısını uygun şekilde ayarlayın. Silindire bir renk verin. İsterseniz Reflection’ı aktif hale getirebilirsiniz. Bu, parçalar üzerinde yansımalar oluşmasına sebep olur.
Son olarak sahneye ışık kaynakları alın. Derinliği artırmak için gölgelerin oluşmasını sağlayın. Sahneyi Render’layın. illüstrasyonu bitireceğimiz yer Photoshop olacak. Elimizdeki materyalleri artırmak için bir Render daha alacağız. Render Settings’i açın.
General bölümünde “Render As Editor” seçeneğini işaretleyin. Böylece Viewport’ta (görünüş penceresinde) ne görüyorsanız, Render edilmesini sağlayacaksınız.
Uygulama (Photoshop)
Photoshop’u açın. Render ettiğimiz iki imajı aynı doküman içine alın. Bu noktada ihtiyacınız olan 3 şey var. Birincisi altyapıyı oluşturacak görseller ki, onu az önce 3D yazılımda oluşturup Photoshop’a aldınız, ikincisi, tipografik öğeler yani rakamlar, yazılar, üçüncüsü de grafik öğeler ki onu sağlamak için de vektörel bazlı çalışan FreeHand’i kullanacağız. Tipografik düzenlemede kullanmak için bir takım textlere ihtiyacınız olacak. Bu tarz bir yazıyı herhangi bir dokümandan sağlayabilirsiniz. Bu örnekte bir Web sayfası açıp view/source seçeneği ile sayfanın kodunun text olarak açılmasını sağladım. Daha sonra kodu copy/paste yöntemi ile Photoshop içine aktardım. 3 adet kopyasını oluşturdum. Text’leri uygun font ve ölçülerde yerleştirin. Bu çalışmada yazıyı görsel bir unsur olarak kullanacağım için ölçüyü ufak tuttum. 2 punto civarı. Amaç yazının okunması değil, görsel zenginlik sağlamak. Çalışmada da görebileceğiniz gibi uygun bulduğunuz yerlere yerleştirin. Text’lerin bulunduğu Layer’ların Blending modlarını uygun şekilde ayarlayın. Ben burada Layer’ları arka plana yedirmek için screen seçeneğini seçiyorum. Ayrıca textlere maske uygulayarak onların doküman içerisinde erimesini de sağlayabilirsiniz.
Opacity değerlerini düşürmeyi de unutmayın. Şu anda eksik olan şey daha büyük lekeler, daha büyük yazılar. Bunu oluşturmak için uygun bulduğunuz bir yazıyı, ki ben burada gözü doldurması bakımından daha tok duracağına inandığım, impact fontunu ve konuya uygunluğu açısından da soyut anlamına gelen ABSTRACT kelimesini seçiyorum, yerleştirin. 25 ve 100 punto büyüklüğünde iki kopyasını yapıyorum. Büyük olanı maskeleyerek, gradient aracı ile arka plana yediriyorum. Çok fazla önde çıkmasını istemediğim için de opacity değerini düşürüyorum. Bir üçüncü kopyayı da daha önce yerleştirdiğim text’lerden birinin başına koyuyorum.
Uygulama (FreeHand)
Çalışmadaki eksik olan grafik öğeleri tamamlamak için FreeHand’e geçiyorum. Eskizlerimde planladığım şeritleri FreeHand’de Photoshop’tan daha hızlı yapabileceğimi düşündüğüm için FreeHand’i tercih ediyorum. Boş bir doküman açın. Bir dikdörtgen oluşturarak kenarlarını yuvarlayın. Dikdörtgen’in bir kopyasını arada mesafe bırakarak sayfanıza yerleştirin. Hizalayın. Her iki dikdörtgen seçili iken Blend aracı ile aradaki boşluğun dikdörtgenler ile dolmasını sağlayın. Eğer dikdörtgen sayısı fazla gelirse, başta koyduğunuz dikdörtgenlerin arasını açabilir veya Step sayısını düşürebilirsiniz. Blend’i uyguladığım iki dikdörtgeni beyaz yapıp copy/paste tekniği ile Photoshop’taki dokümana yapıştırıyorum (Export etmenize gerek yok).
Final (Photoshop)
FreeHand’den kopyaladığım grafik öğeleri kompozisyonu destekleyecek şekilde yerleştiriyorum. Bir tanesinde Blending mod olarak Soft Light, diğerinde de Color Dodge’ı seçiyorum. Bir grubu da Soft Light ve maske ile sol üste yerleştiriyorum. Şimdi geldik en eğlendirici ve en can alıcı bölüme. Kompozisyonumuzu kurduk. Şimdi sıra son dokunuşlarla siyah background’lu Render ettiğimiz layer’ın altında boş bir layer oluşturup gri renk ile dolduruyorum. Üstteki layer’ın Blending modunu Normal’den Overlay’e çeviriyorum. Genel renk değişti, fakat alternatifleri de görmek istiyoruz. Hızlı olabilmek için alttaki gri layer’a Color Overlay efektini ekliyorum. Böylece Color Overlay efektindeki rengi değiştirerek hızlı bir ön izleme sağlıyorum. Sarı’dan turuncuya kayan bir renge karar veriyorum. Tonları canlandırmak için Render ettiğim görüntünün üzerinde yeni bir layer açıyorum ve siyahtan beyaza giden degrade bir tonla dolduruyorum. (gradient) Blending modu Overlay yapı- yorum. Normal Render ettiğim layer’ın altına wireframe Render ettiğim layer’ı alıp Blending modu Luminosity’e getiriyorum. Maske ile sağdan sola erimesini sağlıyorum. Son olarak da dijital bir hava yaratmak için 2 pixellik çizgilerle bir layer’ı doldurup Overlay modda iken en üste alıyorum ve çerçeve ile çalışmayı sonlandırıyorum.